Передплата 2024 «Добрий господар»

Держстат: "Українці почали більше їсти"

  • 18.12.2016, 20:16
  • 2 068

Після збільшення реальних доходів, українці стали менше економити на їжі, пише "Деловая столица".

За даними Держстату, за 11 місяців поточного року в Україні було з'їдено 207 тис. т імпортної мороженої риби - на 26% більше, ніж рік тому. Імпорт більш дорогого рибного філе виріс взагалі на 82%.

Також на стіл українців стали повертатися імпортні сири - зростання імпорту склав 32%. Вперше за останні три роки почав рости і імпорт овочів борщового набору. Капусти ввезли в 8,5 рази більше, картоплі - в 5,9 рази, моркви - в 3,1 рази. Також зросло споживання імпортних помідорів (в 2,4 рази) і огірків (в 1,4 рази).

Причина в тому, що люди перейшли на сезонне споживання овочів і перестали купувати ранню єгипетську картоплю або ізраїльську морква.

Особливо помітно відступ кризи на споживанні екзотичних фруктів завдяки світовому падінні цін на продукти харчування і знятті частини валютних обмежень для імпортерів.

Споживання бананів зросла на 33%, ананасів з фініками ввезли на 66% більше, а їх ціна знизилася на 200 доларів за тонну (на 15%).

Також подешевшали цитрусові - з 908 до 709 доларів за тонну. Винограду ввезли в 1,9 рази більше - 48 тис. т при ціні на третину менше. Аналогічні показники і у абрикосів і персиків - зростання імпорту більш ніж в 1,5 рази при зниженні ціни на третину.

Зросло споживання дешевого сиру і маргарину. Стали їсти і більше солодкого - імпорт цукру з тростини виріс в 30 разів.

Ще один показник зростання добробуту - споживання вина, імпорт якого зріс удвічі. Та й тютюнові фабрики, незважаючи на підвищення акцизу, ввезли на чверть більше сировини для сигарет.

Україна вперше за роки незалежності практично відмовилася від імпорту яблук - навчилися вирощувати якісні яблука самі, також різко впав імпорт заморожених овочів і імпорт рису - допомагають рисівники Херсонщини та Бессарабії.

Україна вже вивозить не тільки сировину у вигляді зерна і напівфабрикати у вигляді соняшникової олії, а й готову продукцію.

Експорт курей виріс в 1,5 рази, до 225 тис. т, експорт раків збільшився в 2,5 рази.

Меду до Європи вивезли 47 тис. т - зростання на 58%. Аналогічні темпи зростання і у горіхів - 35 тис. т.

Також Україна повернулася на експортні ринки цукру - зростання в три рази, до 335 тис. т, і стала в промислових масштабах експортувати томатну пасту - зростання в два рази, до 38 тис. т .

За 2014-2015 рр. подолано банківську кризу. За останні два роки імпортери і продавці продуктів харчування втратили десятки мільярдів гривень на своїх рахунках в банках-банкрутах. Через це сотні компаній були змушені піти з ринку - зараз їх місце зайняли конкуренти, які зуміли відновити оборотний капітал.

По-друге, зараз долари під імпортний контракт можна купити швидше і дешевше, та й сам курс стабілізувався. Як результат у імпортерів уже немає необхідності перестраховуватися з валютними ризиками, щоб не потрапити при стрибку курсу.

По-третє, логістичні компанії зуміли адаптуватися до втрати російського ринку, війні на Донбасі і анексії Криму. Збитки зафіксовані і списані, частина компаній пішли з ринку, а більш успішні конкуренти зуміли заповнити оборотний капітал. Підсумок - зниження вартості доставки, перевезення та зберігання, що позитивно позначається на зниженні маржі дистриб'юторів і рітейлерів.

Споживання продуктів українцями в наступному році зросте ще на 5-10%.

Схожі новини