Передплата 2024 «Добрий господар»

Олег Синютка вже дав новому прокурору Львівщини два перші завдання

У четвер, 16 червня, у Львівській обласній прокуратурі відбулися кадрові ротації.

Представляти нового прокурора Львівщини, 47-річного Юрія Квятківського (досі він очолював прокуратуру Луганської області), приїхав генеральний прокурор України Юрій Луценко. Щоб громадські активісти не зірвали представлення (нагадаємо, попереднику Віталію Мякішеву із Житомирщини активісти влаштували у Львові “теплий прийом”, мовляв, не було громадського обговорення кандидатури. - Авт.), офіціоз провели на дві години раніше анонсованого часу. Активісти “підтягнулися” з транспарантами та вигуками “Ганьба!” близько до обіду. Вони не знали, що прокурора уже тишком-нишком представили.

На офіційне представлення Юрія Квятківського прийшли усі працівники прокуратури, голова Львівської ОДА Олег Синютка. Ні міського голови Львова Андрія Садового, ні голови Львівської обласної ради Олександра Ганущина на представленні не було. Відсутність Андрія Садового цілком зрозуміла — Юрій Луценко приїхав, щоб зробити “шмон по сміттю”. На брифінгу для ЗМІ Юрій Віталійович гостро сказав: те, що сталося на Грибовицькому сміттєзвалищі, коли до перевірок не допускали працівників екоінспекції, свідчить про тотальну імпотентність системи влади. Луценко кинув камінь у город Садового. Мовляв, якщо він не спроможний вирішити проблему з вивезенням сміття і не може розібратися у Грибовицькій трагедії, то влада з Києва йому допоможе ефективно керувати комунальним майном.

“Грибовицька трагедія показує усю імпотентність нашої правоохоронної системи, - наголосив Юрій Луценко. - Державна екологічна служба не змогла зайти на сміттєзвалище зробити перевірку. Їй цього не дає керівництво комунального підприємства (ЛКП “Збиранка”. - Авт.). Більше того, екологічна служба іде в суд, програє цей суд. Я хотів би бачити реакцію прокуратури, що з цим суддею треба робити. Я не полінуюся зробити подання на Вищу раду юстиції щодо відсторонення такого судді від судочинства”.

Юрій Луценко пояснив журналістам, чому на посаду головного прокурора Львівщини обрав людину, яка працювала у прифронтовій смузі — на Луганщині. “Закон України делегує мені особисто відповідальність за таке призначення, а відповідно і право його робити, - каже Луценко. - Моя відповідь громаді, яка вимагає узгоджувати з нею призначення прокурора: ні президент, ні депутати, ні громадські організації не можуть диктувати, кого я маю призначити. Пропоную громаді зрозумілий алгоритм діяльності — я готовий чути, реагувати на кожен факт, кого треба зняти. Але не буду чути, кого і куди треба призначати”.

За словами Луценка, ті громадські активісти, які надаватимуть не пустослівні факти порушень прокурорів Львівської обласної прокуратури, увійдуть до складу громадської ради прокуратури. На активістів “на емоціях” ніхто не реагуватиме.

“Знаю пана Квятківського ще з роботи першого заступника керівника київської обласної міліції, він відповідав за напрям боротьби з організованою злочинністю, - наголосив генпрокурор. - Знаю Юрія Вікторовича як спеціаліста в цьому напрямі діяльності. У 2010 році в часи Януковича його, як усіх порядних міліціонерів, було звільнено, чотири роки провів поза службою. Після Революції гідності (він був учасником) останні півтора року провів у Луганській області - у прифронтовій зоні. Перед тим, як призначати Квятківського на Львівщину, поспілкувався з його колегами зі старої роботи, зокрема з бійцями 92-ї бригади, офіцерами — про стиль роботи як прокурора. Інформація, яку отримав, дозволяє мені зробити висновок, що це жорсткий, вольовий, дещо впертий, але наступальний працівник”.

Попередній прокурор Львівщини Віталій Мякішев, який попрацював лише два з половиною місяці, повернеться на роботу в Житомир. Працюватиме на тій посаді, що і до приїзду до Львова — заступником прокурора Житомирської області.

До Юрія Квятківського та генпрокурора Юрія Луценка звернувся на прес-конференції Олег Синютка. Сказав, що вже дав новоспеченому прокурору Львівщини дві першочергові вказівки. Перша — взятися за вирішення земельних справ. Якщо влада районів Львівщини роздаватиме землю своїм родичам, а атошники будуть другорядними, тоді такі справи мають стати першочерговими на розгляді в прокуратурі. За словами Синютки, з цією проблемою звертався до попереднього керівництва прокуратури Львівщини, але отримав “відписку”, мовляв, прокурори не мають повноважень, щоб реагувати на земельні речі.

Друге завдання — нещодавно на Львівщині трапилася незаконна вирубка лісів у чотирьох лісгоспах. Ділову деревину під грифом “Дрова” везли за межі України. Прокурор Львівщини Квятківський усе записав у блокнот, кивнув головою, що все буде зроблено.

Юрій Квятківський пообіцяв найближчим часом оприлюднити свою декларацію про доходи і налагодити співпрацю з громадськими організаціями.

Генеральний прокурор поспілкувався з активістами, які штурмували стіни міської ради

Одразу по завершенні прес-конференції Генерального прокурора України, в будівлю Львівської обласної прокуратури увійшли активісти, які попрямували до зали засіданнь. Туди ж в супроводі новопризначеного прокурора львівщини Юрія Квятківського, голови облдержадміністрації Синютки увійшов Юрій Луценко, який раніше висловив бажання говорити з львівською громадою. В залі були присутні ті ж активісти, що брали участь в нещодавніх сутичках біля міської ради. Львів'яни подякували Луценку за те, що той не "звернувся за допомогою до поавоохороних органів", як це 9 червня зробив Садовий. Трагедія Грибовицького сміттєзвалища, яка була причиною сутичок активістів з правоохоронними органами, за словами Луценка, не є найбільшою проблемою України. Генпрокурор заявив, що відставка Садового не вирішить проблеми львівського сміттєзвалища, а прокуратура повинна забезпечити допомогу у розслідуванні причин та наслідків Грибовицької трагедії.

Окрім того, одна з активістів зазначила, що біля міської ради 9-го червня були присутні не лише львівські правоохоронці, а залучені військові з 4-х областей України, серед яких бійці з сумнівними політичними поглядами. Як зазначили активісти, військові говорили про конфлікт на сході як громадянську війну і найімовірніше мали прямий стосунок до ДНР та ЛНР, що доводять їхні висловлювання, які активісти зафіксували на відео. Луценко пообіцяв розглянути ці докази та переглянути відеоматеріали. Окрім обговорення сутичок під міською радою, людb звертались до прокурора з проханням розглянути справи особистого характеру, які "залежались" в прокуратурі, або ж не мали належного розслідування. Всі справи, які сьогодні звучали в залі засідань Львівської обласної прокуратури, пообіцяв найближчим часом розглянути новопризначений прокурор Юрій Квятківський.

Роксолана Кікерчук

Фото zaxid.net

Схожі новини