Передплата 2024 «Добра кухня»

«На кордоні затримують лохів, які «не в схемі». За ширмою бурштин перевозять тоннами...»

Розмова з копачем «сонячного каменю» з Волині.

У пункті пропуску «Рава-Руська — Гребенне» митники вилучили понад 8 кг бурштину. “Сонячний камінь” намагався вивезти за кордон 21-річний житель Львівщини. Для перетину кордону обрав “зелений коридор”. Під час митного огляду автомобіля митників насторожила поведінка водія, тож автомобіль скерували на поглиблений огляд. У конструктивних порожнинах кузова автомобіля, у спеціальних мішечках, митники знайшли необроблений бурштин. Автомобіль “Мерседес” і бурштин вилучили. Тільки протягом минулого тижня, як повідомили у Львівській митниці, таких випадків було три. Максимальна вага бурштину, який вдалося виявити на Рава-Руській митниці, 33 кілограми! Загальна вартість каміння — близько трьох мільйонів гривень!

Що світить перевізникам бурштину? Оскільки контрабанда в Україні декриміналізована, то лише штраф (100% від вартості товару, якщо за рік зловмисник попадеться двічі — 200%). Експерти кажуть, аби ситуацію змінити, потрібно внести зміни в законодавство, але таку ініціативу блокують в уряді... То чи бореться влада з нелегальним видобутком “сонячного каменю” та його незаконним продажем? Що вдалося зробити з того часу, як українці “захворіли” на бурштинову лихоманку?

«У західняків камінь під ногами, а вести бізнес не вміють»…

«Сонячне каміння» перевозили у спеціальних мішечках.
«Сонячне каміння» перевозили у спеціальних мішечках.

...Правоохоронці не втомлюються звітувати про гучні затримання “дахувальників” бурштинових родовищ. У селищі Рокитному Рівненської області поліцейські вилучили днями партію бурштину загальною вагою близько 180 кг. Також на Рівненщині затримали прокурора та двох організаторів незаконного видобутку дорогоцінного каменю. За інформацією УСБУ у Львівській області, у Червонограді викрили підпільний цех з обробки бурштину...

За інформацією журналістки з Рівного Інни Білецької, у Рівненському міськвідділі поліції в рамках бурштинової справи — допити і обшуки. Джерела повідомляють про “кіпіш”. “Начальник міськвідділку повідомив, що перевіряють на предмет повноти розслідування слідчих, задіяних в одному з бурштинових кримінальних проваджень, яке розслідували ще на початку року”, — написала на своїй сторінці у “Фейсбуці” Інна Білецька. Тим часом у соцмережах повно оголошень на кшталт “Продам бурштин”. Кажуть, ціна на “сонячний камінь” впала... Наприклад, Артем з Києва просить за 92 грами 220 доларів. Донедавна в Україні кілограм бурштину коштував мінімум 5-6 тисяч доларів (зрозуміло, ціна залежить від розміру і якості каміння). Чоловік розмовляє спокійно. Найбільше, що його дратує, — це “західняки, у яких камінь під ногами, а вони не вміють вести бізнес”.

Мені вдалося поспілкуватися з копачем бурштину з Волині. Василя добре знаю, йому — 39 років (з метою безпеки, усього недоговорює...).

Бурштинова лихоманка, за його словами, розпочалася років зо два тому. Бурштиновий сезон тривав цілий рік (за винятком двох зимових місяців, коли був сильний мороз). А раніше бурштином у їхніх краях розпалювали... печі. Скам’яніла смола хвойних дерев добре горить. Потім каменем зацікавилися китайці, і ціна на нього злетіла. Коли Василь не мав роботи, декілька разів їздив “на бурштин”. Копав в Озерцях та Кухітській Волі, що на Рівненщині. “Родовища бурштину є і у Маневичах, що на Волині, і у моєму районі, — пояснює. — У лісах місцеві постійно шукають нові бурштинові місця. Знайшов пристойний камінчик — і розбагатів!”.

Василь небагатослівний... “На одній помпі, — розповідає після паузи, — працює троє-четверо чоловіків. Господар помпи контролює, щоб хлопці не крали камінців. У селі, де я працював (на кордоні Волинської і Рівненської областей), мінімум 200 помп. Місцеві, які там заправляють, нікого туди не пускають. Як це виглядає? У лісі стоять старі мотори, 90% від “Мерседесів”, качають воду з річки і під сильним тиском вимивають яму завглибшки 20-25 метрів. Бурштин легший за воду, і він спливає. Його виловлюють”. Є місця на Поліссі, де копають бурштин вручну, лопатами... Ліси перетворились на могильні ями... Основний аргумент копачів — іншої роботи в їхньому регіоні немає. Хто не копає бурштин, їде на заробітки до Росії.

Василь на помпі не працював. Був “тачкістом”. Копачі з помпи щогодини переходять “мити” каміння на інше місце, а ями залишаються. Дрібні камінці їх не цікавлять. І тут з’являються “тачкісти” (люди з тачками, які визбирують залишки каміння). Кому вершки, а комусь корінці... “За таку роботу зазвичай платять 500-700 грн. на день, — веде далі Василь. — Але якщо знайшли великий камінь, за нього заплатять окремо. Найбільший камінь, який я бачив, з півтора кулака — хлопці здавали за 700 доларів”.

Хоча робота на родовищах важка, за лопати беруться і жінки... Розпитую Василя, хто “дахує” цей “бізнес”? “Я тільки по телевізору бачив цих прокурорів, “ментів”, — каже. — Там така мафія, таке бабло... А я приїхав, половив і поїхав”.

Зі слів Василя, зранку на бурштин виїжджає близько тридцяти тракторців (дехто везе з собою помпи). Очевидно, і сільські голови в курсі справи. Не можуть не бачити, що робиться у них під носом. “В Озерцях, — каже Василь — біля кожної хати стоїть як не бус, то джип. А хати там такі, що о-йо-йой! Видно, люди мають гроші. Навіщо їм ще десь працювати?”.

«Чоловік знайшов камінь на 30 тисяч доларів»

Результат нелегального видобутку бурштину — десятки гектарів знищеної землі. Чи вдасться зупинити копачів? Кажуть, за перевезення 10 кг бурштину у Польщу навар — 10 тисяч доларів з ходки. Василь бачив, як приїжджала Нацгвардія, постояла день-два, а потім все відновлювалося... “Там дуже великі гроші. Люди розповідали про мужика, який копав бурштин екскаватором. Знайшов камінь на 30 тисяч доларів”.

Місцеві кажуть, річки у деяких місцях зміліли. Тож роботу на помпах призупинили... Але бурштинових “варварів” це не стримує — беруть у руки лопати. Аби побороти нелегальний спосіб видобутку “сонячного каміння”, дехто вважає, що його треба легалізувати (наприклад, усім охочим видавати ліцензії). Така ініціатива виглядає примарною. “Чорний ринок” бурштину процвітає ...

...Можливо, думка авторитетного ювеліра, який працює у цій галузі понад сорок років, розкриє декому очі. Ось що пан Іван розповів: “Увесь цей ажіотаж з бурштином — штучно створений попит. Все робиться підпільно. І все це “дахується” з найвищих “дахів”. Проведена шалена реклама, що нібито нешліфований бурштин має лікувальні властивості. Нібито жінки, у яких зоб, носять його на шиї, і симптоми зникають... Або бурштин забирає увесь негатив з організму. Можливо, частка правди у цьому є, але 95% — обман. Китайці купують бурштин, залучають до цієї афери хіромантів, астрологів, які кажуть, що саме прикраси з бурштину їм підходять. Люди носять його рік на тілі і викидають як непотріб (мінерал швидко зношується і стирається).

В Україні на ювелірних виставках ціни на прикраси з бурштину “космічні”. Пара сережок — 60 тисяч грн. Як фахівець я проаналізував: 90% — це накручена вартість. За останні п’ять років ціна на бурштин зросла у сто разів. Хоча на Волині, до прикладу, є родовища, які працюють легально, — там видобувають берил та аквамарин. У Польщу бурштин можна спокійно ввозити, там він не вважається контрабандою. На кордоні ловлять хіба що “лохів”, які “не в схемі”. Їх беруть за “шкірку”. А за ширмою бурштин перевозять тоннами...”.

До речі...

Значно гарніший і дешевший природний мінерал серед напівдорогоцінних, за словами фахівця-ювеліра, — бірюза. Також з історії українського етносу відомо, що українці з давніх-давен носили прикраси з морського коралу...

Схожі новини