Передплата 2024 «Добре здоров’я»

А на Страшному суді – Путін...

У церкві в Червонограді.

«Пішла святити паски і пережила культурний шок. У церкві, куди я ходила з дитинства, на будівництво якої скидалися всім Червоноградом, майже завершили розпис стін. І ось на одній фресці на всю стіну зобразили пекло, або Судний день, а в ньому - Путін і герб СРСР», - написала на своїй сторінці у “Фейсбуці” львівська журналістка Галина Чоп.

Російського диктатора зобразили на стінах храму Святого Йосафата у місті Червонограді Львівської області. У коментарях місцеві жителі кажуть, що священнослужителі з цього ж храму «хочуть отримати дозвіл в якійсь там раді для зображення Ілліча-Маркса як символів зла».

“Згідно із церковними канонами, при виході з церкви має бути образ Страшного суду, - каже священик УГКЦ, капелан Львівського крайового братства вояків УПА, настоятель храму Св. Йосафата у Червонограді Михайло Нискогуз. - Над фрескою працювала група художників-випускників Львівської академії мистецтв, які є висококласними майстрами. Бачимо Страшний суд і бачимо Путіна... Це не портретна схожість, а символи. Є на фресці і мати, яка вбила свою дитину. Дитина йде до неба, мама у розпачі. Щороку в Україні вбивають 2-3 мільйони ненароджених дітей...”.

Фреска готова на 90%. На ній ще має з’явитися боєць АТО... Також фахівці мають завершити роботи і у самій церкві. До кінця літа фреску освятять. Священик вважає, що є чимало сучасних діячів, яких би варто було зобразити на Страшному суді. Наприклад, каже, екс-голову Нацбанку Валерію Гонтареву, яка начебто доклалася до обвалу гривні. “А поруч з Гонтаревою тих людей, які її призначили на таку високу посаду”, - пропонує настоятель.

Коментар для «ВЗ»

Роман ВАСИЛИК, завідувач кафедри сакрального мистецтва ЛНАМ, професор

Стінографію “Страшний суд” малювали до XVIII ст. Люди могли пізнавати окремих осіб, які провинилися. Їх зображали у цій сцені, у нижній частині, де зображалося пекло. Коли дійшло до того, що почали зображати у церквах сюжети з непристойностями (різних людей, які грішили, розпусту тощо), ці сцени вирішили заборонити. Була міжцерковна постанова у XVIII ст. (внутрішнє рішення), аби сцени Страшного суду взагалі не використовувати у церкві.

Сучасних діячів зображують на іконах. Це може бути. Очільники держави, відомі полководці, гетьмани зустрічалися в іконах. Ця традиція тягнеться з XVII ст. Як правило, ці люди долучалися до будови церкви. Нині з’являються на стінах воїни АТО, жертви війни. Але не як святі, а як християни, які своє життя поклали за інших. Вони зображені без німба.

А тим часом...

На склепіннях греко-католицької церкви Архістратига Михаїла в селі Верині, що під Львовом, зобразили екс-президента Віктора Ющенка з дружиною Катериною та сином Тарасом по праву руку від Богородиці. На внутрішніх стінах львівської церкви Матері Божої Неустанної Помочі зобразили з німбами воїнів АТО, лікарів і учасників подій на Майдані. На іншій ділянці стіни намальований святий, який попереджає патріарха Кирила, Путіна, проросійського бойовика і алкоголіка у вушанці про Страшний суд.

Схожі новини