Передплата 2024 «Добрий господар»

Горе-лікар Левчук і пальцем не повинна торкатися вагітних!

Акушера-гінеколога засудили за злочинну недбалість, внаслідок якої померла породілля.

Попереду судовий позов від жінки, в якої ця медик кілька тижнів не помічала мертвого плоду.

Якщо після обвинувального вироку, що був винесений минулого понеділка, акушера-гінеколога Наталію Левчук, яка працює у жіночій консультації Миколаївської районної поліклініки, не звільнять з роботи і вона далі займатиметься вагітними, жителька села Дуброви Ганна Корецька, яка від непрофесійних дій цього медика втратила доньку, вийде на акцію протесту. Про це Ганна Василівна розповіла кореспонденту “Високого Замку”.

Трагедія, яка привела гінеколога на лаву підсудних, сталася шість років тому, через чотири дні після Великодніх свят. У ті дні у пологове відділення райцентру поступила 36-річна працівниця психлікарні “Заклад” Наталія Гірник. Народила здорову донечку, поцілувала її, сказала лікарям, що хоче назвати її Танею. Але невдовзі після пологів самопочуття матері різко погіршилося. Упав тиск, почалася інтенсивна кровотеча (загалом втратила 900 грамів крові!).

Акушер-гінеколог Наталія Левчук, яка вела породіллю, не надала цьому особливого значення. Поверхово провела обстеження і не діагностувала у неї розриву матки. Неправильно надавала допомогу пацієнтці (зокрема, замість знечулення зробила знеболення), запізно повідомила про надзвичайну ситуацію керівництво лікарні, не вчасно попросила підмогу колег. І хоча згодом у Миколаїв викликали санітарну авіацію, врятувати Наталію Гірник не вдалося. Опівночі вона померла на операційному столі. По суті, стекла кров’ю. Цієї втрати не зміг пережити чоловік Наталії Гірник Андрій— працівник бурової установки у Стрию. Узяв цю смерть надто близько до серця. Разом із малолітнім сином Денисом цілими днями плакав біля крихітної донечки. Казав, що життя йому без дружини не миле. Тамував біль горілкою. Згодом помер на руках сина-школяра. Коли батька споряджали у домовину, у гаманці покійного знайшли три фотографії його Наталі...

П’ять років (!) тривало слідство у цій резонансній справі. Рік — судовий процес. За вироком судді Ігоря Карбовніка, акушера-гінеколога визнали винною у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1. статті 140 Кримінального кодексу України. Тобто у тому, що “неналежно виконала свої професійні обов’язки внаслідок недбалого та несумлінного до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки для хворого — смерть”. Суд призначив Н. Левчук покарання у вигляді двох років обмеження волі. Але оскільки злочин було вчинено у 2011 році і справа надійшла до суду вже після закінчення строків притягнення до кримінальної відповідальності, суд, відповідно до ст. 49, 74 Кримінального кодексу, змушений був звільнити підсудну від відбування покарання. Попри це (якщо її не виправдає Апеляційний суд), вважатиметься судимою.

Цивільні позови трьох потерпілих (матері покійної і двох дітей, круглих сиріт), для яких прокурор і адвокат просили компенсації моральної шкоди у сумі 250 тис. грн., суд задовольнив частково — постановив стягнути з Н. Левчук по 70 тис. грн. - Я просила у суду, щоб заборонив Левчук працювати лікарем, взагалі торкатися вагітних. Бо вона — вбивця! - каже Ганна Корецька. - Але у вироку цього присуду не почула... Засуджена не визнає своєї вини. Схоже, докори сумління її не мучать. Кореспондент “ВЗ” бачив: коли мати покійної зі сльозами розказувала про пережите, Левчук усміхалася.

А потім, театрально жестикулюючи, зриваючись на крик розказувала суду, як “героїчно” (“не ївши, не пивши, не ходячи у туалет”) рятувала свою пацієнтку. Частково саме на неї поклала вину за те, що сталося (мовляв, перед пологами та не розповіла їй про свої проблеми з організмом). А ще звинувачувала у смерті пацієнтки колег (у тому числі — нині покійну лікарку Надію Іваночко, яка дала Наталії Гірник напитися чаю). Анестезіолога охарактеризувала як “глухого і сліпого”... Цього акушера-гінеколога незабаром чекає ще один судовий процес.

Її звинувачують у тому, що рік тому, на Водохреще, ледь не вгробила іншу пацієнтку, протягом кількох тижнів (!) не помітивши у її лоні мертвого плоду. Коли жінка, знемагаючи від болю, по телефону благала про допомогу, Наталія Левчук просила потерпіти, не псувати їй свят. Не радила звертатися у лікарню, застерігала, щоб не попадалася на очі головному лікареві. Забороняла їхати до львівських фахівців, бо, мовляв, там “роздеруть, як жабу”. Якби не рішучість чоловіка цієї жінки та її подруг, які привезли бідолашну до медиків обласного центру, могло б, як і у випадку з Наталією Гірник, статися непоправне.

Акушера-гінеколога звинувачує у злочинній халатності ще одна молода жінка. Під час невмілих маніпуляцій перед пологами пані Левчук пробила їй сечовий міхур, через що ця мама змушена була півроку ходити з катетером між ногами... Коли після службового розслідування випадку з невиявленням мертвого плоду Наталії Левчук оголосили догану, понизили на посаді, перевівши у поліклініку, вона подала позов у суд на керівництво лікарні. Вважає, що цими дисциплінарними санкціями воно порушило трудове законодавство, образило її, завдало значних фінансових втрат...

Коментар для «ВЗ»

Ірина ХРУЩ, головний лікар Миколаївської районної лікарні

Рішення щодо лікаря Наталії Левчук ми прийматимемо після того, як винесений їй обвинувальний вирок набуде законної сили і суд надішле нам офіційний документ про це.

Вгробила породіллю. Але за це не сяде за ґрати...

Через недбальство акушер-гінеколог Наталія Левчук отримала два роки в’язниці. Через те, що збіг термін давності, покарання не відбуватиме.

Гучний судовий процес, що тривав рік, завершився 3 квітня у районному містечку Миколаєві. Його фігуранткою була акушер-гінеколог Наталія Левчук, яку родина колишньої її пацієнтки і прокуратура звинувачували у кричущій службовій недбалості, що призвела до смерті породіллі. Незважаючи на заперечення обвинуваченої, суд, опираючись на висновки експертів і показання свідків, визнав її винною. Постановив позбавити медика волі строком на два роки. Однак від відбуття покарання звільнив - у зв’язку зі збігом строку притягнення до кримінальної відповідальності. Поза тим, горе-лікар має компенсувати потерпілим — матері покійної та двом дітям, круглим сиротам, які залишилися під опікою престарілих дідуся-бабусі, - по 70 тисяч грн. за завдану моральну шкоду. Хоча адвокат просив відшкодувати їм по 250 тис. грн.

Визнана у суді винною, акушер-гінекологНаталія Левчук називає себе високим професіоналом. А колег - “сліпими і глухими”...

Трагедія сталася шість років тому, у дні Великодніх свят. Як випливає із матеріалів слідства, акушер-гінеколог Левчук не встановила точного діагнозу, причини масивної післяпологової кровотечі у 36-річної Наталії Гірник (як з’ясувала згодом експертиза, її спричинив розрив матки, якого лікар чомусь не помітила).

Відтак пані Левчук неправильно надавала жінці допомогу, запізно викликала підмогу, своєчасно не повідомила про “НП” керівництво пологового будинку, що у сукупності призвело до фатальних наслідків. Породілля померла на операційному столі. У судовому засіданні Наталія Левчук не визнала себе винною. Ба більше - поводилася зухвало. Емоційно жестикулюючи, наче на сцені театру, переходячи на крик, розповідала, як, мовляв, високопрофесійно діяла у той день. Це виглядало так недоречно, що суддя і адвокат підсудної раз за разом просили пані Левчук вгамуватися, говорити по суті...

А вину за смерть Наталії Гірник акушер-гінеколог поклала на своїх колег і частково - на... породіллю. Зокрема, звинувачувала нині покійну Надію Іваночко, авторитетного лікаря з великим стажем, яка заступила на зміну після Левчук. Анестезіо­лога у судовій залі назвала “сліпим і глухим”. Винним вважала і завідувача відділення...

Це далеко не перші претензії породіль до пані Левчук. Свого часу за халатність вже отримувала догану. Нині у Львові триває слідство ще за однією жахливою історією, до якої причетний цей медик. У січні минулого року вона покинула напризволяще молоду маму, ледь не звела її зі світу, не виявивши у її тілі мертвий плід. Врятували цю жінку львівські гінекологи, до яких пані Левчук своїй пацієнтці звертатися не радила - “бо роздеруть, як жабу”.

Мати померлої, жителька села Дуброви Ганна Корецька, апеляцію на “символічний” вирок не подаватиме. Каже, не має для цього ні коштів, ні сил. Кожна нова згадка про дочку забирає в неї залишки здоров’я. - Я не цілком задоволена вироком, але мушу змиритися, - розповіла Ганна Василівна. - Хотіла, щоб онуки отримали якусь допомогу. Вважаю, що Наталія Левчук має бути відсторонена від роботи...

Схожі новини