Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На Львівщині бракує присяжних!

Охочих ходити до суду і розглядати кримінальні та цивільні справи катастрофічно не вистачає.

На Львівщині бракує 352 присяжних. Про це журналісту “ВЗ” повідомила заступник начальника територіального управління Державної судової адміністрації у Львівській області Марія Коник.

За її словами, аби суди у Львівській області та у Львові нормально функціонували, потрібно 955 присяжних. “Усі охочі стати присяжними подають документи до міської або районної ради. Там формують списки, які затверджують під час голосування на сесії місцевої ради. Ця процедура — довготривала. На сьогодні маємо недобір присяжних”.

Цікавлюся, чому народ не поспішає долучатися до розгляду справ у судах? До слова, присяжними не мають права бути правоохоронці, прокурори, нотаріуси, судді. Інші фахівці можуть подавати свою кандидатуру (є серед кандидатів і двірники), але повин­ні мати довідку, що не хворіють на психічні захворювання, та інші документи (паспорт, ідентифікаційний код). “Можливо, бракує інформаційної компанії, - пояснює Марія Коник. - Міська рада дає зобов’язання набрати присяжних районній адміністрації. А районна адміністрація — жекам, які не надто відповідально до цього ставляться. Є вікові обмеження: присяжним може бути людина віком від 30 до 65 років. Якщо автоматизована система обирає присяжного, він має відвідувати усі засідання”.

У Львові ситуація не краща. Необхідно 300 присяжних. Міська рада затвердила наразі лише 130 осіб. Якщо суд великий, до прикладу, Галицький, потрібно, щоб у ньому було 50 присяжних. Буває так, що в один день потрібно залучити до справ 13 присяжних. “Недавно у Личаківському суді слухалася справа про визнання особи недієздатною, - веде далі пані Коник. - Коли треба було йти у нарадчу кімнату, присяжна відмовилася це робити. Сказала, не має часу. За такі дії, згідно із законом, не передбачено жодної відповідальності. Цю справу суддя змушений буде розглядати заново”.

Важливий момент, на який варто звернути увагу: часто-густо присяжні розглядають складні кримінальні провадження про вбивства тощо, за які злочинцю “світить” довічне ув’язнення. Людина, яка хоче стати присяжним, має бути до цього морально та психологічно готовою. В іншому разі — краще від такого кроку відмовитись.

Винагорода, яку отримує присяжний, - 100 грн. за годину. Торік найбільша сума, яку вдалося заробити присяжному, що відвіду­вав судові засідання протягом року, - близько 4 тисяч грн.

Схожі новини