Передплата 2024 «Добрий господар»

Міносвіти: "Викладачів українських вишів покарають за участь у конференції в Криму"

  • 27.07.2016, 11:12
  • 1 411

Міністерство освіти України відреагувало на повідомлення про участь низки викладачів українських вишів у конференції в Ялті.

Захід під назвою «Російська мова в полікультурному світі» відбувся в червні, інформує сайт проекту Радіо Свобода «Крим. Реалії».

Міністр освіти Лілія Гриневич оприлюднила у Фейсбуці пояснення керівництва вишів, чиї викладачі в цей час перебували на анексованому Кримському півострові. Зокрема, міністр розмістила копію заяви про звільнення доцента Дніпровського університету імені Олеся Гончара Людмили Стребуль.

Крім того, ректор Національного педагогічного університету імені Драгоманова в листі, копію якого також розмістила Лілія Гриневич, зазначив, що викладач Ірина Зайцева не отримувала дозволу на участь у кримському заході. «Колектив Драгоманівського університету категорично засуджує поведінку і вчинки Ірини Зайцевої, що суперечить чинному законодавству України», — ідеться в листі.

У Запорізькій облдержадміністрації повідомили Міністерству освіти України, що доцент кафедри мовної політики медичного університету Володимир Хейлік з 8 по 10 червня був у відпустці за свій рахунок «за особистими обставинами. Дозволи на участь у конференції та друкування статей не отримував».

Про те, що українські викладачі з вишів Києва, Запоріжжя та Дніпра брали участь у заході в анексованому Росією Криму, повідомив журналіст Яків Носков у Фейсбуці, опублікувавши відповідні фотографії. Захід проходив у Ялті з 8 по 11 червня, в ньому брали участь викладачі та науковці з 10 країн, включно з Україною.

Заступник міністра освіти України Інна Совсун зазначила, що одна з викладачок, Ірина Зайцева, була відома своїми проросійськими настроями, які вона не приховувала. «Будемо чекати на реакцію університету», — сказала заступник міністра у ефірі телеканалу «112.Україна».

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Схожі новини