Передплата 2024 «Добра кухня»

Сон літньої ночі

Щоб повноцінно виспатись у спеку, треба охолодити і тіло, і постіль, і спальню.

Крутитеся цілу ніч на ліжку, але заснути не можете? На безсоння у спеку страждають навіть ті люди, які зазвичай можуть виспатися на килимку біля вхідних дверей. “Хочете якомога швидше потрапити у царство Морфея, мусите охолодити спальню, постіль і тіло”, - каже сімейний лікар Богдана Антосюк.

Коли зайде сонце, відчиніть вікна. Спіть при відкритих. Зранку знову зачиніть і зашторте. Якщо цього не зробите, температура всередині приміщення за день підніметься на 3-10 градусів.

Пластикові пляшки наповніть водою і покладіть у холодильник (можна й у морозилку). Вийміть перед тим, як будете готуватися до сну (приймати душ, знімати макіяж, чистити зуби), і покладіть у ліжко.

Занурте зап’ястя у воду на 10-15 секунд — охолодите тіло на годину. Можете також змочити шию.

Багато людей воліє спати голяка, але це — погане рішення, бо піт, який виділятиметься, буде вбирати постіль, через що швидко забрудниться. Зупиніть свій вибір на тонкій піжамі з бавовни. Постіль також повинна бути з натуральних тканин. Можете вкриватися одним напірником, без ковдри.

На їжте білкової їжі у великих кількостях і тим більше перед сном. Філе індички містить L-триптофан — амінокислоту, яка допомагає організму виробити серотонін (гормон щастя) і мелатонін (гормон сну). Але м’ясо нагріває організм. Краще випийте склянку кефіру або йогурту — кисломолочні продукти добре тамують спрагу.

Комп’ютери, телевізор, лампочки нагрівають приміщення. Крім того, яскраве світло дає вказівку мозку готуватися до роботи. Той береться перелопачувати тонни інформаційного сміття і навіть не задумується про необхідність відпочинку.

Є спокуса перехилити ввечері бокал холодного пива — не піддавайтеся їй. Будете цілу ніч ганяти у туалет, організм зневодниться і тоді точно не заснете до ранку. Краще випийте відвар з м’яти (залийте листя гарячою водою і зачекайте, коли охолоне).

Є можливість покласти матрац на підлогу — так і зробіть. Унизу прохолодніше, бо все тепло піднімається вгору.

Спіть на подушці, наповненій гречаною крупою (її можна пошити самому). Вона володіє охолоджувальним ефектом і, крім того, допомагає максимально розслабити м’язи шиї.

Спробуйте виконати простеньку дихальну вправу, яка називається “4-7-8”. Протягом чотирьох секунд вдихайте повітря через ніс, затримайте дихання на сім секунд і видихніть повітря через рот упродовж восьми секунд. Повторюйте, доки не захочете спати. Таким методом користуються індійські йоги під час медитації.

Під час сну дихання — спокійне, глибоке, пульс — сповільнений. Мусите штучно ввігнати себе у стан спокою — тоді буде шанс заснути.

У спеку реакції сповільнені, працездатність знижується, швидко змучуємося. Якщо звикли вкладатися до ліжка опівночі, а на сон починає хилити відразу після заходу сонця, не боріться зі собою — лягайте і спіть.

Від 11.00 до 17.00 уникайте перебування під прямими сонячними променями. Якщо перегрієтесь, буде важко заснути. Симптоми перегріву - спрага, головний біль, запаморочення і нудота.

Спати під кондиціонером не бажано. Оптимальний варіант - ввімкнути прилад, відчинити двері і переміститися у кімнату навпроти. Температуру допустимо знизити максимум на 10 градусів упорівняно з температурою навколишнього середовища.

Можна скористатися дешевшою альтернативою — вентилятором (якщо шум не буде заважати), але не ставте прилад впритул до ліжка. Для кращої циркуляції повітря залиште відчиненими двері у кімнатах.

Якщо ніч видалася безсонною, відіспатися зможете лише у найближчі 24 години. Пізніше компенсувати брак сну не вдасться, бо організм почне відлік нової доби.

Фото Getty

Схожі новини