Передплата 2024 «Добра кухня»

До посольства Нідерландів у Києві принесли вкрадену картину

  • 31.05.2016, 17:44
  • 970

До посольства Королівства Нідерланди в Києві 30 травня невідомий приніс картину 1784 року авторства Ісаака Оватера Nieuwstraat in Hoorn.

Про це повідомляє «Громадське».

«З великою ймовірністю, вона є однією з тих робіт, які були викрадені з музею Західної Фрисляндії голландського містечка Хорн в ніч на 9 січня 2005 року», — йдеться в повідомленні.

За попередніми відомостями чоловік ніби-то отримав цю картину в подарунок кілька років тому і весь цей час вона перебувала у нього вдома. Два тижні тому він приніс картину до мистецтвознавця, щоб отримати професійну консультацію щодо авторства, вартості і художньої цінності твору.

Саме під час такої консультації мистецтвознавець з'ясувала та повідомила власнику, що картина належить до викраденої десять років тому колекції, після чого той вирішив повернути її власникам.

Нагадаємо, у ніч на 10 січня 2005 року 24 картини та 70 предметів зі срібла, датованих 17-18 століттям колекції, були вкрадені з музею Westfries. Протягом багатьох років муніципалітет Хорна та правоохоронні органи Нідерландів розшукували ці скарби. Торік одна із викрадених картин вперше з'явилася на українському сайті.

7 грудня 2015 року, сайт музею оприлюднив офіційну інформацію про те, що бійці українського добровольчого батальйону звернулись до посольства Нідерландів у Києві, вимагаючи викуп за вкрадені картини.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що Україна контактує з Нідерландами щодо ситуації з викраденими картинами. «Ми у повному контакті з голландською стороною», - сказав міністр.

«Правда в тому, що нам відомі факти, що на одній з дач під Донецьком група людей виявила колекцію, яку ідентифікують як таку, що має стосунок до тієї колекції, яка зникла кілька років тому з голландського музею. Нам відомо, що є ймовірність того, що цю колекцію намагаються продати на "чорному" ринку і ми над цим працюємо», - зазначив Аваков.

Схожі новини