Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині від призову ухиляються 15 тисяч осіб 

Військовий комісаріат констатує ухилення 15 тисяч осіб від призову на військову службу у Львівській області.

Про це на прес-конференції 6 листопада повідомив головний військовий комісар Львівської області Олександр Тищенко.

"В області ухиляється 15 тисяч осіб (від призову), а нам потрібно набрати всього 700", — сказав він.

За словами Тищенка, найбільше від призову ухиляються жителі Львова.

У військкоматі обіцяють після завершення призову, 28 листопада, оприлюднити на сайті комісаріату прізвища тих, хто ухилився від призову.

Зараз в області план щодо призову у Львівській області виконано на 60%.

Олег Синютка доручив розслідувати перешкоджання перевірці клубу Paradox

У понеділок, 6 листопада, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка прокоментував події, які трапилися на вихідних у Львові у провулку «Крива Липа» під час якої військові з поліцією влаштували облаву на молодь.

За повідомленнями очевидців, об 00:00 4 листопада близько 20 військових і кілька поліцейських заблокували популярний серед молоді провулок Крива Липа і почали перевірку документів, частина військових з поліцією намагались прорватись в заклад Paradox, однак охорона закладу не пустила їх всередину.

Олег Синютка доручив правоохоронним органам провести розслідування стосовно перешкоджання перевірки нічного закладу. Про це інформує прес-служба ЛОДА.

«Молода людина, яка не хоче отримувати повістку, яка ухиляється від служби у ЗСУ повинна мати однозначно негативне сприйняття серед суспільства. Вона не повинна бути в різних спільнотах, соціальних мережах, «героєм», який зробив щось надзвичайне — ухилився від служби. Вона повинна мати громадське засудження», - наголосив голова Львівської ОДА.

Додамо, що у неділю, 5 листопада, голова ЛОДА Олег Синютка заявив у ефірі «Громадського радіо», що військова прокуратура або прокуратура Львівської області перевірять законність дій військових.

«Я думаю, що це повинно бути предметом не тільки морального, а і юридичного питання. З цього приводу я буду мати пораду з представниками правоохоронних органів», — сказав Олег Синютка.

Офіс омбудсмена засудив дії львівських військових, які влаштували облаву на призовників

Військові не мають права вручати повістки за віковою ознакою.

Це пояснив керівник секретаріату уповноваженого з прав людини Богдан Крикливенко, передає «Громадське радіо».

За словами Богдана Крикливенка, право розшукувати осіб, що ухиляються від призову, та вручати їм повістки має лише Національна поліція — виключно за місцем реєстрації і лише у порядку проведення розшуку особи.

«Коментар прес-офіцера львівської області показав елементарне нерозуміння базових прав людини. Бо він, перекрутивши положення Конституції сказав, що військовим дозволено все, що не заборонено законом. Хоча це правило діє для цивільних громадян, а для військових або загалом державних службовців є стаття 19 Конституції, де сказано, що їм можна робити виключно те, що дозволено їм нормами законів. Не має права військовослужбовець посеред ночі за віковою ознакою виловлювати людей та вручати повістки. Є процедура. Лише Нацполіція має право це робити», — заявив керівник секретаріату уповноваженого з прав людини Богдан Крикливенко.

Нагадаємо, що уночі 4 листопада львівська поліція разом із військовими влаштували облаву на студентів: у них перевіряли документи та розшукували осіб, що ухиляються від призову. Як заявив у коментарі Tvoemisto.tv керівник Західного регіонального медіацентру Міноборони Олександр Поронюк, тієї ночі на Кривій Липі знайшли близько десятка осіб, хто ухилявся від строкової служби — їм вручили повістки та відпустили.

Нічна облава на призовників у центрі Львова

Уночі з п'ятниці на суботу військові з поліцією влаштували облаву на студентів.

За повідомленнями очевидців, близько 00:00 близько 20 військових і кілька поліцейських заблокували популярний серед молоді провулок Крива Липа і почали перевірку документів.

Першою про це у Facebook на сторінці «Варта-1» повідомила студентка Софія Галан, яка була в той момент на місці подій.

«Проїзд Крива липа перекрили військові. Перевіряють документи у всіх хлопців призивного віку. Відпускають лише тих, хто має документи або студентський за умови, що денна форма навчання. Частина військових з поліцією намагались прорватись в заклад Paradox», — написала Софія Галан.

У коментарі ZAXID.NET вона уточнила, що поліція та військові були в бронежилетах і з масками на обличчях.

«Сказали що це в них якась операція (говорили якусь назву). На виході з Кривої Липи стояло 5-7 військових. Перевіряли студентів, питали, чи вчаться на денній формі. Після пред‘явлення студентського відпускали», — розповіла Софія Галан.

Також, за її словами, військові намагалися влаштувати перевірку і всередині нічного клубу Paradox.

Речниця Нацполіції Львівщини Світлана Добровольська заперечила участь поліції у цих подіях. У військовому комісаріаті Львівської області, який є організатором акції, наразі не коментують нічну облаву.

Водночас проведення облави у розмові із ZAXID.NET підтвердив керівник Західного регіонального медіацентру Міноборони Олександр Поронюк.

«Якщо говорити юридичною мовою, то дозволено все, що незаборено законом. Знаєте, військові виконують не свої особисті заходи, а заходи, що стосуються національної безпеки. Адже зараз відбувається призов на національну службу і багато людей добровільно прийшли і виконують свій обов'язок, а іншим треба дати для цього стимул. Тому, щоб вчасно провести заходи, організовуються такі випадки для вручення повісток. Законодавством це, на жаль, не дуже врегульовано. Але можу сказати, що нікому наручники не одягали, нікого не лякали», — заявив Олександр Поронюк.

Водночас наразі немає інформації про кількість вручених повісток. Військовий комісар Львівщини Олександр Тіщенко повідомив ZAXID.NET, що всі деталі щодо спецоперації у Кривій Липі озвучать на брифінгу.

Сам провулок Крива Липа є популярним серед студентів та молоді, оскільки тут розташовано багато розважальних закладів.

Нагадаємо, 28 жовтня подібна операція відбулася у Києві, коли поліція влаштувала облаву у закладі Jugendhub, де проходила вечірка «Головная боль», та затримала відвідувачів хабу, доправивши їх до відділку поліції та військкомату. Тоді легітимність операції пояснювали «здійсненням досудового розслідування стосовно ухилення військовозобов’язаних від військового обліку».

Схожі новини