Передплата 2024 «Добра кухня»

Фрагменти амфор та кераміки, монети і... зубна щітка

  • 25.06.2015, 20:19
  • 2 226

Усе це знайшли археологи на розі вулиць Краківської-Вірменської, де постане готель.

На місці майбутнього готелю на вул. Краківській-Вірменській тривають археологічні дослідження, які стартували ще у 2011 році. Розкопки проводять фахівці науково-дослідного інституту “Рятівна археологічна служба”. Біля кам’яниці №6 на вул. Краківській знайшли фрагменти амфор, кераміки та частинки точильного бруска, які датуються часом заснування Львова. Знахідки реставрують і віддадуть на детальні дослідження. Про це розповів “ВЗ” молодший науковий співробітник “Рятівної археологічної служби” Остап Лазурко.

Знайдено 50 монет XVII-XX століть, уламки прикрас, наперстки. Серед раритетів — зубна щітка. Фахівці попередньо припускають, що засіб для чищення зубів датується початком XX століття. Усе це відкопали у двох знайдених камерах підвального приміщення будинку на вул. Краківській. Коли продовжили розкопки, виявили ще й внутрішнє подвір’я цього будинку. “На подвір’ї на глибині одного метра є сходи, які вели до пивниці, - сказав Остап Лазурко. - У подвір’ї також виявили два австрійські колектори та споруду, яка виконувала функцію водоприймача. Знахідки вкотре доводять, що ця територія була розпланована ще за давньоруських часів. І спростовують теорію, за якою це приписують Казимиру. Польський король Казимир, коли захопив Львів, просто розбудовував його у північному напрямку”.

Зубна щітка та прикраса
Зубна щітка та прикраса

Вулиці Вірменська та Краківська є найдавнішими транспортними артеріями львівського середмістя. Остання слугувала початком великого шляху на Краків, від чого й виникла її сучасна назва, яка вперше згадується у 1441 році.

Забудова цих вулиць була однією з кращих у місті (нарівні з площею Ринок та вулицею Руською). У першій половині ХХ ст. через аварійний стан будинки

№№6-12 на вул. Краківській розібрали. Більш ніж півстоліття це територія залишалась незабудованою.

За попередні три роки досліджень нау­ковцям вдалось виявити та дослідити рештки забудови XVI-ХІХ ст. Зокрема, досліджено частину споруди XV ст., яка згоріла у 1527 році. Усі знахідки здебільшого пов’язані із будівлями, які там були, - уламки керамічного посуду, металеві та кістяні вироби. А ось не порушений будівельними роботами XVI-ХІХ ст. культурний шар вдалось дослідити лише на невеликій площі між мурами. Саме тут виявили одні з найцінніших для науковців знахідки — речі княжого часу (ХІІ-XIII ст.).

Схожі новини