Передплата 2024 «Добра кухня»

Ігор вже написав на дошці «Львів» і «Сихів»

21-річний львів’янин, рятуючи друга, зазнав важкого поранення в АТО.

Цей хлопець у свій 21 рік вже легенда. Львів’янин Ігор Галушка (позивний Тесак) (на фото) був активістом Революції гідності. Він - один із тих п’яти хлопців, яких назвали «янголами Інститутської». Ризикуючи власним життям, 20 лютого 2014 року під снайперськими кулями рятував поранених хлопців. Коли ж Росія здійснила свою агресію, пішов на фронт. І там, як свого часу на Майдані, прикрив побратима.

Бійця поранили 10 квітня цього року під час обстрілу Мар’їнки. «Кулі на знімку не видно, вона вилетіла, але є величезний перелом, через весь череп проходить», — зазначає головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко. Після складної операції, що тривала близько дванадцяти годин, хлопець потроху приходить до тями... Говорити наразі не може, оскільки куля зачепила мовні центри.

«27 листопада 2013 року йому виповнилось 18 років. Наступного дня заявив мамі: «Їду на Майдан. Тепер я дорослий, і ти мене не втримаєш». Мама сказала, що не відпустить, а він у відповідь: “Мам, хіба вам легше буде, якщо скажу, що поїхав у Карпати”. Він би все одно поїхав. Йому в той день зняли гіпс (хлопець захоплювався паркуром і зламав руку. - Авт.), відсвяткували його день народження, і він поїхав на Майдан. А з Майдану записався у батальйон “Азов”. У нього влучили, коли кинувся на допомогу побратиму з позивним Риба, пораненому у голову. Витягував з поля бою. Тягнув метрів з тридцять, поки не зазнав такого ж поранення. Куля пробила скроню, пошкодила частину мозку. Окрім кулі, в мозок Ігоря потрапив шматок каски», — розповіла журналісту “ВЗ” сестра пораненого Ганна Попович.

На сторінці у Facebook головний лікар Дніпропетровської обласної лікарні Сергій Риженко написав: «Друг не побоявся смерті, витягуючи з-під вогню пораненого солдата. Снайпер не схибив - важке поранення в голову. Данило зобов’язаний життям Ігорю. Данило, 28 років, з Херсонської області, вогнепальне поранення в голову. Пощастило, куля розбила соскоподібний відросток і вийшла в потиличній ділянці. В Ігоря, який рятував Данила, кульове проникаюче поранення в тім’яну частину голови. Якщо обидва виживуть, знову повіримо в диво», - каже Сергій Риженко.

Врятований Ігорем боєць лежить на сусідньому ліжку. Поруч постійно чергують лікарі і родичі Ігоря. «Мені зателефонували волонтери, сказали, що Ігор у лікарні. Тримали в курсі, весь час мені дзвонили, розповідали. Після операції взяли нам квитки, і ми приїхали сюди. Син вийшов з наркозу, при свідомості. Не може говорити, правий бік у нього не рухається. Але я за нього горда. Ніколи в ньому не сумнівалася. Я постійно поруч з ним, тільки вночі залишаю, щоб поспав трохи», — розповідає мати героя Наталя Галушка.

Після тяжкого поранення бійця чекає тривала реабілітація. Сергій Риженко запевняє, що у хлопця позитивна динаміка.

Як повідомив на своїй сторінці у соціальній мережі ще один із «янголів Інститутської» Ігор Фльорко, Ігор Галушка робить неймовірні успіхи, незважаючи на важке поранення. Йому вдалося написати на магнітній дошці слова «Львів» та «Сихів». Ігор виріс у Сихівському районі, закінчив 72 школу.

Допомогу для Героя та його сім’ї можна переказати на картку мами у «ПриватБанку»:

Наталія Галушка №4149497855096147.

Схожі новини