Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Антон Пузиревський: «Ми місяць виховували наших громадян, але це не дало результату. Тепер штрафуємо»

Нинішній шеф львівської поліції, як і його попередник, мешкає у робочому кабінеті

7 листопада боєць АТО 37-річний Антон Пузиревський замінив на посаді начальника управління патрульної поліції Львова Юрія Зозулю. Журналісти  приглядалися до нового очільника поліції і не поспішали робити висновки про його роботу. Дехто нарікає, що робота патрульних звелася до штрафування за неправильне паркування, а це дратує львів’ян, які мають колосальні проблеми з паркуванням. Відтак наростає роздратування і незадоволення діями нової поліції. А ще недавно усі захоплювалися молодими усміхненими поліцейськими, які з’явилися на вулицях, робили з ними селфі на згадку. Чи справді змінилося ставлення до нової поліції? Ми запросили до редакції “Високого Замку” шефа львівської поліції Антона Пузиревського і про все розпитали.    

- Пане Антоне, відчуваєте, що ставлення людей до поліції змінилося?

- Раніше ми зазвичай попереджали людей про правопорушення, а коли почали штрафувати, з’явилося незадоволення. Ми сервісна служба, а не каральний орган. Якщо порушник йде на контакт, поводиться культурно, адекватно,  ми ставимося лояльно і у деяких випадках обходимося зауваженнями, йдемо назустріч. А щодо людей, які не вперше створюють конфліктні ситуації і намагаються уникнути покарання, діємо рішуче. А паркування, мабуть, найбільш видима для всіх робота. Ми поставили собі завдання звільнити центр міста від хаотично припаркованих автівок.

 -  Проблема у тому, що  у Львові катастрофічно бракує парковок. Часто водії паркуються у неналежних місцях не тому, що вони злісні порушники, а від безвиході.  

- Це питання до міської ради. Ми постійно його піднімаємо. Є  вулички, далі від центру, де водії паркуються під знаками і ми їх не рухаємо. Розуміємо, що люди мусять десь паркуватися. Але водіям ліньки пройтися 300-400 метрів, вони їдуть у центр і там паркуються. Сваряться з поліцейськими, витрачають на це купу свого і нашого часу.

- Є план щодо кількості штрафів?

- Такого немає, що за зміну інспектор має здати певну кількість протоколів. Єдина жорстка вимога: якщо поліцейський проїжджає і бачить правопорушення, має відреагувати.

- Чи  немає негласної вказівки більш принципово ставитися до водіїв на дорогих машинах, а більш лояльно - на дешевих?

- Немає жодних вказівок. Є правопорушник, не має значення, на якому він автомобілі. Номери ми також не ставимо собі за мету запам’ятовувати. Якщо починаються суперечки, повчання, а це неповага до працівника поліції, тоді без варіантів — штраф. Ми місяць виховували наших громадян, робили зауваження, переконували, але це не дало результату.  

-  За що штрафуєте водіїв найчастіше? 

- На першому місці — штрафи за неправильне паркування, на другому  — водіння у нетверезому стані. До нового року — 817 випадків, за січень — 200 випадків, у лютому вже є 109 таких порушень. Водія напідпитку можуть позбавити прав або виписати штраф — 3400 грн. (це вирішує суд). Думаю, покарання за це порушення має бути жорсткішим. Нам часом закидають, що ми молоді, вчилися два місяці, чого, мовляв, могли за цей час навчитися. Однак лише 0,06% складених протоколів суд скасував. Наприклад, був випадок, коли жінка поїхала під знак. Згодом з’ясувалося, що вона везла до лікарні дитину з травмою ока. Ми пішли назустріч і скасували цей штраф. 

- Як вдається “виловити” водіїв у нетверезому стані? Ви ж не маєте права безпідставно зупинити машину?

- Звертаємо увагу на те, як водій їде. Якщо з’являються незрозумілі маневри або він не вмикає поворот, фари - зупиняємо. Під час спілкування може з’ясуватися, що людина у стані алкогольного сп’яніння. Збільшилася кількість людей, які телефонують до поліції і повідомляють, що за кермом, можливо, людина напідпитку. Засідок не робимо, але постійно патрулюємо цей район.  

-  Були випадки, коли патрульні рятували бездомних собак, лебедів... Знаходили гаманець з грошима і повертали власнику, переносили на руках пасажирів маршрутки через калюжі...  Чи отримують такі сумлінні поліцейські, які по-людськи ставляться до своєї роботи, заохочення, премії?

- Таких випадків багато. Не всі історії доходять до громадськості. Премії бувають 100-200 грн., буває і 1000 гривень чи позачерговий вихідний.  Останній випадок: подружня пара їхала з Івано-Франківська у Трускавець, по дорозі пробили одне колесо, поміняли, потім пробили запаску. Під’їхали поліцейські, забрали пробиту запаску, завезли на монтаж, поміняли камеру.  Також патрульні були ініціаторами збору коштів для хлопчиків, яких збили на пішохідному переході.  

- Останнім часом побільшало аварійних ситуацій, пов’язаних з пішоходами. Люди біжать через дорогу і при цьому дивляться у мобільний телефон. Хоча ще у школі нас вчили:  перед тим, як вийти на дорогу - подивися наліво, дійшов до середини переходу, - подивися направо... Як впливаєте на неуважних пішоходів?

-  Коли бачимо, що людина переходить дорогу у невстановленому місці, вмикаємо гучномовець, і всі люди, які перебувають поруч, одразу повертають голову. Це значно дієвіше, ніж штраф — 51 грн. Ще одна проблема — місто недостатньо освітлене. З нашої ініціативи у Львові підсвітили десять пішохідних переходів, але це мало. Я працював у Польщі і знаю, що там якісне освітлення на усіх магістралях.

- Як на ваших підлеглих вплинув випадок, який трапився у Києві, коли під час погоні поліцейські застрелили підлітка? Чи проводили вам додатковий інструктаж? У Львові був подібний випадок. Розкажіть про це.

-   На 102 зателефонував таксист і повідомив, що по його машині стріляли і прострелили бампер. За кілька годин автівку зловмисника виявили у Липниках. Патрульні зробили попереджувальний постріл у повітря, після цього  водій і пасажири вийшли з машини. З автомобіля вилучили бойові набої. Хлопці спрацювали професійно, діяли правомірно. Попередньої ночі цей водій був оштрафований за водіння у нетверезому стані. Під час затримання також був напідпитку. Звідки зброя — відповідь дадуть оперативники. Постійно наголошую: якщо поліцейські виконують якусь дію, мають розуміти, якими будуть наслідки. Не можна діяти бездумно або у пориві азарту. Засоби, які вони застосовують, мають бути рівносильні загрозі.  

- Побільшало телесюжетів про агресивних “блондинок” за кермом. Їх називають “Свєтами”. Останнє відео з Івано-Франківська, де жінка ображала поліцейських, погрожувала їм.  Часто стикаєтеся з такою грубою поведінкою жінок? Коли дивишся на таке, розумієш, що рівень культури багатьох українців “нижче плінтуса”...

- Є люди, які у житті всі питання вирішують за допомогою підвищеного тону, агресивно. Вплинути на них складно. Все залежить, який інспектор приїхав на місце події. Люди різні. Хтось намагається допомогти і вплинути за допомогою слова, якщо не доходить — доводиться застосовувати силу.   

- Чи патрулюєте міжміські траси, наприклад, між Львовом та Тернополем?

- Працюємо у межах Львівської області. Є шість напрямків, які патрулюємо: траса на Стрий, Чоп, Краковець, Раву-Руську, Шегині і Жовква-Червоноград. Загальна протяжність - 518 кілометрів.

- Якщо водій не увімкнув фар за містом, за це передбачено штраф — 425 грн. Але у законі написано, що поліцейський може за це правопорушення і пробачити. Чи є підстави для зловживань із таким формулюванням?

- Якщо людина визнає, що забула увімкнути фари, можемо їй пробачити. Кажемо: “Увімкніть фари — і все!”.  

- Тобто якщо  водій не хамить, ви пробачаєте дрібні порушення?

- У межах розумного. Часом бачимо, на зупинці сидить людина напідпитку, але видно, що добре одягнена, десь трошки перебрала, не розрахувала сили. Садимо її в автівку, підвозимо додому. Люди дякують. 

-    До зірок, відомих людей за кермом ставитесь більш лояльно?  Прокурори чи митники “світять” посвідченнями? 

- Все залежить, яке порушення, чи передбачає воно усне попередження.  Про митників чи прокурорів не знаю, а ось військовий комісар напідпитку був затриманий. Подає скарги, намагається відбілитися. 

-  В патрульній поліції працює 30% дівчат. Це виправдано?

- Часто поліцейські прибувають на сімейні конфлікти, які закінчуються бійками.  Від таких сварок батьків дуже страждають діти. Власне жінки-поліцейські у цій ситуації виконують роль громовідводу. Можуть дітей заспокоїти, поговорити з жертвою сімейного насилля.   До речі, не тільки чоловіки б’ють жінок. Часом чоловік вже так дістав постійною пиятикою, що жінці нічого не залишається, як його гамселити...

- Трапляються  серед поліцейських службові романи? 

- Романтичні стосунки на роботі — це виключено. Це заважає роботі. Якщо відчуваю, що з’являються якісь флюїди, розводимо пару по різних екіпажах. Одружені пари є, але вони вже разом прийшли служити. 

- В свідомості українців закладено, що  правоохоронні органи дуже корумповані. Нова поліція ламає стереотипи. Чи були випадки, що ваші працівники попадались на хабарі? Були спокуси?

- У гаманці, який знайшли поліцейські, було близько 20 тис. грн. Це спокуса. Коли гроші повернули власниці, вона була шокована. Офіційно зафіксовано одну спробу дати хабар. Водій намагався вирішити проблему за 200 грн. Патрульний попереджав його про кримінальну відповідальність, той не реагував. Довелося витягати водія з автомобіля і передавати слідчим органам.

- Хто вас лобіював на цю посаду?  

- Лобіювали мої колеги, які зі мною навчалися. Під час навчання проводилося відкрите голосування, кожен міг запропонувати на ту чи іншу посаду свою кандидатуру. За мене проголосували, я заявки не подавав. Думав, маю мінімум три роки, як на заході, відходити у патрулі, щоб обіймати вищу посаду. Спочатку я став командиром роти, згодом командиром батальйону, а потім і начальником поліції.

- Яка зарплата у поліцейських?

- Поліцейський отримує 8 тисяч грн., інспектор (офіцер) — 8 тисяч 100 грн., заступник командира роти — 9 тисяч, командир роти — 10 тисяч грн., заступник командира батальйону — 11 тисяч, командир батальйону — 12 тисяч. Я отримую 13 тисяч грн.

- Як ви відпочиваєте від роботи?

- Якщо вільний час з’являється, їду додому, у Червоноград. Моєму синові — 3 роки, двом дівчаткам — 13 і 14 років.

- До Львова не хочете сім’ю перевезти?

- Старші діти вчаться у школі, тому наразі немає такої можливості.  Квартири у Львові не маю, тут проживає мій брат, часто у нього буваю. В кабінеті є кімната для відпочинку, яку  облаштували наші попередники. 

- Дружина ваша чим займається?

- Вона у декретній відпустці, а так — керівник заправки. Працює тривалий час у цій сфері. Має економічну освіту.

-  Ми чули про випадки, коли один поліцейський пише рапорт на іншого. З чим це пов’язано?

- Якщо напарник пише рапорт на напарника, або працівник на працівника, значить, він не погоджується з тим, що відбувається. Є відділ моніторингу (на кшталт внутрішньої безпеки), який займається питаннями несення служби, перевищення службових повноважень тощо.

- Вам бракує людей?

- У Львові є чотири батальйони. Один батальйон — це 160 осіб. 30 людей - на трасі, є на лікарняному, у відпустці. Хотілося б, щоб було більше людей. Навчання вже почалося. Відбувся додатковий набір з числа резерву — 120 чоловік.

- Буває, що поліцейські самі звільняються, не витримують морально і фізично? Скількох ви звільнили?

- Є вісімнадцять випадків звільнення за власним бажанням. Є такі, які під час навчання відсіялись. Був випадок, що сім’я не захотіла, аби людина працювала в органах внутрішніх справ. (Траплялися випадки, коли людину звільняли за те, що спала на робочому місці, дебоширила у нічному клубі. - Авт.).

- Кажуть, ваші підлеглі не люблять піше патрулювання. Це для них як покарання. Справді так?

- Це необхідність. Коли потепліє, збільшимо кількість піших патрулів. Центр, туристи, багато людей. Іноді кількість чергувань з двох збільшується до трьох-чотирьох. Під час чергування в управлінні — можна почитати закони. Є час для самовдосконалення. 

-  В інтерв’ю нашій газеті Геннадій Москаль скептично висловлюється про нову поліцію. Не бачить у ній жодної перспективи. Порівнює правоохоронні органи з хворими на туберкульоз, а нову поліцію — зі здоровою людиною, яка рано чи пізно теж захворіє...

- Процес реформування правоохоронних органів незворотний. Головне - не допустити злиття старої міліції з новою. Або ми йдемо вперед, або скотимося до ще гіршої ситуації, ніж та, що була. 

- Ви не такий песиміст, як Москаль.

- Напевно. Я — не Москаль... (усміхається. - Авт.).

Схожі новини