Передплата 2024 «Добрий господар»

В Університеті Шевченка відбулись перші вибори ректора

  • 20.10.2015, 12:40
  • 1 568

19 жовтня у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулися вибори ректора.

Вперше в історії навчального закладу керівника обирав колектив університету. Ректором КНУ імені Тараса Шевченка вдруге став 74-річний доктор філософських наук, професор, академік Національної академії наук України Леонід Губерський.

"Вибори пройшли відповідно до законодавства і без порушень. Громада Університету виявила високий рівень організованості, показавши приклад турботи про майбутнє Alma Mater. Відтепер студенти долучені до управління університетом та до прийняття рішень. Вони вже є членами трудових колектів, як найвищих органів управління університету, факультету та вчених рад", - повідомив Gazeta.ua проректор з науково-педагогічної роботи кандидат філософських наук, професор Володимир Бугров.

15% студентів навчального закладу мали право голосу на виборах. Делегатів, які голосували за ректора, обирали студенти. Це передбачає закону "Про вищу освіту" і статут університету.

"Це позитивний досвід для України. Наприклад, у сусідній Польщі, де вважається дуже демократичним закон про вищу освіту, студенти не обирають ректора. Це є прерогативою професорсько-викладацького колективу", - наголосив проректор.

Перед виборами було створено організаційний комітет і виборчу комісію. Студенти голосували на шести виборчих дільницях. За процесом голосування стежили спостерігачі від усіх кандидатів та Міністерства освіти і науки України. У голосуванні взяли участь науково-педагогічні і педагогічні штатні працівники університету.

Спостерігачі від МОН заявили, що вибори пройшли відповідно до норм законодавства та Статуту університету, із дотриманням процедури таємного голосування. Явка виборців склала 80,4% (3054 особи).

Нагадаємо, 2008 року Леоніда Губерського призначили ректором КНУ імені Тараса Шевченка на 7 років.

Джерело: Gazeta.ua

Схожі новини