Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У манускрипті — про життя Ноя, Великий потоп та історію Авраама

В Єрусалимі вперше показали один із найзагадковіших сувоїв Мертвого моря

Один із найзагадковіших сувоїв Мертвого моря вперше показали на виставці в Ізраїльському музеї Єрусалима. Апокриф книги Буття — один із перших семи фрагментів, знайдених 1947 року в першій Кумранській печері.

Манускрипт написаний арамейською мовою і складається з чотирьох аркушів шкіри, зшитих сухожиллям. Вуглеводневий аналіз показав, що манускрипт створили близько I століття до нашої ери. З семи сувоїв цей зберігся найгірше, оскільки не був захований у глечик і довго пролежав у печері. Тому вченим знадобилося багато часу, щоб розшифрувати текст.

У манускрипті від імені Ламеха йдеться про народження і життя Ноя, Великий потоп та історію Авраама.

«Це єдиний у світі екземпляр такого тексту», — каже завідувач сховища Музею книги Адольфо Ройтман. Апокриф книги Буття ніколи раніше не показували публіці цілком.

У 1960-х показували лише один його аркуш. У Єрусалимі манускрипт виставили під спеціальним смартсклом, яке оберігає його від прямого освітлення. Коли відвідувачі натискають кнопку, біле скло стає прозорим на 30 секунд.

«Дивитися на цей рукопис — не те саме, що милуватися Ботічеллі. Він не особливо естетичний, але не в цьому річ. Сенс у тому, що це втрачена традиція, про яку ми раніше не знали», — каже Ройтман.

Схожі новини