Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Андрій Курков на вулиці Вірменській презентував литовський роман «Шенгенська історія»

  • 27.10.2016, 17:40
  • 1 604

Останній літературно-музичний сейшн у легендарному львівському кафе «Вірменка» був зірковим: всесвітньо відомий український письменник Андрій Курков презентував нову книгу -  "Шенгенська історія. Литовський роман".

Андрій Курков на вулиці Вірменській презентував литовський роман «Шенгенська історія»
Андрій Курков на вулиці Вірменській презентував литовський роман «Шенгенська історія»

З цієї нагоди інтелектуальна львівська публіка займала місця у кафе за декілька годин до початку події. Адже автор привіз перших вісім ще «гарячих» примірників книги, віддрукованих у харківському видавництві «Фоліо».

Місце дії «Шенгенської історії» - Литва. Таким чином письменник хотів віддячити цій маленькій країні за підтримку України на її європейському шляху - починаючи ще від Помаранчевої революції і досі. Сам письменник охарактеризував філософію роману так: «Це роман про шлагбаум. Про те, що стається з людиною, коли перед нею раптом піднімається шлагбаум, і їй треба йти вперед. Масова психологія, характерна для часів СРСР, від нас нікуди не ділася. Коли спочатку ставали в чергу, а потім питали: «Що дають?».

До речі, навіть цей «литовський роман» органічно пов’язується зі Львовом. Останній роман Куркова - «Львівська гастроль Джимі Хендрікса» побачив світ після спілкування з середовищем львівських хіпі, зокрема, легендарним хіпі Аліком Олісевичем. А у новому романі один із героїв - литовський хіпі Аудрюс, який бере участь у щорічній зустрічі фанів Джимі Хендрікса. Прототипом його став реальний литовський хіпі Аудрюс, знайомий Аліка Олісевича.

Курков розповів, що збираючи матеріали для роману, об’їхав і навіть обійшов ногами мало не всю Литву. Так, він знайшов у цій країні ще не розміноване із часів Першої світової війни мінне поле. Познайомився із багатьма цікавими людьми, розповіді яких збагатили текст. Таким літературним подарунком Курков вирішив розповісти усьому світові, а також Україні і самій Литві про литовців. «Литовці завжди одинаки, бо їх мало, - розповів письменник. - Їх лише 3 мільйони. Литовської діаспори у світі немає. Це цікава нація, культура. Ми мало знаємо про них. Наприклад, мало хто знає, що навіть у цьому маленькому народові є чотири окремі етнографічні групи».

Дія роману починається 21 грудня 2007 року - цього дня Литовська Республіка стала повноправним членом Європейського Союзу. Головні герої - три молоді литовські пари, які, зрадівши "безвізу", відправляються шукати щастя у Європі. Пригоди кожної з цих пар становлять три сюжетні лінію роману. Четверта сюжетна лінія стосується ще одного, але невигаданого персонажа. Це такий собі «Вічний Литовець» (за аналогією із Вічним Жидом) - Кукутіс. Це персонаж, місія якого - допомагати литовцям, які потрапили в біду за кордоном, але він ніколи не встигає. Свою неквапливість пояснює тим, що у нього - дерев’яна нога. У цій нозі сховані шість різних паспортів на його ім’я…

Андрій Курков розповів, що роман прочитали вже три литовці і їм сподобалося. «Шенгенська історія» написана російською мовою, але український переклад з’явиться вже навесні 2017-го року. Литовський переклад - через рік-півтора. «Мій литовський видавець обізвав мене «Бальзаком» і сказав, що вони ще ніколи не видавали такої грубої книжки», - розсмішив публіку Андрій Курков. Дійсно, книжка грубезна - більше 500 сторінок. Не зважаючи на високу вартість - 200 гривень - уже на львівській презентації знайшлися охочі придбати її.