Передплата 2024 «Добра кухня»

За брендами – у «секонд»

Кілька практичних порад, як одягнутися модно і дешево.

Українці часто надають перевагу вживаним речам та скуповуються у секонд-хендах. Одні роблять це через фінансову скруту, інші — з цікавості. Адже серед кілограмів непотребу з Європи часто трапляються й ексклюзивні чи брендові речі. Звісно, усі б із задоволенням купували лише якісний та гарний одяг у «нормальних» крамницях, але не можемо собі цього дозволити.

Одна з моїх знайомих вже кілька років є постійним покупцем у “секондах”. Наталя Зайцева, студентка четвертого курсу факультету журналістики ЛНУ ім. І. Франка, про походження свого гардеробу говорить відверто: “Не бачу нічого поганого, щоб купувати речі у “секонді”. Часто речі там набагато якісніші та актуальніші, ніж у торговельних центрах. Футболку з секонд-хенду можу носити кілька років, тоді як магазинна не витримує і сезону”.

У магазині вживаного одягу, як запевняє Наталя, можна знайти висококласні і коштовні аксесуари, біжутерію та речі відомих європейських брендів. «Досить часто трапляється одяг з етикетками Zara, Atmosphere, H&M, Polo Ralph Lauren, BOSS, Dolce & Gabbana, New Look, Next тощо. Такі речі можна купити за доступною ціною та бути впевненим, що це не підробка. Щоб знайти фірмову річ у секонд-хенді, потрібно приходити в день завозу, коли всіх хороших речей ще не розкупили. Потрібно бути не лише уважним, а й швидким. Однак побачивши етикетку з відомим брендом, не варто відразу бігти до каси. Річ може бути з яким-небудь дефектом. Оглянути і поміряти обов’язково потрібно».

Дівчина зізнається, що часто зустрічає у місцевих секондах відомих людей. Більшість з них ходить у так звані “люкс”-секонди у пошуках речей відомих брендів, які у магазинах можуть коштувати сотні доларів, а у секонді — сотню гривень. До речі, чергу у день завозу займають ще за годину. «Пам’ятайте, коли оновлюють товар. Аби не проґавити день завозу в секонд-хенді, зробіть собі нагадування на помітному для вас місці або відповідно налаштуйте ваш ґаджет. Також раджу шукати малопомітні секонд-хенди. Там, де не так багато покупців, досить легко знайти брендові якісні речі. Мисліть креативно!» — радить дівчина. Інколи в уяві вимальовується образ, який хочеться втілити у реальність. Речі, які вам до вподоби, зазвичай не з дешевих. У такому разі вам на допомогу прийде секонд-хенд. Якщо ви ніяк не можете знайти річ, яку довго шукали, зможете придбати схоже «в секонді» та додати деталі, які пасуватимуть до неї. Так ви зекономите купу грошей та отримаєте бажаний образ.

Кілька рекомендацій від бувалої «мисливиці за секондом».

Не купуйте все, що вам підходить або майже підходить. При дуже низькій ціні велика спокуса притягти додому величезний оберемок одягу, який носити можна, але… за фактом, ви будете носити одну-дві речі, а все інше буде займати простір у шафі. Беріть тільки те, що виглядає бездоганно, те, у що ви просто закохалися!

Запасіться терпінням. У перші кілька походів по секонд-хенду ви все одно купите гору непотрібного, немодного, невідповідного, з дефектами тощо. Не сваріть себе, адже через це пройшли всі «секондоманки», а просто зробіть правильні висновки і не повторюйте надалі помилок — одягайтеся у секонд-хенді з розумом.

Зручно одягати в секонд-хенді дитину, адже діти швидко виростають з одягу, і у кожного шибеника повинні бути речі, яких не шкода, якщо порвуться, забрудняться: для занять спортом, вуличних ігор тощо.

Дитячі карнавальні костюми «на один ранок», святкові сукні для дівчаток — це все без проблем можна дешево купити у секонді і не витрачати грошей на дороге пошиття або нові костюми, які стануть у пригоді один-два рази.

Вечірні і святкові сукні для дорослих на один раз. Якщо вам потрібно з’явитися в ошатному платті, але ви розумієте, що не готові віддавати серйозну суму за розкішне вбрання із салону, прогуляйтеся по секонд-хенду і купіть плаття на один вечір!

Варто звертати увагу на біжутерію та прикраси — нерідко тут можна знайти стильні вінтажні прикраси відомих марок, за які цінителі платять великі гроші.

У секондах можна придбати речі базового гардеробу. У вас буде вибір із сотень білих сорочок, чорних штанів, сірих пальт та інших простих універсальних предметів — якщо витратити час і відвідати кілька секонд-хендів, то можна купити повний набір звичайних речей, які сидітимуть на вас ідеально. Головне — не захопитися і не притягти додому 10 білих сорочок, 10 чорних брюк тощо.

Заборонені речі. Можна одягатися в секонд-хенді, але є предмети, які не варто там купувати в жодному разі: це спідня білизна (хіба що трапляється з незнятим фабричним цінником, як гарантія, що білизна не ношена), а також подушки (особливо з пір’я), ватяні і синтепонові ковдри. У цих постільних предметах після певного терміну використання накопичується пиловий кліщ, для знищення якого потрібна хімчистка особливим способом. З огляду на вартість хімчистки, дешевше купити нову подушку або ковдру.

Схожі новини