Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Райський куточок відновили у... Раю

  • 29.08.2017, 09:03
  • 1 387

Місток над «графським» озером збудували за старовинними фотографіями.

Ще один благодатний куточок відпочинку отримали жителі Бережанщини завдяки ентузіастам зі селища з гарною назвою Рай. Методом народної будови вони повернули до життя комплекс озер на території парку, який колись належав графам Потоцьким-Синявським. «Озерна толока» зайняла два роки.

З плином часу колишня природна перлина (у мисливському палаці поруч колись розважалися запрошені графами королі і царі) втратила свій блиск. Ослабла дамба, замулилися озерця, джерельні води готові були прорвати греблю і затопити помешкання раївчан. Запобігли цьому громадські активісти, найперше, підприємці, які взялися відновити закинуті водойми, що ставали багнюкою.

Один з таких волонтерів — будівельник Андрій Турковський. Він із земляками відремонтували шлюзи, одягли у бетон тіло дамби. На «народній» будові щодня працювало до півсотні людей, і молодих, і літніх. Ентузіазм раївчан підтримала міська рада, яка виділила кошти на очищення, поглиблення озера. Щоб відпочивальникам приємно було купатися, його дно «застелили» піском.

Завдяки місцевим умільцям на водоймах з’явилися два підвісні і арковий містки (останній звели за архівними фотографіями). Незабаром поставлять альтанку. Андрій разом з художником-будівельником Павлом Банниковим зголосилися відреставрувати скульптури ведмедів, що прикрашають раївський парк. У кожній хаті здавали кошти, аби втілити селищну мрію. Збирають їх і зараз — хочуть зарибити відроджені водойми коропцями, карасями, товстолобиком. За розповідями місцевих жителів, 25 тисяч гривень на облагородження другого джерельного ставу виклав зі своєї кишені народний депутат Микола Люшняк, який походить з Раю.

Богдан Турчин, власник крамнички «Раївчанка», який був одним з «двигунів» цієї ініціативи, каже, що місцеві озера відновили найперше задля своїх краян, а не для заїжджих туристів. У приклад іншим, зокрема, бережанцям, чий легендарний став Золота Липа пропадає на очах.

- Нехай візьмуться за його відновлення так, як зробили це ми, і у них усе вийде, — радить сусідам Богдан.

Фото автора

Тернопільська область

Схожі новини