«Чому сало по 200 гривень? Поїдьте в село, вигодуйте свиню!»

За місяць до Нового року ціни на м’ясо стрімко пішли вгору.

Вінницького сала на прилавках багато, а ось охочих його купити за дві сотні гривень за кіло – бракує.
Вінницького сала на прилавках багато, а ось охочих його купити за дві сотні гривень за кіло – бракує.

Ще минулого місяця кілограм свіжої вирізки-шинки можна було купити по 90−100 гривень за кілограм. Але зараз ціни на м’ясо полізли вгору: за кіло телячої шинки на ринках правлять 120−130 гривень. Та найбільше шокували ціни на засолене вінницьке сало – 200 гривень за кілограм! Експерти кажуть, напередодні Нового року свіже м’ясо традиційно дорожчає, бо на цей товар є попит: господині заздалегідь купують м’ясо, зберігають у морозильній камері, аби до свят приготувати запечений чи копчений м’ясний смаколик. За день-два до Різдва м’ясо неабияк вдарить по гаманцю. На календарі –

1 грудня, а, отже, стартував «український Рамадан». Він розворушив ціни на ходові товари святкового столу… Журналіст «ВЗ» вирушила на Привокзальний ринок, аби дізнатися ціни на м’ясні продукти та попит на них.

З самого ранку людей на ринку багато. Чимало люду юрбиться в овочевому секторі ринку. Поки йду шукати свіже м’ясо, по дорозі цікавлюся у продавців цінами на овочі “борщового набору”. Нічого не подорожчало. Кіло червоного буряку – 6 гривень, картопля – 7, капуста – 4−6, морква та цибуля – 10.

Зауважила на кількох прилавках свіжу рибу. Продавці кажуть, рибу виловили в ставах Судової Вишні. Цей товар трохи подешевшав. Кіло коропа – 57 гривень, карась, товстолоб – 40. На продаж виставили і порізані тушки товстолоба зі знятою лускою – 75 гривень за кілограм. Купую шматок цієї риби і гайда шукати вінницьке сало. У критому м’ясному секторі Привокзального ринку питаю першу-ліпшу відвідувачку літнього віку, де торгують “золотим салом”. Мене одразу скерували до прилавків. “Пані, щойно там була, – каже пенсіонерка Марія, яка є постійним клієнтом Привокзального. – Не купила вінницького сала, бо коштує, як два кіло свіжої полядвиці… Від такої дорожнечі в мене аж тиск піднявся, настрій зіпсований на цілий день”.

Продавець сала припрошує мене дегустувати. Беру шматочок, хвалю вишуканий смак і питаю ціну. “Ось ці менші шматки по 140 гривень, сало більшого діаметра – 150, а є ще шматки по 180−200 гривень за кілограм”, – відповів продавець, показуючи товар ножем. Запитую, чому так дорого. Каже, що за останній тиждень сало подорожчало більш ніж удвічі. На моє питання, в чому причина подорожчання, продавець відповів на дещо підвищених тонах: “Чому вінницьке сало по 200 гривень? Поїдьте в село, вигодуйте свиню і тоді скажете, чи будете торгувати ним за безцінь. А чому бензин подорожчав? Вас це не цікавить? А як транспортувати сало з Вінниці?”. Його сусідки про причину подорожчання сала відповіли спокійно: “Дороге, бо без хімії… Купуйте вже, бо до Нового року ціна буде ще вищою”.

Свіже сало зі свиней, вигодуваних на фермах Львівщини, значно дешевше, ніж вінницьке, – по 85 гривень за кілограм. Ще тиждень-два тому коштувало 60 гривень. Свинячі ребра – 75−80, шматки м’яса для супу чи фаршу – 65. На п’ять гривень подешевшав фарш із телячого м’яса – 65 гривень за кілограм. А ось теляча шинка – 120 гривень, м’якоть для запікання – 90−100. Схоже, на нещодавнє підвищення пенсій ринок відреагував швидко…

Фото автора