Передплата 2024 «Добрий господар»

Мінсоцполітики пропонує ввести сієсту в Україні на час спеки

  • 14.03.2016, 16:43
  • 1 590

Новий Трудовий кодекс Верховна Рада має ухвалити вже у квітні. Про нововведення КЗпП для українців розповів міністр соціальної політики Павло Розенко, передають «Вести».

Зокрема, в 155-ту статтю кодексу хочуть внести поправку, яка дозволить працівникам робити перерву на спеку. Іншими словами, вводиться традиційна для Південної Європи сієста, коли всі установи закриваються на перерву з 14 до 16-17 годин.

Також пропонують збільшити відпустку для українців до 28 днів, яка на сьогодні 24 дні.

Випробувальний термін для багатьох професій скоротять до одного місяця замість існуючих трьох. До того ж в документі прописують право співробітників відмовитися від виконання своїх обов'язків, якщо їм не платять зарплату у встановлені терміни або виплачують її не в повному обсязі.

Згідно з новим Трудовим кодексом роботодавці повинні будуть не просто відмовляти кандидату в прийомі на роботу, а письмово обґрунтовувати свою відмову. Причому цей документ можна буде використовувати в суді.

Також представники Мінсоцполітики стали на сторону працівників і внесли правку, яка забороняє звільняти матерів, у яких є діти до шести років.

Крім того, хочуть заборонити звільняти одиноких матерів і батьків.

Серед негативних змін для українців - не можна буде чотири місяці перебувати на лікарняному, ніяк не даючи про себе знати, а тільки два.

Крім того, якщо зараз позбутися робочого місця можна тільки через пиятику, прогули або розкрадання, то за новим кодексом звільнити можуть через розголошення службової таємниці, порушення техніки безпеки і ухилення від медогляду або щеплень.

Крім того, вводиться поняття «робота вдома», і вона повинна оплачуватися точно так же, як і в офісі, а за невчасно виплачену зарплату роботодавці повинні будуть платити пеню, проте її розміри поки не уточнюються.

Джерело: Громадське.

Схожі новини