Передплата 2024 «Добра кухня»

Українці масово відмовляються від шлюбу

  • 18.07.2016, 16:26
  • 2 226

В Україні стрімко зростає кількість матерів-одиначок.

Міністерство соціальної політики повідомляє, що у 2003 році в Україні налічувалося 27 тисяч одиноких матерів, що зареєстровані офіційно, в 2011 ця цифра вже склала 576 тисяч, а станом на початок цього року більш ніж 600 тисяч, передає intermarium.com.ua.

За словами чиновників, близько третини сімей умисно не реєструють шлюб для отримання допомоги від держави.

“Матір’ю-одиначкою вважається жінка, яка народила та виховує дитину й не перебуває у шлюбі. У свідоцтві про народження дитини запис проводиться зі слів матері. Фактично, якщо жінка не зареєструвала шлюб, але вони з батьком разом прийшли і зареєстрували дитину, то це вже — не одинока мати”, — повідомила начальник Полтавського обласного управління соціального захисту населення.

“Перевірок як таких законодавством не передбачено. Навіть якщо жінка проживає з чоловіком, то довести, що це батько дитини, вкрай складно. Бо маля записується на прізвище матері”, — повідомила чиновниця у відповідь на питання щодо перевірок факту проживання батьків дитини разом.

Розмір виплат одиноким матерям коливається в межах 30-50% від прожиткового мінімуму.

“До нового року допомога на дітей одиноким матерям виплачувалася у розмірі 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку за мінусом середньомісячного доходу сім’ї у розрахунку на одну особу. Якщо не було довідок про доходи, то призначали гарантований розмір — 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Тобто, навіть якщо жінка мала непогані доходи, то вона мала право на певні виплати в розмірі 30% прожиткового мінімуму”, — додала чиновник.

Однак все більше зустрічаються випадки, коли жінки самостійно виховують дітей, свідомо роблячи вибір на користь самотнього материнства.

Схожі новини