Передплата 2024 «Добра кухня»

Львів’яни спільно виконали Державний гімн України

  • 10.03.2016, 15:27
  • 5 777

Сьогодні у Львові о 13:30 год відзначили День першого публічного виконання Державного гімну України.

З цієї нагоди на площу Ринок запросили гостей міста та всіх охочих до його спільного виконання. Така акція вже стала традиційною для Львова і відбувалась четвертий рік поспіль. Сьогодні до акції долучилось більше тисячі осіб, зокрема, Герой України Ігор Юхновський, віце-ректор УКУ Мирослав Маринович, ректор ЛНУ ім. І. Франка Володимир Мельник, Марія Музичук з родиною, міський голова Львова Андрій Садовий. Виконання Гімну присвятили Надії Савченко.

«Хочу подякувати всім, хто сьогодні знайшов можливість прийти сюди, до Ратуші, щоб разом вшанувати наш Гімн. Мені приємно, що традиція, яка пішла зі Львова, сьогодні підхоплена у дуже багатьох містах нашої держави. Сьогодні чисельно у великих та малих містах виконують наш український Гімн. Я би дуже просив, коли ми сьогодні співаємо наш Гімн, щоб ми його присвятили Надії Савченко. Слова Гімну відображають суть нашої героїні. Їй сьогодні важко, складно, але ми всі з нашою героїнею», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

Брали участь у заході учнівська та студентська молодь міста спільно з громадськими організаціями та об`єднаннями, а також представниками духовенства.

«Останні два роки ми з вами переживаємо не прості моменти у нашій країні, ми зустрілись обличчя в обличчя зі смертю. Але є речі, які ніколи не помирають. Це наша любов, повага. Думаю, що кожного разу, коли ми виконуємо наш Гімн, це не є пісня, а річ, яка закликає нас до пам’яті, відповідальності і пошани усіх тих, хто віддав своє життя, навіть, за слова цієї пісні. Пам’ятаймо наших героїв, наших друзів, знайомих, братів і сестер. Стараймось продовжувати їхні діла, їхні вчинки. Задумуймось над словами нашого державного Гімну. Думаю, що ті, хто живуть цими словами, за ними є майбутнє нашої країни. Але майбутнє розпочинається вже сьогодні. Нехай Господь нам в цьому допомагає», - зазначив отець Степан Сус.

Родзинкою заходу стало спільне виконання Державного гімну одразу трьома військовими духовими оркестрами Львова: Державного університету безпеки життєдіяльності, Академії сухопутних військ імені Гетьмана Петра Сагайдачного та оркестру Західного територіального управління Національної гвардії України.

«Мені приємно бути тут, щоб ми разом виконали Гімн України. Україна робить перетворення — з впровадження місцевого самоврядування. Львів має бути самоврядним містом. Серед усіх міст України Львів має найбільші традиції, найбільше право. Тут, у Львові, найкраще, найперше можна ввести таке, як було магдебурзьке право. Державу ми маємо. Але державної нації ми ще не маємо. Гімн України складається лише з одного куплету. А коли співаємо пісню, то більше куплетів. Хочу побажати молодим людям успіху, щоб вони були гідні», - зазначив Ігор Юхновський, Герой України.

«Вже четвертий рік поспіль стало доброю традицією у Львові вшановувати державний Гімн України спільним виконанням на площі Ринок. Це гарна нагода зібратися та засвідчити свою любов до нашої країни. Адже щоразу, виконуючи гімн, ми вкотре підтверджуємо, що, єднаючись, здобудемо перемогу над усіма ворогами. Запрошуємо усіх львів’ян прийти та долучитися до цієї акції з нагоди Дня першого публічного виконання Державного гімну України», — зазначив начальник управління внутрішньої політики ЛМР Євген Бойко.

Нагадаємо, публічно Державний гімн України виконали рівно 151 рік тому в Перемишлі — під час першого в Західній Україні Шевченківського концерту.

«У Львова багато років ми святкуємо День нашого Гімну, його, власне, виконання. Мені приємно, що цю традицію в цьому році підтримало дуже багато міських влад, зокрема, в Києві, в інших містах. В цьому році ми всі разом присвятили тут, у Львові, виконання нашого Державного Гімну нашій героїні Надії Савченко. Їй сьогодні є найважче, вона сьогодні показує ідеал мужності і стійкості. Всі, хто сьогодні співали, вони подумки згадували про неї. Бажаємо їй здоров’я і якнайшвидшого повернення на Батьківщину.

Тисячі львів’ян сьогодні прийшли — студенти, працівники міської ради, небайдужі львів’яни, гості нашого міста, до речі, наші чемпіонки світу з шахів також прийшли. Це все громада славного королівського міста Львова.

Нам дуже важливо усім скерувати свої думки у підтримку Надії Савченко. Сьогодні її ім’я на устах в лідерів світу. Я переконаний, що вона вернеться в Україну, як переможниця, як героїня», - додав міський голова Львова Андрій Садовий.

Джерело: прес-служба ЛМР

Схожі новини