Передплата 2024 «Добра кухня»

Електроенергія знову дорожчає!

  • 16.02.2017, 10:42
  • 2 033

З 1 березня – до 90 копійок за кВт/год.

Це якщо використовуєте за місяць не більше 100 кВт/год. Пільговий тариф для населення зросте на 26% (зараз одна кВт/год. коштує 71,4 копійки). Неекономним споживачам кВт/год. буде обходитись у 1,68 гривні.

Сьогодні ті, що споживали від 100 до 600 кВт/год., платять по 1,20 гривні. А ті, що більше 600 кВт/год. — 1,638 гривні. З

1 березня тариф для цих категорій буде однаковим.

Це — останнє підвищення тарифу на електроенергію для населення згідно з меморандумом МВФ від лютого 2015 року.

Поки електроенергія для приватних споживачів продовжує дорожчати, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, ухвалила рішення знизити оптово-ринкову ціну електроенергії з 1 січня на 10% і з 1 квітня — на 5,8%.

Вартість електроенергії є складовою тарифоутворення на всі комунальні послуги — опалення, гаряче і холодне водопостачання та водовідведення, утримання будинків і прибудинкових територій, послуги зв’язку та постачання газу. А це означає, що подорожчає вся комуналка.

А тим часом...

Ціни на природний газ для населення з 1 квітня можуть зрости... на 40%. Відбудеться це у тому випадку, якщо покладені на НАК “Нафтогаз України” спеціальні зобов’язання з продажу газу для населення та релігійних організацій на пільгових умовах не будуть продовжені. Про це повідомив головний комерційний директор “Нафтогазу” Юрій Вітренко. “Якщо держрегулювання продовжать (з чим ще повинен погодитися МВФ, оскільки в меморандумі уряд обіцяв Фонду, що спеціальні зобов’язання вводяться тільки до 1 квітня), то тоді підвищення цін, можливо, вдасться відкласти до жовтня», — пояснив він.

“До цього часу, як ми розраховуємо, Стокгольмський арбітраж задовольнить наші позовні вимоги до Газпрому, і ми будемо імпортувати газ за ціною «хаб мінус». Тоді можна очікувати, що оптова ціна для потреб населення не підвищиться, а, навпаки, знизиться вдвічі порівняно з поточною ціною. Якщо до 1 жовтня не буде позитивного рішення в арбітражі, і якщо використовувати поточні форвардні ціни на газ з постачанням взимку 2016-2017 рр., а інші параметри залишити незмінними, то можна очікувати, що підвищення оптових цін на газ для потреб населення становитиме як мінімум 47%”, — написав у своїй авторській колонці на “НВ Бізнес” Юрій Вітренко.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман поспішив спростувати цю заяву: “Не допущу підвищення тарифів на газ для потреб населення. А ті, хто заявляє про можливе зростання цін на 40%, повинні або відповідально працювати, або писати заяву на звільнення”.

Нагадаємо, з 1 травня 2016 року до 31 березня 2017 року діє гранична роздрібна ціна на природний газ для побутових споживачів у розмірі 6,879 гривні за 1 куб. м. Для релігійних організацій — у розмірі 3,913 гривні за 1 куб. м.

Схожі новини