Передплата 2024 «Добрий господар»

Гепарди на межі вимирання: у світі залишилось близько 7,1 тис. тварин

  • 27.12.2016, 18:08
  • 3 302

Нове дослідження показало, що популяція гепардів почала швидко скорочуватися.

Гепарди на межі вимирання: у світі залишилось близько 7,1 тис. тварин
Гепарди на межі вимирання: у світі залишилось близько 7,1 тис. тварин

Таким чином зараз у диких умовах живуть всього близько 7100 цих тварин, повідомляє BBC.

Причина вимирання цих ссавців полягає у тому, що вони, зазвичай, живуть за межами заповідників, а тому часто заходять на території, де мешкають люди. Через те, що фермери весь час розширюють свої території, зони, в яких полюють гепарди, зменшуються і тому звірі просто голодують.

Наразі більше половини гепардів живут на територіях шести африканських країн, тим часом у Азії їх майже не залишилось. Зокрема, в Ірані зареєстровано менше 50 цих тварин. Понад те, у Зімбабве популяція гепардів за шістнадцять років скоротилась з 1200 особин до 170.

Велику загрозу також становлять і бракон'єри, які нелегально вивозять дитинчат гепардів, адже на чорному ринку за одну таку тварину можна отримати близько $10 тисяч. За останні 10 років бракон'єри вивезли з Африки близько 1200 дитинчат, втім 85% з них померли під час перевезення.

Вчені зазначають, що проблемі гепардів занадто довго не приділяли уваги, адже інформацію про цих звірів збирати вкрай важко. Таким чином науковці кажуть, що люди повинні не лише краще захищати заповідники, де живуть ці ссавці, але й розширювати території, на яких вони могли б жити без людського втручання.