Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мешканці Львівщини вже можуть отримати безкоштовні ліки у аптеках

  • 06.04.2017, 16:50
  • 4 818

У середу, 5 квітня, на Львівщині стартував пілотний проект Кабміну «Доступні ліки», у рамках якого мешканці зможуть отримати безкоштовні ліки у аптеках.

Про це на брифінгу розповіла в.о. начальника департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак.

За її словами, отримати безкоштовні ліки зможуть мешканці, які хворіють на серцево-судинні захворювання (16 найменувань медикаментів), бронхіальну астму(беклометазон, будесоніт, сальбутамол) та діабет ІІ типу (метформін, гліклазид). Для цього мешканцям потрібно звернутись до лікаря, який випише рецепт, за яким пацієнт зможе отримати медикаменти у аптеці.

«Ця система працюватиме за переліком міжнародних непатентованих назв лікарських засобів, тобто наші лікарі не можуть виписувати фірмові назви медикаментів», - каже Ірина Микичак.

У реєстрі ліків, які даватимуть мешканцям безкоштовно або із знижкою, є 157 позицій. До прикладу, у цьому реєстрі є 31 позиція медикаментів з міжнародною назвою алмодипін, торгова назва (яку ми зазвичай бачимо у аптеці) цього препарату відрізняється: аритміл, амідарон, аладин та інші. Коли лікар виписуватиме рецепт пацієнту він не може вказувати торгову назву алмодипіну, а лише його міжнародну назву. У аптеці пацієнт має уточнити у провізора, які саме найменування є доступними.

Наклейка, яка буде розміщена на аптеках, що беруть участь в проекті

За словами Ірини Микичак, до програми уже долучились 152 аптеки Львівської області, понад 40 яких розташовано у Львові. Однак, наразі ЛОДА не оприлюднює повний список аптек, де можна отримати медикаменти безкоштовно або зі знижкою, оскільки частина аптек ще перебувають на стадії підписання договорів.

Для відшкодування вартості медикаментів з держбюджету ЛОДА виділили 32,5 млн грн, які розподіляють по населених пунктах, відповідно до кількості мешканців, які мають такі захворювання. За словами Микичак, найбільше грошей отримає Львів - 9,5 млн грн, а нейменше Радехівський район — 272 тис. грн, Мостиський район — 490 тис., Трускавець — 277 тис.

Дешевші препарати стануть безкоштовними. Дорогі — дешевшими?

У суботу, 1 квітня, стартує урядова програма «Доступні ліки».

Це означає, що хворі на діабет 2-го типу, серцево-судинні захворювання і бронхіальну астму зможуть отримати свої ліки безкоштовно бо з невеликою доплатою. На думку представників МОЗу, це дозволить покращити якість життя хворих, допоможе запобігти виникненню ускладнень та передчасній смерті. Адже ці хвороби є найпоширенішою причиною смерті серед українців. Водночас вони не так швидко прогресують і добре піддаються лікуванню на амбулаторному етапі. Отримати необхідні ліки можна буде тільки за рецептом лікаря, що стимулюватиме пацієнтів звертатися до фахівців, а не займатися самолікуванням.

Однак у бочці меду, як це завжди буває, не обій­шлося без ложки дьогтю. Держава відшкодує вартість недорогих вітчизняних препаратів. А от імпортні (якщо Кабмін буде тиснути на іноземних виробників) можуть взагалі зійти з українського ринку. Такі побоювання висловили провізори, з якими вдалося поспілкуватися кореспонденту “ВЗ”. “Наші та імпортні ліки хочуть продавати за однією ціною. Але іноземні виробники на це не підуть, - переконані аптекарі. - Якщо вони реалізовували препарат за 80 гривень, з якого дива почнуть продавати його за 20?”. На те, що держава відшкодує їм збитки, сподіватись марно.

“500 млн. - стільки грошей виділили на програму “Доступні ліки” у 2017 році. Але самого тільки енелаприлу (популярного препарату для лікування гіпертонії і серцевої недостатності. - Авт.) українські аптеки продають на 600 млн. І це тільки за місяць!” - обурюються фармацевти.

Не складно провести й інші підрахунки. На цукровий діабет 2-го типу хворіє 1,224 млн. українців. З них понад 200 тис. є інсулінозалежними (йдеться про тих, що перебувають на обліку). Бронхіальну астму діагностували у 210 тис. (переважно у дітей та молоді). А підвищений тиск має... 54% дорослого населення (гіпертонію діагностують у 27% тих, хто звернувся до лікаря з іншого приводу). Тож виділені 500 млн. - крапля у морі.

У МОЗ пояснюють: часто ціни на одні й ті самі ліки в Україні є набагато вищими, ніж у сусідніх країнах, хоча рівень зарплат українців є нижчим. Річ у тім, що у більшості розвинених країн існує практика державної регуляції цін на лікарські засоби. Це дозволяє уникнути необґрунтованого завищення цін на ліки. І якщо виробникам вигідно реалізувати ліки за такою ціною у сусідніх країнах, отже, так само має бути і в Україні. А погрози піти з ринку можна розцінювати лише як шантаж.

Міністерство охорони здо­ров’я порівняло ціни на аналогічні міжнародні непатентовані назви у п’яти сусідніх країнах — Польщі, Словаччині, Угорщині, Чехії та Латвії, де вже давно сформована система регулювання цін на лікарські засоби та механізм відшкодування їхньої вартості. На основі середньої ціни за добову дозу ліків у перелічених країнах уряд встановив граничну ціну на препарат, яку буде компенсувати держава.

Візьмімо, до прикладу, згаданий еналаприл. Середня ціна за дозу у сусідніх краї­нах становила ХХ гривень. Це означає, що уряд компенсуватиме повну або часткову вартість препарату, ціна за визначену добову дозу якого не перевищує ХХ гривень + 10% гуртово-постачальницької надбавки + 15% торгових надбавок + 7% ПДВ = УУ гривень за дозу.

Як це буде працювати на практиці?

Йдете до лікаря (свого сімейного, терапевта, кардіолога, пульмонолога чи ендокринолога). Він виписує вам рецепт на лікарський засіб, вказуючи не торгову марку, а непатентовану назву (діючу речовину). З цим рецептом йдете в аптеку-учасницю програми (про це сповіщатиме спеціальна наліпка на вході). Провізор запропонує вам кілька торгових марок, які містять зазначену у рецепті діючу речовину. Вибір — за вами. Якщо виберете ліки з найменшою вартістю, отримаєте їх безкоштовно. За інші треба буде доплатити.

Аптека надасть місцевій владі фінансовий звіт та документальне підтвердження продажу лікарських засобів, які підлягають відшкодуванню. Кошти їй повернуть з місцевого бюджету протягом 15 робочих днів.

Увага! Є препарати, які не потрапили у програму “Доступні ліки”, через те, що їхня ціна за добову дозу перевищує максимально дозволену Реєстром гранично оптово-відпускних цін (3 гривні 33 копійки за дозу порівняно з 73 копійками за дозу у п’яти референтних країнах). Вартість таких препаратів держава не відшкодовуватиме!

Якщо в аптеці закінчилися безкоштовні ліки, не сваріться з провізором — зачекайте, коли надійдуть медикаменти, зверніться в іншу аптеку або зупиніть свій вибір на іншій торговій марці і доплатіть різницю.

З усіх питань з приводу програми “Доступні ліки” звертайтеся на урядову “гарячу лінію” 15-45.

Схожі новини