Передплата 2024 «Добра кухня»

«Чому сало по 200 гривень? Поїдьте в село, вигодуйте свиню!»

За місяць до Нового року ціни на м’ясо стрімко пішли вгору.

Ще минулого місяця кілограм свіжої вирізки-шинки можна було купити по 90-100 гривень за кілограм. Але зараз ціни на м’ясо полізли вгору: за кіло телячої шинки на ринках правлять 120-130 гривень. Та найбільше шокували ціни на засолене вінницьке сало — 200 гривень за кілограм! Експерти кажуть, напередодні Нового року свіже м’ясо традиційно дорожчає, бо на цей товар є попит: господині заздалегідь купують м’ясо, зберігають у морозильній камері, аби до свят приготувати запечений чи копчений м’ясний смаколик. За день-два до Різдва м’ясо неабияк вдарить по гаманцю. На календарі —

1 грудня, а, отже, стартував «український Рамадан». Він розворушив ціни на ходові товари святкового столу... Журналіст «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок, аби дізнатися ціни на м’ясні продукти та попит на них.

З самого ранку людей на ринку багато. Чимало люду юрбиться в овочевому секторі ринку. Поки йду шукати свіже м’ясо, по дорозі цікавлюся у продавців цінами на овочі “борщового набору”. Нічого не подорожчало. Кіло червоного буряку — 6 гривень, картопля — 7, капуста — 4-6, морква та цибуля — 10.

Зауважила на кількох прилавках свіжу рибу. Продавці кажуть, рибу виловили в ставах Судової Вишні. Цей товар трохи подешевшав. Кіло коропа — 57 гривень, карась, товстолоб — 40. На продаж виставили і порізані тушки товстолоба зі знятою лускою — 75 гривень за кілограм. Купую шматок цієї риби і гайда шукати вінницьке сало. У критому м’ясному секторі Привокзального ринку питаю першу-ліпшу відвідувачку літнього віку, де торгують “золотим салом”. Мене одразу скерували до прилавків. “Пані, щойно там була, — каже пенсіонерка Марія, яка є постійним клієнтом Привокзального. — Не купила вінницького сала, бо коштує, як два кіло свіжої полядвиці... Від такої дорожнечі в мене аж тиск піднявся, настрій зіпсований на цілий день”.

Продавець сала припрошує мене дегустувати. Беру шматочок, хвалю вишуканий смак і питаю ціну. “Ось ці менші шматки по 140 гривень, сало більшого діаметра — 150, а є ще шматки по 180-200 гривень за кілограм”, — відповів продавець, показуючи товар ножем. Запитую, чому так дорого. Каже, що за останній тиждень сало подорожчало більш ніж удвічі. На моє питання, в чому причина подорожчання, продавець відповів на дещо підвищених тонах: “Чому вінницьке сало по 200 гривень? Поїдьте в село, вигодуйте свиню і тоді скажете, чи будете торгувати ним за безцінь. А чому бензин подорожчав? Вас це не цікавить? А як транспортувати сало з Вінниці?”. Його сусідки про причину подорожчання сала відповіли спокійно: “Дороге, бо без хімії... Купуйте вже, бо до Нового року ціна буде ще вищою”.

Свіже сало зі свиней, вигодуваних на фермах Львівщини, значно дешевше, ніж вінницьке, — по 85 гривень за кілограм. Ще тиждень-два тому коштувало 60 гривень. Свинячі ребра — 75-80, шматки м’яса для супу чи фаршу — 65. На п’ять гривень подешевшав фарш із телячого м’яса — 65 гривень за кілограм. А ось теляча шинка — 120 гривень, м’якоть для запікання — 90-100. Схоже, на нещодавнє підвищення пенсій ринок відреагував швидко...

Фото автора

Схожі новини