Передплата 2024 «Добрий господар»

Активісти не збираються припиняти блокаду російських фур і готуються до "другого етапу"

  • 15.02.2016, 11:20
  • 7 398

Учасники блокади транзиту російських фур через територію України незадоволені рішенням Кабінету міністрів, тому продовжать блокування вантажівок.

Про це йдеться в заяві координаторів блокади Миколи Марчишака і Тараса Деяки на сторінці "Карпатська Січ - Націоналісти Закарпаття" у Facebook.

За їх словами, рішення Кабміну "є половинчастим".

"Координатори Всеукраїнської мирної акції блокування пересування російських вантажів територією України заявляють: Блокада — триває! На нашу думку, рішення Кабміну є половинчастим", - пишуть активісти.

Зараз розглядається можливість блокади російських фур, які в'їжджають на територію України з Європи.

"Зараз розглядаємо можливість введення другого етапу блокади, який може торкнутися і блокування в'їзду транзитних вантажів з Євросоюзу в Україну", - заявляють учасники блокади.

Активісти вимагають від уряду і парламенту дати чітку та змістовну відповідь і сформулювати на державному рівні конкретні рішення щодо заборони транзиту російських вантажівок по території України" до 18:00 16 лютого.

"Вважаємо неприпустимими та "торги" між урядами Росії та України щодо транзиту вантажів", - зазначають координатори блокади.

Самі активісти блокади назвали умови, за яких припинять блокаду російських фур.

"Це складне питання, чи довіряю я Кабміну, розумієте, зараз такі випадки в країні, що громадські організації в країні показують Кабміну, що він повинен робити. А Кабмін повинен був сам винести рішення про блокування російських фур ще раніше. От якщо це рішення пройде, росіяни дадуть відповідь, і ми вирішимо, що все, росіяни вже не їдуть, на митниці скажуть, що росіян не пропускати, то все, ми знімемо блокаду", - сказав у коментарі "112 Україна" громадський активіст з Рівного Андрій Митюхін.

Кабмін закрив для російських вантажівок транзит Україною

Україна тимчасово припиняє транзитні перевезення вантажними автомобілями, зареєстрованими в РФ, територією України.

Як повідомили УНІАН у Департаменті інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну, відповідне протокольне рішення було прийняте сьогодні на урядовій нараді.

У Кабміні нагадали, що Російська Федерація в порушення правил і процедур Світової організації торгівлі і двосторонньої міжурядової угоди щодо автомобільних перевезень в односторонньому порядку зупинила рух українських вантажних автотранспортних засобів територією Росії.

До моменту отримання пояснень від російської сторони та вирішення даного питання Україна тимчасово припиняє транзитні перевезення вантажними автомобілями, зареєстрованими в РФ, територією України.

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк наголосив, що у зв’язку з тим, що РФ в односторонньому порядку здійснила порушення правил і процедур СОТ та в односторонньому порядку зупинила переміщення українських вантажних автотранспортних засобів територією РФ, Міністерство закордонних справ України невідкладно направило ноту Росії з вимогою пояснення таких незаконних дій.

"До моменту отримання пояснень та вирішення даного спору Україна тимчасово призупиняє дію транзитних дозволів, виданих для вантажних автомобілів з реєстрацією в Російській Федерації, що тягне за собою тимчасове припинення транзитних перевезень вантажними автомобілями РФ територією України", - заявив Яценюк.

"Ми вимагаємо від Росії невідкладно виконати вимоги СОТ, відновити транзитний рух українських автотранспортних засобів", - наголосив він.

Яценюк підкреслив, що українська сторона проводить консультації з країнами-членами Європейського Союзу і звертається до країн-членів ЄС щодо виконання РФ базових принципів Світової організації торгівлі.

Україна почала консультації з РФ щодо транзиту

Україна розпочала з Росією технічні консультації із вирішення проблеми транзиту між країнами.

Про це під час брифінгу в Кабінеті Міністрів заявив міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, повідомляє Укрінформ.

"На сьогодні ведуться активні технічні консультації. Маю надію, найближчим часом буде вироблене узгоджене питання по даній темі", - сказав він.

За його словами, блокування українськими активістами російських вантажів на західному кордоні не є порушеннями міжнародного права, а заборона Росією тразиту є безумовним порушенням міжнародного законодавства.

"Те, що в неділю зробило Міністерство транспорту РФ, фактично є порушенням міжнародного права", - уточнив міністр.

На Закарпатті перевізники на дві години перекрили трасу Київ — Чоп

Фото: mukachevo.net
Фото: mukachevo.net

Місцеві жителі та перевізники сьогодні близько 12:30 заблокували міжнародну трасу Київ — Чоп в районі с.Сусково, що під Свалявою.

Загалом у блокуванні взяли участь близько 70-чоловік. Люди ходили по пішохідному переходу, блокуючи рух. Обочини заблокували власними автівками — і легковими, і вантажівками, передає mukachevo.net.

Як пояснили учасники блокади, вони перекрили рух трасою у відповідь на те, що у Росії заблокували їхніх закарпатських колег. А це відповідно було зроблено у відповідь на блокаду в Україні російських вантажівок, яка стартувала 11 лютого із Закарпаття, і вже охопила 11 областей України.

Далекобійники вимагають українську владу втрутитися у ситуацію та розблокувати рух українських вантажівок через Росії (переважно у Казахстан і назад).

Ці вимоги ставлять закарпатські перевізники, які самоорганізувалися, схоже, доволі стихійно.

У всякому разі журналісти видання не змогли на місці подій сконтактувати з бодай якимось координатором чи речником протестувальників. Свої дії перевізники координують через соціальні мережі. Найбільше серед протестувальників — перевізників із відомого саме за цією професією на Закарпатті села Заріччя.

Близько 14:30 синхронно з початком зливи міжнародна траса була розблокована після того, як на місце подій прибули силовики — СБУ, поліція. Водночас, блокувальними наголосили, що дають час до вечора вівторка, 16 лютого, і якщо їх не почують і влада не почне вирішувати проблему, тоді будуть блокувати рух транспорту надалі.

Противників проїзду російських фур не пустили у Харківську ОДА

Охорона Будинку рад, де розміщується Харківська облдержадміністрація, заблокувала прохід для групи харківських активістів.

Про це повідомляє Укрінформ.

Група активістів спробувала передати голові Харківської ОДА Ігорю Райніну звернення з вимогою заборонити проїзд російських хур через територію Харківської області. На шляху активістів стали нацгвардійці із щитами. На шум до активістів вийшов радник голови ОДА Сергій Стороженко, прийняв звернення і пообіцяв передати його "особисто в руки губернаторові".

Активісти відразу ж залишили будівлю і попрямували, за їх словами, на контрольно-пропускний пункт "Гоптівка", щоб "не пропускати російські хури".

Як сказав з приводу інциденту сам Райнін, "система охорони в ХОДА - це рішення антитерористичного центру України й обговоренню не підлягає".

"Щодня в адміністрацію надходить близько 1000 листів і заяв. Для їх прийому є певна процедура, канцелярія працює з 9.00 до 18.00. Також працює громадська приймальня громадян. З особливо важливих питань заступники губернатора приймають відвідувачів 20 з 24 робочих днів на місяць, ще більша кількість прийомів здійснюється безпосередньо в департаментах. Такої кількості часу для прийому громадян не було ніколи", - наголосив Райнін.

За його словами, "громадську діяльність і хуліганські дії потрібно розрізняти".

Карпатська січ: «Румунія блокувала рух російських вантажівок через кордон»

Румунська митниця також припинила пропуск російських вантажівок в Україну.

Про це у Фейсбук повідомляє прес-служба організації «Карпатська Січ», яка є одним з ініціаторів акції з українського боку.

«У Чернівецькій області блокада російських вантажівок розвивається за найбільш цікавим сценарієм. Проїзд фур заблокований з двох сторін - Румунія не пропускає автомобілі агресора в Україну», - йдеться у повідомленні.

Також, за даними українських активістів, румунські митники оголосили страйк.

Чернігівщина "закриє" кордон для російських фур

Відсьогодні на Чернігівщині активісти блокуватимуть рух російських важковагових вантажних автомобілів.

Про це йдеться в анонсі, який у своєму розпорядженні має Укрінформ.

"У понеділок, 15 лютого, о 13.00 розпочинається громадська акція "Блокада російських фур на Чернігівщині". На трасі Чернігів-Новгород-Сіверський, на повороті на Седнів, буде встановлено блокпост, який і зупинятиме російські фури. Ми вважаємо Росію країною-агресором, тому наша мета - заблокувати транзит російських вантажів через територію України ", - йдеться у повідомленні активістів.

Вони наголошують, що не чинитимуть перешкод для проїзду російських легковиків та автомобілів з номерами Республіки Білорусь. Водночас попереджають російських далекобійників: "Не їдьте на Чернігівщину, бо будете стояти".

Участь у акції братимуть представники наступних громадських об’єднань і формувань: "Азов", "Самооборона Майдану", "Перша Чернігівська сотня", "Єдиний Волонтерський Центр", "Самооборона Чернігівщини", "Центр підтримки добровольців" (м. Чернігів), "Третя Позиція", "Правий Сектор".

Одеська область долучилася до блокади російських фур

Фото: Facebook Сергія Стерненко
Фото: Facebook Сергія Стерненко

Про це повідомив одеський "Правий сектор".

Активісти Одеської області долучилися до акції з блокування руху російських вантажівок. Про це повідомив у Facebook написав лідер одеського "Правого сектору" Сергій Стерненко, передає Тиждень.ua.

"Перший пішов. Одеська блокада. Розвернули (хуру - Ред.) до Росії. Підготовчі роботи тривають", - зазначив Стерненко, проілюструвавши повідомлення з автомагістралі низкою світлин.

Стерненко додав у розмові з журналістами, що в акції блокування транзитного переміщення вантажних автомобілів РФ по території України беруть участь також представники цивільного полку "Азов" і Чорноморського козацького з'єднання.

Однак додав, що "триває робота з розгортання блокпостів на автомобільних трасах. Рух російських фур з вантажами через територію Одещини в напрямку кордону з Румунією, Молдовою, а також до поромної переправи в Чорноморську для транзиту вантажів на Болгарію та Грецію припиняється".

У Сумах активісти приєдналися до блокади російських вантажівок

Депутат міськради закликав жителів підтримати ініціативу активістів.

Активісти Сумської області також приєдналися до акції з блокування проїзду російських вантажних машин на територію України, повідомив член виконавчого комітету Сумської міськради Максим Галицький, передає Громадське.

«Суми приєднуються до «ведмежої блокади». Вимагаємо припинити транзит російських товарів через Україну, а також вивезення стратегічних товарів з України в країну-агресор. Якщо влада не здатна до рішучих дій і кроків, свідомі громадяни повинні перебирати ініціативу на себе!", — написав депутат у Facebook.

Він також попросив голову Сумської обласної державної адміністрації Миколу Клочка звернутися до керівництва держави з вимогою заборонити в'їзд російських вантажівок на територію України.

Крім того депутат закликав небайдужих жителів підтримати ініціативу активістів.

Активісти влаштували блокпост, вивісивши на ньому прапор України. Вони не дозволяють проїжджати вантажівкам з російськими номерами.

Десять українських областей заявили про блокаду російських вантажівок

Останньою до блокади долучилася Чернігівщина.

Зранку 14 лютого блокада російських фур стартувала на Чернігівщині. Про це заявив активіст Євген Горлач.

Станом на зараз учасники акції завернули 16 російських фур.

Таким чином, область стала десятим українським регіоном, в якому проходить акція з блокування руху російського вантажного транспорту. Раніше до блокади долучилися Волинська, Рівненська, Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська, Житомирська, Чернівецька, Вінницька, Сумська та Чернігівська області.

Джерело: Телеканал 112

Рівненщина долучилася до блокування російських фур

Активісти з Рівненської області приєднались до акції з блокування проїзду російських вантажівок.

Про це 13 лютого повідомила прес-служба організації УНА-УНСО, передає Еспресо.TV.

"З 12 лютого Рівненська область включилась у акцію блокади білоруського кордону для російських вантажних машин. УНСО Рівненщини бере участь у блокаді російських вантажівок спільно з іншими громадськими організаціями. Заблокована для проїзду російських вантажних машин траса, яка веде до кордону Білорусі, у населеному пункті Дубровиця", - йдеться в повідомленні.

Блокувати російські вантажівки почали вже й на Житомирщині

У Житомирській області на пропускному пункті "Виступовичі" громадські активісти вранці 13 лютого розпочали безстрокову акцію з блокування в'їзду в Україну вантажних автомобілів з російськими номерами та товарами.

Про це повідомив координатор ГО "Рух Автомайдан Житомир" Валерій Арушанян, повідомляє "Житомир Info".

За його даними, акція з блокування руху вантажівок стартувала вранці 13 лютого.

"З прикордонною службою налагодили комунікацію, усі все розуміють, російські далекобійники теж", - зазначив він.

Арушанян повідомив, що у Виступовичах Овруцького району перебувають активісти "Руху Автомайдан Житомир", Цивільного корпусу "Азов" та ГО "Атошник", усього близько десятка чоловік. Післяобідньої пори приєдналась Житомирська Самооборона. Увечері чи вранці 14 лютого їх замінить інша група однодумців.

Раніше на своїй сторінці у Facebook Арушанян розмістив офіційне звернення ГО «Рух Автомайдан Житомир» до поліції та СБУ з вимогою заборонити транзитний рух фур з російською реєстрацією автошляхами Житомирської області «як таких, що загрожують територіальній цілісності та суверенітету України», а також поінформував про намір активістів розпочати акцію з блокування російських вантажівок в районі пропускного пункту «Виступовичі».

Очевидці блокади на Закарпатті розповіли що туди прибули люди скандального депутата Михайла Ланьо, причетного до стрілянини у Мукачевому у липні минулого року.

Люди скандального Ланьо спробували зірвати блокаду російських фур на Закарпатті

Люди Ланьо намагалися домогтися того, аби припинили блокувати в’їзд фур.

"Ми мали вчора випадок з місцевим кримінальним елементом, який приїхав на допомогу цим водіям. Це приїжджали люди місцевого кримінального авторитета пана Ланьо. Проте його люди згодом поїхали і ми не мали з ними більше клопоту", — розповів в.о. заступника командира ДУК "Правий сектор" Іван Мирний.

Зараз на місці блокади перебувають представники правоохоронних структур та громадські активісти. Станом на ранок суботи пункт пропуску працює в звичайному режимі, проїзд легкових і вантажних автомобілів вільний, жодної фури з російськими номерами немає.

Джерело: 24 Канал

Москаль: «Пункт пропуску автотранспорту на Закарпатті запрацював у звичайному режимі»

Ексцесів з блокуванням російських фур на в'їзді в Закарпатті вдалося уникнути.

Зараз проїзд автотранспорту через пункт пропуску в Нижніх Воротах здійснюється у звичайному режимі, йдеться у повідомленні на офіційному сайті глави Закарпатської ОДА Геннадія Москаля.

Відзначається, що між активістами, що здійснювали блокаду і перевізниками із Закарпаття виник конфлікт. В результаті протистояння був заблокований проїзд, як на в'їзд так і на виїзд для всіх фур, незалежно від їх походження. Це могло стати причиною величезних черг по обидві сторони пункту пропуску в Нижніх Воротах. Перевізники, які здійснюють доставку вантажів в країни ЄС, у тому числі в Росію висловили претензії до дій активістів. На їхню думку, вони можуть спровокувати аналогічну реакцію на їх фури на українсько-російському кордоні, йдеться в повідомленні.

У ході переговорів за участю правоохоронців, конфліктну ситуацію вдалося залагодити. Проїзд фур був звільнений в обох напрямках, а сім російських фур, заблокованих в Нових воротах, під конвоєм поліції супроводили до кордону зі Словаччиною. Інші фури з російськими номерами на в'їзді в Закарпатській області не з'являлися.

"Ситуацію вдалося залагодити, однак причини конфлікту не усунені. Їх можна вирішити тільки на рівні Кабінету міністрів, який повинен визначитися зі ставленням до Росії, яка є країною-агресором і прийняти принципове рішення про транзит російських фур через територію України. Інакше подібні акції відбуватимуться і надалі, причому не тільки на Закарпатті, а й по всій Україні. Моя принципова позиція залишається незмінною — транзит комерційного автотранспорту країни агресора через нашу територію повинен бути офіційно заборонений", - прокоментував ситуацію Москаль.

Активісти блокади російських фур оголосили владі ультиматум

Активісти блокади російських фур вимагають від влади прийняти відповідне рішення до 15 лютого.

Про це повідомляє прес-служба "Правого сектору".

"Даємо час до вечора понеділка, 15 лютого, на законодавчому рівні ухвалити рішення щодо заборони торгової діяльності Росії на території України", - йдеться у заяві.

За словами активістів акції, блокада поширилась і на Волинь та Львівщину.

Також зазначається, що до акції долучається народ по всій Україні, зокрема на Дніпропетровщині.

"Якщо вимоги українського народу будуть виконані, то ми зменшимо обсяг своїх людей і знімемо напружену атмосферу в країні щодо акції блокади. Однак якщо наші вимоги будуть проігноровані - ми оголосимо про всеукраїнську блокаду трас і український народ заполонить усі дороги держави", - сказано у заяві.

Джерело: День

До транспортної блокади вже приєднався "Правий сектор"

Сьогодні практично на всіх митницях Західної України активісти блокують рух вантажівок з російськими номерами. У закарпатській області заблоковано рух російських фур на КПП "Нижні ворота".

Очікувано підтримали блокаду вантажного транспорту і у Львівській області. Більше 2 десятків активістів перевіряють всі вантажівки на відрізку траси Київ-Чоп у селі Конюхів. Вони зупиняють на виїзді з Львівщини фури з номерними знаками РФ, які направляються в сторону Закарпаття. Порушень громадського порядку не зафіксовано. Також перекрито рух для російських фур на пункті пропуску "Доманове" Волинської обл. - там перекривають в'їзд в Україну вантажівок з російськими номерами.

У Мінінфраструктури фактично пустили ситуацію на самоплив, заявивши, що не в їх компетенції реагувати на суспільні акції.

Джерело: 112

На місце подій з'їжджаються тітушки

Там також перебувають начальник закарпатської поліції Сергій Князєв та голова обласного СБУ Олег Воєводін.

Про це в коментарі Mukachevo.net заявив один з керівників блокади Тарас Деяк, який спільно з іншими активістами блокує рух російських фур у Нижніх Воротах на Закарпатті.

"Зараз на місці блокади ведуться переговори між активістами, силовиками, водіями фур та "перевізниками", - молодиками спортивної зовнішності, які приїхали туди на допомогу росіянам. Один з їх представників почав обіцями водіям російських фур, "что он все порешает", але так ніого і не вийшло", - заявив Тарас Деяк.

На даний момент градус напруги спав, активісти чекають дій від влади.

На в'їздах до Закарпаття заблокували російські фури

На Волині, Прикарпатті та Закарпатті активісти блокують проїзд російським вантажівками, які прямують з Білорусі територією України.

Кількість російських вантажівок значно зросла, оскільки Польща заборонила транзит вантажівок Російської Федерації через свою територію, тому вони їдуть через Україну.

Серед учасників акції — декілька десятків учасників АТО, волонтери та активісти, передає місцеве видання mukachevo.net.

Вантажний транспорт з російськими номерами зупиняють перед селом Нижні Ворота. Частина фур розвертається і їде у зворотньому напрямку. Деякі ж водії зупиняються і чекають, що буде далі.

Самі протестувальники налаштовані рішуче і мають намір створити спеціальні блокпости. За їхніми словами, акція триматиме, "доки російський окупант не буде визнаний країною-агресом, не отримає заборону на розміщення свого бізнесу на українській землі і доки влада не перекриє торгівлю з Росією".

Один з учасників акції Тарас Деяк повідомляє також, що станом на зараз активісти розвернули уже близько 20 фур.

Москаль попросить Кабмін заборонити транзит транспорту РФ через Україну: "Або ми з Росією воюємо, або торгуємо"

Голова Закарпатської обласної державної адміністрації Геннадій Москаль заявив, що готує звернення до Кабінету міністрів щодо заборони транзиту російського транспорту через територію України.

Заява відповідного змісту оприлюднена на офіційній сторінці голови Закарпатської ОДА.

«Я готую звернення в Кабмін, який має висловити з цього приводу свою принципову позицію і оформити її у вигляді відповідних нормативно-правових актів. Або ми з Росією воюємо, або торгуємо», - сказав Москаль.

У своїй заяві голова Закарпатської ОДА наголошує, що громадські активісти, які блокують рух вантажівок з російськими номерами, висловлюють свою позицію, на яку мають право. «Якщо поляки не пускають російські фури через свою територію, якщо Росія не пускає до себе українські товари, вводить обмеження щодо в’їзду наших громадян, а мені, як голові ОДА, взагалі заборонила в’їзд на свою територію, то Україна має діяти адекватно», - заявляє Москаль.

Як повідомляв УНІАН, на Львівщині зранку близько 20 громадських активістів розпочали акцію, з недопущення виїзду з території Львівської області в напрямку міжнародних кордонів вантажних автомобілів з номерами російської реєстрації. Активісти проводять акцію на відрізку міжнародної траси Київ - Чоп у селі Конюхів Стрийського району. Вони зупиняють для виїзду з Львівщини фури з номерними знаками Російської Федерації, які прямують в напрямку Закарпаття.

Крім того, з 8.00 триває у селі Гірники Волинської області поблизу пункту пропуску «Доманове» через українсько-білоруський кордон активісти блокують проїзд вантажівок з російськими номерами. У акції беруть участь близько 70 активістів «Автомайдану», «Самооборони Волині», «Спілки воїнів АТО» та інших.

Блокада також стартувала близько 16.00 11 лютого поблизу с. Нижні Ворота на межі Закарпатської та Львівської областей.

Учасники блокади вимагають визнання Росії країною-агресором у всіх сферах суспільно-політичного життя України, зокрема шляхом заборони на розміщення бізнесу окупанта на українській землі, перекриття торгівлі з Росією, заборону на в'їзд та транзит через Україну вантажного російського транспорту.

Джерело: 24 Канал

Схожі новини