Передплата 2024 ВЗ

У російській в'язниці помер українець

  • 13.09.2016, 18:29
  • 1 874

У виправній колонії №1 Республіки Адигея Російської Федерації 8 вересня помер громадянин України Валерій Керімов, засуджений судом Севастополя до 6 років позбавлення волі.

Про це заявив адвокат громадської організації "Регіональний центр прав людини" та експерт Української Гельсінської спілки з прав людини Роман Мартиновський, повідомляє "Радіо Свобода".

За його словами, ув'язнений був тяжко хворий, у тому числі на туберкульоз, гепатит "В" і "С", проте відповідна медична допомога надана не була.

"У цій колонії, як і в інших в Російській Федерації, є неписане правило — адміністрація забороняє засудженим мати на руках будь-які медичні документи, що підтверджують стан їхнього здоров'я. А без документів дуже складно поскаржитися в якийсь орган, а тим більше в Європейський суд з прав людини", — каже Мартиновський.

За його словами, ув'язнений звертався з клопотанням про скасування йому міри покарання у зв'язку з тим, що "мав захворювання, яке дає громадянину право бути звільненим від відбування покарання, відповідно до російського законодавства". Та за два тижні до смерті російський суд відмовив Керімову в задоволенні клопотання.

Незважаючи на вжиті адвокатом і українськими правозахисниками дії, в російській в'язниці так і не надали можливість обстеження та лікування для ув'язненого.

Мартиновський сверджує, в подібній ситуації в російських в'язницях перебувають 6 громадян України, які були засуджені в Криму (проте вони не є політичними в'язнями). Стан здоров'я Івана Федірка, Валерія Макарова, Віктора Луцишина, Євгена Давидова, Юрія Саєнка, Андрія Лугіна погіршується і потребує негайного лікування.

Схожі новини