Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Правозахисники зафіксували 95 випадків страт на Донбасі

  • 08.06.2017, 10:13
  • 1 174

63 людей загинули від вогнепальної зброї, 18 – від тортур.

Правозахисники громадської організації "Мирний берег", які розшукують зниклих безвісти, зафіксували 95 випадків страт на сході України. Про це йдеться у доповіді "Страчені на Донбасі", яку цитує Центр інформації про права людини.

"Понад півроку правозахисники та громадські слідчі збирали фото та відеодокази, опитували свідків, потерпілих та проводили власні розслідування. Вони переконані, зібрані матеріали будуть додатковими доказами міжнародних злочинів для Міжнародного кримінального суду, які сталися в Україні. У документі констатується, що виймання очей, "гра в російську рулетку", розстріли та тортури стали звичними розвагами для представників незаконних збройних формувань", - йдеться у матеріалі.

За даними правозахисників, із 95 страчених 50 були цивільними. 63 людей загинули від вогнепальної зброї, 18 — від тортур. Серед вбитих — 84 чоловіки та 11 жінок.

У стратах 49 людей правозахисники звинувачують терористів «ДНР», у 30 — бойовиків «ЛНР», в 11 випадках — українських військових. У своєму дослідженні їм не вдалось встановити винуватців смертей п'ятьох людей.

Автори доповіді також розкривають історії 9 загиблих та тих, хто зазнав катувань з боку терористів у Луганській та Донецькій областях.

Схожі новини