Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Отець Іван Дмитрів: «У Прощену неділю попросіть пробачення і зніміть тягар з душі»

  • 25.02.2017, 12:00
  • 3 323

 27 лютого починається найсуворіший з усіх постів – Великий.

Найдовший з усіх постів — Великий піст —починається з Прощеної неділі. Це — перший крок до Великого посту, і саме у цей день християни просять пробачення одні в одних за всі видимі і невидимі образи і роблять все для того, аби помиритися з ворогами. Прощена неділя — чудовий привід, щоб розпочати піст зі світлою, очищеною душею. Чому прийнято у цей день просити пробачення, а головне, простити усіх самому, журналісту “ВЗ” розповів настоятель церкви Різдва Пресвятої Богородиці села Княжий Міст Мостиського району отець Іван Дмитрів.

- Прощена неділя — це шанс очистити душу від гріхів, — каже отець Іван. — Наші предки вірили, що саме на Прощену неділю відбудеться страшний суд. Прощена неділя — це останній день перед постом, а піст — це не лише дієта, а й духовне вдосконалення й очищення. А як можна очиститися, маючи за душею непрощені гріхи й образи? Для багатьох вірян Прощена неділя — це ще один привід звернути увагу на своїх рідних. Бо саме найрідніших ми найчастіше й ображаємо. Нехай ненароком, не особливо виражено, скажімо, неуважністю до них. Не один з нас думає, “от варто було би перепросити сусіда чи, скажімо, товариша на роботі”. Але більшість знаходить тисячу причин, щоб цього не зробити. Комусь, можливо, й справді для цього бракує часу. Прощена неділя — як можливість зупинитися, оглянутися назад, у ті дні, що давно минули, відчути цінність стосунків з дорогими тобі людьми. Більшість з нас з особистого досвіду знають, що пробачити набагато легше, ніж самому просити пробачення. Бо образити людину — дуже легко. Легко і самому образитися на когось за якийсь необдуманий вчинок. А чи легко пробачити? Тяжко. Іноді не хочеться. Але пробачити треба. І не просто сказати: “Я тобі прощаю”, а в душі й далі тримати образу на людину, слід відпустити образу. Бо це дуже великий гріх: сказати і не відпустити.

Можливо, ви когось образили словом чи ділом. А може, своїм мовчанням? Всі ми можемо помилятися, всі вміємо ображати. Не кожен може, дивлячись у вічі іншій людині, попросити пробачення. Але ви спробуйте. Особливо, якщо хочете покаятися щиро, від душі, і так, щоб вам повірили і пробачили.