Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Екс-«беркутівця», який зарізав двох жінок, нарешті посадили на лаву підсудних

Колишній «афганець» учив міліціонерів прийомів рукопашного бою. А згодом убив чотирьох людей.

8 грудня в Івано-Франківському міському суді відбулося підготовче засідання у справі про звинувачення у подвійному вбивстві колишнього міліціонера, 48-річного Олега Рябова. Про причетність цього правоохоронця до вбивства двох жінок “ВЗ” повідомив своїм читачам ще 2012 року. Кілька років підозрюваний у жорстокому вбивстві перебував на примусовому лікуванні в психіатричному закладі Дніпропетровська. Мати Олега, побачивши сина після тривалої розлуки у “клітці”, знепритомніла. До суду довелося викликати “швидку”...

До чергової частини Тисменицького райвідділу міліції (Івано-Франківська область) 4 січня 2012 року зателефонували з адміністрації спецкомбінату “Івано-Франківське сміттєзвалище”. Працівники підприємства повідомили, що знайшли на території сміттєзвалища, що поблизу села Рибного, труп молодої жінки з різаними ранами. На вказане місце приїхала слідчо-оперативна група міліції. Оглядаючи місце, де знайшли труп, міліціонери знайшли під побутовими відходами велику господарську сумку. Коли її відкрили - остовпіли. У сумці лежав труп ще однієї молодої жінки. Також зарізаної...

Правоохоронці, щоб вийти на слід убивці, мусили, перш за все, встановити особи загиблих. Допомогли у цьому кінологи зі службовими собаками. Тіла загиблих були “свіжими”. Їх, встановили правоохоронці, обстежуючи побутові відходи, на сміттєзвалище могла того ранку привезти лише одна із машин, які вивозять сміття зі сміттєвих контейнерів, встановлених на вулицях Івано-Франківська.

Кінологи обстежили чи не всі сміттєві баки міста, і біля одного з контейнерів собаки зробили стійку. У “вказаному” чотирилапими операми” смітнику знайшли сліди крові та волосся жертв. Собаки привели міліціонерів під двері квартири у центрі міста, де, з’ясувалося, мешкали жінки, трупи яких знайшли на сміттєзвалищі.

До опитування жителів будинку, в одній із квартир якого розігралася кривава трагедія, залучили близько трьохсот правоохоронців. Збираючи інформацію, оперативники встановили особу підозрюваного та затримали його. Під час першого допиту підозрюваний вини не визнавав. Проте, проводячи обшук його квартири, оперативники знайшли сліди крові жінок на взутті затриманого та на його велосипеді. У квартирі, де проживали жертви, також знайшли сліди взуття підозрюваного та відбитки його пальців. Припертий до стіни незаперечними доказами, затриманий зізнався у вбивстві.

Подруги, які жили разом (їм було 29 і 26 років), були знайомі зі своїм вбивцею. Того вечора, зізнався затриманий, він зайшов до знайомої, щоб забрати 200 доларів, які позичив кілька днів тому. Молодиця віддавати борг відмовилася. Сказала, що вже розплатилася за “зелені”, коли надала позичальникові сексуальні послуги. Ще й коньяком його, мовляв, тоді пригостила. Відмова так розлютила чоловіка, що він схопив кухонний ніж і зарізав позичальницю та її подругу, яка виявилася небажаним свідком.

Чоловіком, який за 200 доларів вкоротив життя двом жінкам, виявився житель Івано-Франківська Олег Рябов. Воював в Афганістані. У 90-х роках служив у міліції - інструктором з бойової підготовки бійців спецпідрозділу міліції “Беркут”. Звільнившись з міліції, заробляв на життя, розводячи собак службових порід.

Після звільнення з міліції Рябова запідо­зрили у подвійному вбивстві, вчиненому у Словаччині. Перебуваючи за кордоном на заробітках, колишній “беркутівець” зарізав свого земляка та його дружину. За це вбивство Рябова засудили до 14 років позбавлення волі. Та після 10 років відбування покарання колишній “афганець” достроково вийшов на волю.

Розуміючи, що за друге подвійне вбивство “світить” довічне ув’язнення, Рябов на першому судовому засіданні почав “косити” - видавати себе за психічно хвору людину. Суд скерував обвинуваченого на психіатричну експертизу. Медики визнали, що на час обстеження Рябов був неспроможним усвідомлювати власні дії та керувати ними. Проте експерти не відповіли на запитання, чи був убивця адекватним, отож осудним, коли чинив злочин.

До того ж судді поставили під сумнів висновки експертів, бо матеріали справи доводили, що Рябов, замітаючи сліди, діяв холоднокровно й цілеспрямовано. Після убивства пішов додому по велосипед. Повернувшись на місце злочину, дочекався ночі. Запакував у сумку та велосипедом відвіз до сміттєвого бака тіло спочатку однієї, а згодом другої жертви. Та, зважаючи на висновки експертів, судді мусили скерувати обвинуваченого на примусове психіатричне лікування. Кілька років Рябов провів у палаті психіатричного закладу закритого типу, який у народі називають “Дніпром”. Лише зараз лікарі визнали, що пацієнт одужав і став осудним...

На підготовче слухання резонансної справи не з’явилися рідні загиблих. Оскільки вони були завчасно попереджені про початок суду, судді після наради вирішили провести попереднє слухання без їхньої присутності. Стаття, за якою звинувачують Рябова, передбачає покарання довічним ув’язненням, тож обвинуваченому запропонували подати клопотання про розгляд справи судом присяжних. Рябов від такої можливості відмовився, його справу розглядатиме колегія суддів Івано-Франківського міського суду. Розгляд справи по суті має початися 17 грудня.

Схожі новини