Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Опитування визначило, де у Львові добре живеться

  • 05.12.2016, 14:18
  • 4 413

Далеко не останню роль в оцінці якості будинку або квартири відіграє рівень доступної інфраструктури.

Опитування визначило, де у Львові добре живеться
Опитування визначило, де у Львові добре живеться

Близькість магазинів, транспорту, лікарень і шкіл, наявність парків і спортмайданчиків — все це впливає на рівень комфорту міських кварталів. Аналітики сервісу оголошень OLXпровели спеціальне дослідження, під час якого українці оцінювали свої міста і райони. У Львові, на думку городян, найзручнішим районом виявився Сихівський.

Проект OLX «Ідеальне місто» вивчає якість життя у містах України. Користувачі сервісу заповнювали анкету, де ставили бали за шкалою від 1 до 7. Усього було десять критеріїв, три з яких стосувалися поняття комфорту: близькість магазинів, достатність місць для відпочинку й занять спортом, а також наявність всього необхідного для дітей — майданчиків, дитячих садочків і поліклінік. У результаті опитування було заповнено понад 33 тисячі анкет.

Найзручнішими свої міста вважають мешканці Вінниці й Луцьку. Львів із населенням у 730 тисяч жителів за цим показником опинився посередині списку міст країни, поступившись серед інших Харкову, Чернігову й Тернополю.

Найкращий показник за близькістю торговельних закладів отримав Сихівський район. Трішки відстали від нього Залізничний і Шевченківський райони. А в кінці списку з невеликим відривом опинився Личаківський район.

Доступність місць для дозвілля і занять фізкультурою виявилася найкращою у Галицькому районі, який отримав 4,9 з 7 балів. Лише на одну десяту бала йому поступився Сихів, ненабагато відстав і Франківський район. Найгірший результат в аспекті спорту й розваг отримав Шевченківський район. Оцінка городян засвідчила також, що торговельних закладів у місті значно більше, ніж спортмайданчиків і місць для розваг.

Найкомфортніша ситуація з інфраструктурою для дітей, на думку львів’ян, також у Сихівському районі (5,5 з 7 балів). Залізничний, Франківський і Шевченківський райони показали трохи гірші результати — від 5 до 5,2 бали з 7. Останнє місце з мінімальним відставанням виявилося у Личаківського району. Загалом же дослідження показує переважну задоволеність наявними зручностями для дітей.

Рейтинг районів Львова за критерієм «Магазини»:

  1. Сихівський — 6,2
  2. Залізничний — 6,1
  3. Шевченківський — 6,1
  4. Галицький — 5,9
  5. Франківський — 5,7
  6. Личаківський — 5,6

Рейтинг районів Львова за критерієм «Дозвілля і спорт»:

  1. Галицький — 4,9
  2. Сихiвський — 4,8
  3. Франківський — 4,7
  4. Залізничний — 4,5
  5. Личаківський — 4,4
  6. Шевченківський — 4,2

Рейтинг районів Львова за критерієм «Інфраструктура для дітей»:

  1. Сихівський — 5,5
  2. Франківський — 5,2
  3. Залізничний — 5
  4. Шевченківський — 5
  5. Личаківський — 4,9
  6. Галицький — 4,8

Серед головних претензій городян до рівня зручності їхніх мікрорайонів — близькість місць, які викликають дискомфорт, зокрема пивного заводу, точок стихійної торгівлі, базарів, а також залізниці й автотрас. В окремих районах є скарги і на брак місць для прогулянок з малечею, а також дитсадочків.

Більш задоволені місцями свого проживання мешканці міста Лева вказували на його плюси. Розташування у центрі зокрема дає швидкий доступ до ключових об’єктів інфраструктури — торговельних центрів, вокзалів, аеропорту, а також зелених зон і місць культурного відпочинку.

На думку опитаних українців, Львів відстає від менших обласних центрів за рівнем зручності. Старовинне місто з історичним центром і порівняно віддаленими спальними районами опинилося на рівні Києва. Найзручнішим у Львові виявився найбільш населений район Сихів, який колись поглинув прилеглі до міста села.

Донецьк, Луганськ, Севастополь і Сімферополь не потрапили в підсумки опитування через нерепрезентативність даних вибірки.

Схожі новини