Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Львівське сміття можуть возити на Сумщину та Донеччину...

  • 29.09.2016, 19:09
  • 2 685

Серед варіантів – транспортувати у Грибовичі ще чотири роки.

Допомогти Львову зі сміттям зголосилися Сумська область та деякі дрібні містечка Донеччини. А ті, що ближче, від Львова і до Києва, — всі далі мовчать. Люди просто опускають голову, говорять, що їм сказали Львову не допомагати, бо будуть мати великі проблеми... Про це сказав міський голова Львова Андрій Садовий після засідання у Києві Асоціації міст України.

«Тому це проблема не сміття, це проблема політичного сміття нашої країни, — сказав пан Садовий. — Комусь дуже би хотілося показати Львів у нехорошому плані. Коли підпалили полігон, то, думаєте, розслідування відбувається з точки зору підпалу? Цим займається районний райвідділ міліції... А треба знайти тих негідників, які підпалили один із найбільших полігонів. Щодня Львів продукує 700 тонн відходів, і їх треба банально десь вивезти. Тобі заблокували полігони в області, тобі заблокували полігони в межах України, і коли ти говориш про це своїм колегам з інших країн світу, вони дивуються. Я про це говорив з прем’єр-міністром, головою обласної адміністрації. Усі опускають очі. Деякі з чиновників кажуть: “Шкодити не будемо, але допомагати не маємо права”.

За словами мера Львова, 10% сміттєвих майданчиків Львова надалі перевантажені. Причина — один перевізник не справляється з роботою, йому нема де вивозити відходи. “В Україні немає жодного резервного полігона, який мав би бути для надзвичайних ситуацій, — продовжує Андрій Садовий. — Якщо завтра підпалять полігон в іншому місті, куди будуть вивозити? Має бути комплексна державна позиція з цього питання”.

Журналіст “ВЗ” звернулася по коментар до міського голови Києва, голови Асоціації міст України Віталія Кличка, щоб дізнатися, що він особисто порадив меру Львова, чим готова допомогти Київщина. Прес-служба Віталія Кличка відмовила: “Через щільний графік мера і велику кількість подій, зокрема, пов’язаних із роковинами трагедії у Бабиному Яру, немає можливості записати його коментар”.

Як сказав “ВЗ” народний депутат України Лев Підлісецький, сміття зі Львова можна ще чотири роки відвозити на Грибовицьке сміттєзвалище в рамках проекту рекультивації. Адже для того, щоб повністю засипати смітник землею (як це вимагають усі правила рекультивації), немає технічної можливості, мовляв, нема де взяти стільки кубометрів ґрунту... За словами Підлісецького, транспортування ґрунту коштуватиме чимало. Зруйнований кут схилу, який обвалився влітку, хочуть підсипати, укріпити, а потім будуть потрохи рекультивувати інші ділянки полігона. Однак є проблема — жителі Грибовичів та Малехова проти такого варіанта. Народні депутати постійно їдуть до них на перемовини. Громадський активіст, еколог Ігор Іванюк каже, перемовини завершуються вигуками “Ганьба!” на адресу нардепів, бо ті начебто тиснуть на людей, шантажують.

“Неправда, що депутати тиснуть на місцевих, — запевнив Лев Підлісецький. — Львів готовий на рекультивацію: “зашивку” ґрунтом, відведення газів. Вартість проекту — орієнтовно 600 мільйонів гривень. Пояснюємо людям: щоб зробити повну рекультивацію, треба вирівняти гору. Для цього потрібно 3,5 мільйона кубометрів якоїсь твердої породи. Можна завезти землі. Але це обійдеться у мільярди гривень. Тому маємо ідею — привезти зі Львова 3,5 мільйона кубометрів відходів”.

Схожі новини