Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Україні заборонили використання азбесту

  • 26.06.2017, 17:54
  • 1 315

В Україні заборонено виробництво та використання усіх видів азбесту. Відповідне рішення ухвалило Міністерство охорони здоров'я України, повідомила прес-служба відомства.

Документ, який напередодні зареєстрував Мін'юст, набуде чинності через півроку з дня публікації.

«Забороняється виробництво й використання азбесту незалежно від його виду та азбестовмісних виробів і матеріалів у технологічних процесах і під час проведення будівельно-монтажних робіт. Як виняток, матеріали та вироби, що містять азбест і вже використовуються, можна й далі використовувати до їх заміни або утилізації. Азбестовмісні ізоляційні матеріали та вироби низької щільності (1 г/см-3) підлягають першочерговій заміні й утилізації», — сказано в наказі.

В МОЗ обґрунтовують заборону тим, що, за даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, в усьому світі близько 100 тис. людей помирає щороку від хвороб, спричинених дією азбесту. Як свідчать наукові дослідження, використання азбесту може стати причиною таких захворювань як азбестоз, мезотеліома і рак легенів.

Міжнародне агентство з вивчення раку при ВООЗ віднесло азбест до першої, найбільш небезпечної категорії сполук зі списку речовин-канцерогенів.

З кінця XX століття у світі було розпочато процес заміни азбесту на безпечніші матеріали, а використання цієї речовини підлягає жорстким обмеженням.

Основними споживачами азбесту в Україні є азбестоцементна та азбестотехнічна галузі. В Україні існує 7 підприємств, які виготовляють вироби з використанням хризотилового азбесту. На зазначених підприємствах працює близько 4 тис. осіб. Водночас є виробники, які вже налагодили виробництво шиферу без застосування азбесту.

Схожі новини