Передплата 2024 «Добра кухня»

Гепатити можуть не давати про себе знати... 10-15 років!

За підрахунками експертів, в Україні хворіє 7-9% дорослого населення. Якщо половина не пройде лікування, інфекція буде й далі поширюватись.

У рамках Всеукраїнської інформаційної кампанії “Не дай СНІДу шанс!” 3006 добровольцям провели конфіденційне, анонімне тестування на ВІЛ/СНІД, гепатити В та С і сифіліс. У 15 виявили хронічний гепатит В, у 24 — сифіліс, у 32 — ВІЛ/СНІД, у 83 — хронічний гепатит С. Ці результати медики назвали шокуючими, адже мультитести на чотири небезпечні інфекції робили звичайним людям, які не належать до груп ризику - не працюють у лікарнях, не вживають ін’єкційних наркотиків, яким не переливали донорську кров тощо.

«ВІЛ можна контролювати, щоб не переросла у СНІД, але цю інфекцію неможливо вилікувати. Гепатит С можемо вилікувати, але це коштує понад 100 тис. гривень», - зазначила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Гепатит В, якщо переходить у хронічну форму, стає хворобою на все життя. Вірусна ДНК вбудовується у ДНК печінки, і її звідти неможливо вилучити.

У випадку з гепатитом С у 15% хворих спостерігається спонтанне одужання (імунітет самотужки справляється з вірусом). 85% мусять пройти противірусну терапію.

У США курс лікування коштує 120 тис. доларів, у країнах ЄС — 64 тис. євро. В Україні — від 900 до 3,5 тис. доларів. Це стало можливим завдяки старанням громадських активістів, які добилися того, щоб була прийнята державна програма боротьби з вірусними гепатитами. Ще три роки тому на таких хворих взагалі не зважали. Досі медики не можуть озвучити точної цифри, скільки людей в Україні хворіє на вірусні гепатити.

Деякі експерти стверджують, що інфіковано 7-9% дорослого населення (старших за 15 років), у той час як у країнах ЄС — від 0,1 до 3,5%. “Про епідемію говорять, коли показник перевищує 2%. Щоб зупинити поширення інфекції, потрібно, щоб лікування пройшли понад 50% хворих”, - пояснює директор ВГО “Зупинимо гепатит” Дмитро Коваль.

Однак, за словами головного позаштатного інфекціоніста МОЗ України Ольги Голубовської, “про те, що він хворіє на хронічний вірусний гепатит, знає лише кожен двадцятий інфікований. Це — дані ВООЗ. За останні два роки завдяки інформаційній кампанії домоглися, аби про свій діагноз дізнався кожен десятий”. Тобто дев’ять із десяти інфікованих українців не здогадуються про те, що вони інфіковані. Заражають інших, бо вірус, який не взяли під конт­роль, активно розмножується. Чим більша кількість копій вірусу у крові, тим небезпечнішим для оточення стає хворий і тим більших ушкоджень зазнає орган-мішень — печінка. Її здорові клітини заміщуються сполучною тканиною. Утворюються циротичні вузлики. Хронічний запальний процес виливається у цироз. Порушуються функції печінки. Може розвинутись гепатоцелюлярна карценома (печінковоклітинний рак). Лише лабораторна діагностика цієї злоякісної пухлини коштує приблизно 3 тис. гривень.

Гепатити можуть не давати про себе знати 10-15 років, ВІЛ — 20 і більше (за умови незначного ураження імунної системи). Через те так важко з ними боротися. Поки нічого не турбує, людині навіть на думку не спадає здати аналізи. Поява тривожних дзвіночків часто вказує на те, що віруси вже встигли накоїти біди. Наприклад, серйозно ушкодити печінку (при гепатитах) чи знищити критичну кількість клітин імунної системи - Т-лімфоцитів (при ВІЛ).

Мирославі — 27 років. Жінка випадково дізналася про акцію з безкоштовного тестування. Вирішила перевіритись. Аналіз показав, що у її крові наявні антитіла до вірусу гепатиту В. Жінка зізнається: жодних симптомів, окрім постійної втоми, у неї не було. Припускає, що заразилася у стоматолога або на манікюрі, який робить вдома у знайомої. “Планую здати аналіз у приватній лабораторії. Якщо все підтвердиться, шукатиму, де дістати ліки. До лікаря не піду — якщо на фірмі дізнаються, що я хвора, звільнять”, - поділилась з кореспондентом “ВЗ” на правах анонімності жінка. Від гепатиту В існує вакцина, але Мирослава навіть не замислювалась над тим, щоб щепитися. Думала, ця проблема її не стосується.

“Багато людей, дізнавшись про те, що вони — інфіковані, беруться самі себе лікувати. Бояться розголосу. Ліки купують переважно через Інтернет. Добре, якщо придбають незареєстрований в Україні лікарський засіб. Гірше, коли наткнуться на підробку, яка не лише не виявить бажаного терапевтичного ефекту, а й нашкодить здоров’ю. За ліки, придбані на чорному ринку, викладають від 1400 до 2200 доларів”, - розповідає Дмитро Коваль.

Аналізи на наявність антитіл до вірусів гепатитів В та С радить періодично здавати усім без винятку. Всі, хто бодай раз у житті був у стоматолога чи гінеколога, робив манікюр, педикюр, татуювання чи пірсинг, кого оперували — можуть бути інфіковані. А от аналіз на ВІЛ/СНІД головний лікар Львівського обласного центру профілактики та боротьби зі

СНІДом Мар’яна Служинська рекомендує здавати лише ін’єкційним наркоманам та тим, хто бодай раз мав незахищений секс (без презерватива). “Зараз в Україні домінує статевий шлях передачі ВІЛ. Якщо у вас є постійний партнер і ви переконані, що він здоровий, можете не хвилюватися”, - заспокоює Мар’яна Служинська.

125 гривень

Приблизно стільки коштує експрес-тест на мультиінфекцію (ВІЛ, гепатити В та С, сифіліс). В аптеках його відпускають без рецепта. Якщо результат позитивний, не панікуйте. Такі тести можуть помилятися — виявляти інфекцію там, де її немає. Якщо результат негативний, можете бути впевнені, що ви — здорові.

Схожі новини