Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Гепатит – як «бонус» до манікюру...

Кожна двадцята клієнтка, яка сідає у крісло до майстра, інфікована небезпечним вірусом. Наскільки добре заклад дезінфікує інструменти, ніхто не перевіряє.

За повідомленням Львівського обласного центру МОЗ України, за сім місяців (з січня по липень) вірусний гепатит В виявили у 59 жителів області, гепатит С — у 17. Однак насторожують не ці цифри, а місця, де гіпотетично могли інфікуватися люди. Десятеро хворих повідомили, що заразилися у стоматкабінетах, двоє — у перукарні, троє — у салонах краси під час манікюру чи педикюру. Шестеро припускають, що “підчепили” вірус під час косметичної обробки нігтів удома. 11 пацієнтам інфекцію, ймовірно, занесли у лікарнях. Шестеро інфікувалися, бо мали незахищений секс.

«Насправді неможливо точно встановити, де саме заразилася людина, бо інкубаційний період (від зараження до появи перших симптомів) може тривати до шести місяців, - каже головний інфекціоніст Львівщини Наталія Тімко. - Часто буває, що хвороба взагалі ніяк не проявляється, і про те, що у неї гепатит, людина дізнається випадково. Місяцями лікує висипку у дерматолога, біль у суглобах у ревматолога чи хронічну втому у невролога, а згодом з’ясовується, що так проявлявся хронічний гепатит. Тому якщо бодай раз у житті робили манікюр чи педикюр, татуювання або пірсинг, відвідували стоматолога, якщо вам проводили медичні маніпуляції, при яких були ушкоджені шкірні покриви, ви - у групі ризику».

Раз на рік пані Тімко радить здавати аналіз на маркери гепатитів. Щоб вберегтися від гепатиту В, рекомендує зробити щеплення (від гепатиту С вакцини не існує). Дітям до 14 років щеплення роблять безкоштовно. Новонароджених вакцинують у пологових будинках, однак за цим показником Україна займає останнє місце у Європі та Центральній Азії (щеплення отримали лише 29% малюків) — через перебої із постачанням вакцин та відмову батьків вакцинувати своїх дітей. “Буває, батьки б’ють на сполох: через вакцину у дитини порушилася координація рухів! Згодом з’ясовується, що щеплення їй зробили два роки тому. Організм уже давно все “перетравив”! Однак батьки не пов’язують проблему, що виникла, з травмою або якимось захворюванням. Щеплень треба зробити три (через місяць після першого і через півроку після другого). Якщо пропустили друге чи третє, треба робити спочатку. Вакцина діє тільки 10 років. Вона не захищає від інфікування, але наслідки будуть мінімальними - не розвинуться ускладнення і печінка сильно не постраждає”, - пояснює лікар-епідеміолог Олена Левицька.

За оцінками ВООЗ, на гепатит С в Україні хворіє приблизно 2 млн. осіб. На гепатит В — від 400 тис. до 2 млн. Тобто кожен двадцятий пацієнт, який сідає у крісло стоматолога, і кожна двадцята клієнтка, яка підставляє пальчики майстрові манікюру, є інфікованою. Якщо інструменти не були добре продезінфіковані і ними буде завдана мікротравма, ризик заразитися гепатитом С сягає 3%, гепатитом В - 30%!

“Вибирайте салони краси і перукарні з хорошою репутацією, які вже багато років надають послуги клієнтам. Коли зайдете всередину, зверніть увагу на чистоту у приміщенні і на самого майстра з манікюру чи перукаря. Якщо ця людина навіть не помила рук, а вже береться “наводити красу” новому клієнту, - робіть висновки. Поцікавтеся, як заклад стерилізує ножиці, бритви, кусачки. Обробки парою і занурення на кілька секунд у дезінфекційний розчин замало, щоб вбити вірус. Він може роками жити у засохлій мікрочастинці крові, яку неможливо помітити неозброєним оком, - застерігає лікар. - Вимоги до стоматкабінету — аналогічні. Лоток та інструменти мають бути запакованими. Якщо вам ставлять крапельницю у лікарні, вимагайте, аби її розпакували при вас, а не у маніпуляційній. Не дозволяйте, щоб медперсонал проводив будь-які маніпуляції без рукавичок”.

У поліклініці, коли здавала аналіз крові і прийшла зі своїм скарифікатором (купила його в аптеці), медсестра іронічно запитала: “Вату свою не брали?”. І кивнула головою у бік скляної банки, наповненої скарифікаторами багаторазового використання. “Вони простерилізовані”, - запевнила. Але я вирішила перестрахуватися.

Медсестра проводить забір крові без рукавичок? Наражає на ризик і себе, і вас.
Медсестра проводить забір крові без рукавичок? Наражає на ризик і себе, і вас.

Коли я здавала кров з вени, мусила зробити зауваження медсестрі, яка брала аналіз без рукавичок. На мої слова “Ви ж не знаєте, з чим до вас люди приходять”, жінка лише махнула рукою: “Рукавички не з металу, від проколу не захистять!”.

“Такі випадки, на жаль, не поодинокі, - визнає Олена Левицька. - Мої колеги стали свідками, як медсестра ставила дитині крапельницю і також проводила цю маніпуляцію без рукавичок. Зі стоматкабінетами взагалі біда. На кожного пацієнта мали б заводити форму 0/43 і записувати, які маніпуляції і коли йому проводили. Однак коли “пахне смаженим”, вся документація кудись зникає. Людині важко довести, що її заразили саме у цьому стоматкабінеті”.

“Часто люди чітко вказують місце, де найвірогідніше заразилися. Раніше таке звернення було підставою для проведення перевірки. Тепер такими повноваженнями не наділені, тож кожен робить, що хоче”, - каже Олена Левицька. “Перевіряти можемо тільки державні стоматкабінети”, - додає лікар-епідеміолог Олександра Яхницька.

“Експрес-манікюри у супермаркетах — розсадник гепатитів. Як у таких умовах взагалі можна простерилізувати інструменти? Якщо на флаконі написано “дезінфекційний розчин”, не варто вірити написаному. Там може бути розведений спирт, який не здатен знищити вірус! У перукарнях, салонах краси є професійні автоклави, але й це не гарантує безпеки, бо ця апаратура має свій термін придатності і також може зламатися. Раніше це обладнання проходило обов’язкову перевірку, проте цю вимогу скасували. Особисто я манікюр собі сама роблю й іншим раджу. Або придбайте свій набір інструментів і вимагайте, щоб майстер працював у рукавичках. Звісно, якщо не хочете отримати у бонус до гарних нігтів небезпечну хворобу”, - каже Олена Левицька.

Основний симптом вірусних гепатитів — пожовтіння шкіри і склер. Так проявляється гостра форма гепатитів. Пацієнта кладуть у стаціонар інфекційної лікарні, де він проходить лікування, і якщо воно правильно підібране, а хворий виконує всі рекомендації лікаря, хвороба відступає. Трапляється, що недуга переходить у хронічну форму. Тоді вірус може назавжди лишитися в організмі хворого. У випадку з гепатитом В 90% пацієнтів одужують. А от у кожного десятого інфікованого імунна система не реагує адекватно на вторгнення патогена. Такі люди здебільшого стають носіями вірусу — самі не хворіють, але заражають інших.

“Хронічний гепатит В має млявий перебіг і переходить у цироз, тільки якщо людина зловживає алкоголем або має спадкову схильність до захворювань печінки, - розповідає Олена Левицька. - Гепатит С не випадково називають “лагідним убивцею”. Як і ВІЛ, може затаїтися в організмі на 10 років, а потім — раптово “вистрелити” (у хронічну форму, за підрахунками медиків, недуга переходить у 70-80% випадків). Перебіг захворювання і прогноз залежать від генотипу. Існує понад 11 генотипів вірусу гепатиту С, і ця кількість постійно зростає, що вказує на те, що вірус мутує. Найнебезпечніший — 1b. Він швидко призводить до цирозу і руйнування печінки. Гепатит D, який також передається з кров’ю, - “брат-близнюк” гепатиту В. Лише у 0,5% випадків у людини виявляють гепатит D, при тому, що гепатитом В вона не інфікована. Найчастіше ним заражаються під час переливання крові. Хворий швидко стає інвалідом — у нього відмовляють ноги, згодом нирки. Ко-інфекції (інфікування кількома вірусами гепатиту) погано піддаються лікуванню і призводять до важких ускладнень. Найчастіше на гепатит В, С, D одночасно хворіють ін’єкційні наркомани та пацієнти, що перебувають на апараті “штучна нирка”. Гемодіаліз — це конвеєр. Хворих багато, апаратів мало. Що є у крові в одного пацієнта — передається іншим”.

“Потемніння сечі, світлий кал — типові ознаки вірусних гепатитів, - каже лікар-епідеміолог Олександра Яхницька. - Може бути, що шкіра — нормального забарвлення, а білки очей — пожовтіли, на язику з’явився товстий білий або сірий наліт, який згодом змінив забарвлення на жовтий; якщо є температура, яка не збивається довше п’яти днів, - все це є приводом, щоб звернутися до лікаря. Так зазвичай проявляється гепатит або захворювання підшлункової”.

Ця соціальна реклама наочно демонструє: на око не відрізнити, які ножиці — чисті, а які — інфіковані вірусом.
Ця соціальна реклама наочно демонструє: на око не відрізнити, які ножиці — чисті, а які — інфіковані вірусом.

Дедалі частіше медики фіксують випадки інфікування вірусними гепатитами В і С статевим шляхом. Тому лікарі радять користуватися презервативом - навіть якщо це ваш постійний партнер. Хочете перейти на оральну контрацепцію чи зачати дитину? Здайте аналізи на маркери вірусних гепатитів.

Будь-хто з рідних може бути інфікованим — чоловік чи дружина, батьки, хтось із дітей. Тому кожен повинен мати свою зубну щітку, ножиці, бритву і навіть... рушник (прання у порошку при високій температурі не знищує вірус)!

“Лікування — тривале, виснажливе і дороге, - каже Олена Левицька. - На місяць треба щонайменше 10 тисяч гривень. Хворий мусить приймати щодня 3-4 препарати. Одні — для регенерації печінки, другі — для виведення вірусу з організму, треті — для відновлення імунної системи. Ліки необхідно приймати за строгим графіком. Якщо людина мала прийняти таблетку о 16.00 і забула, то о 17.00 схему лікування вже можна починати спочатку. На жаль, терапія не завжди дає бажаний ефект”...

Фото ГО “Зупинимо гепатит разом” та Pinterest

Схожі новини