Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Удома треба атакувати. Скільки можна боятися?»

Ветеран київського «Динамо» Стефан Решко вважає, що у матчі проти словенців головне слово повинні сказати «перевірені бійці».

Напередодні першого стикового матчу українців з командою Словенії за право виступити на Євро-2016 (14 листопада, “Арена Львів”, 19.00) кореспондент “Високого Замку” запросив у футбольні експерти легенду українського спорту — колишнього захисника київського “Динамо”, володаря Кубка кубків і Суперкубка УЄФА Стефана Решка.

У 70-ті роки він грав у парі з нинішнім наставником національної збірної Михайлом Фоменком, знає футбольні звички свого партнера, тож може спрогнозувати його план на суботню гру у Львові.

-На місці Михайла Івановича, - говорить Стефан Решко, - я дав би таку установку нашим хлопцям: чітко, просто, надійно, без усяких викрутасів зіграти в обороні, персональному сторожеві “приклеїтися” до основного з гравців суперника, не дати йому зіграти ближче штрафного майданчика. І максимально атакувати. Нам потрібно забити щонайменше два м’ячі і не пропускати. Тоді можна буде більш-менш спокійно їхати на гру-відповідь у Марибор. Якщо ж будемо грати обережно-боязко і, не дай Боже, зіграємо по нулях чи з мінімальною перевагою, тоді виникне непроста ситуація. Повторюю: вдома весь час треба атакувати — щоправда, не стрімголов. Скільки вже можна боятися? Треба показати наступальний футбол, як свого часу - зі збірною Франції, коли вдома виграли з рахунком 2:0. Словенія не сильніша від Франції!

- Словенці добре знають наших досвідчених гравців, тож, мабуть, підберуть до них “ключики”. Можливо, є сенс випустити на поле “темних конячок”, тих же гравців “Зорі” - Малиновського, Каменюку, Петряка?

- У такому відповідальному матчі не варто експериментувати. Випускають новачків, коли вже немає куди дітися — у випадку травми основних виконавців. Зрештою, у разі чого, які претензії можна буде пред’явити молодим? Зараз треба спертися на наших “зубрів”, на перевірених бійців, вони повинні видати на-гора найкращу гру в сезоні.

- Багато чекають від Коноп­лянки. Але він багато сил віддав у матчі чемпіонату Іспанії з “Реа­лом”... Чи зможе він повторити таку ж класну гру?

- Звичайно, Коноплянка виклався на всі сто, забрав той матч у нього багато сил. Але від поєдинку з “Реалом” вже минуло кілька днів, був час відновитися. У суботу буде зовсім інший матч, інший рівень — збірна України! Євген знайде у собі психологічний резерв. За кого-кого, а за Коноп­лянку я спокійний. Він — великий професіонал, уже спробував європейського футболу, де напруга значно більша, ніж у нашому чемпіо­наті.

- Багато хто пригадує невдалу історію п’яти попередніх “стиків” нашої збірної і каже про певний фатум. Як нашим футболістам побороти ці комплекси?

- Треба швидко забити гол у ворота словенців — і всі комплекси зникнуть. Та й львівська публіка повин­на неабияк допомогти нашим хлопцям. Думаю, вболівальники “зіграють” на всі 200%.

Матч-відповідь відбудеться у вівторок, 17 листопада, у словенському Мариборі (21.45). Стадіон “Людскі врт” наші суперники обрали з тих же мотивів, що й українці - “Арену Львів”. Із 12 останніх матчів збірної Словенії на стадіоні в Мариборі господарі програли лише одного разу... Крім поєдинків України і Словенії, у Європі відбудуться ще три “стики”: Норвегія - Угорщина (12 і 15 листопада), Боснія та Герцеговина - Ірландія (13-го і 16-го), Швеція - Данія (14-го і 17-го).

Схожі новини