Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Вальник лісу – як хірург зі скальпелем»

Найкращі лісоруби 2016 року – команда з Бродівського лісгоспу та член збірної України лісовальників Володимир Кухта.

Гамір від бензопил, бризки тирси, адреналін та аплодисменти групи підтримки… У Нивицькому лісництві ДП «Радехівське лісомисливське господарство» відбулися обласні змагання вальників лісу. Кращих з кращих вальників визначають в Україні з 1997 року. У світі такі конкурси проводять давно. Цього року свої сили спробували у конкурсі 27 вальників лісу, зокрема вісім членів Національної збірної України і троє юніорів. Лісівники з бензопилами сформували шістнадцять команд. Організатор змагань — Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства. Четверо представників цього управління виступили у ролі суддів. Вони прискіпливо стежили за правильністю роботи вальників лісу, ставили їм бали, іноді підбадьорювали.

Конкурс був поділений на п’ять етапів: звалювання дерев, відокремлення сучків від стовбура, монтаж ланцюга на пилу, точне розкрижування та комбіноване різання (стовбур надрізують знизу та зверху, завдання вальника — щоб вийшов рівний відрізаний шматок дерева).

Для лісівників конкурс вальників — справжнє свято. Боротьбу за титул найкращого вальника лісу цьогоріч провели на високому рівні. Дати старт конкурсу приїхали перший заступник голови Львівської ОДА Ростислав Замлинський, голова Всеукраїнського товариства лісівників Олександр Яресько, голова Радехівської РДА Тарас Калита, мер Радехова Степан Коханчук, начальник Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолій Дейнека і ветеран лісового господарства, заслужений лісівник України Павло Залужний.

Урочистості розпочалися без запізнень. Вальники лісу вишикувалися у стрій, біля кожного майстра — знаряддя праці, насамперед пила. Почесних гостей свята з владної верхівки зустрічали дві жінки у національних строях, які несли гарний коровай. Гостей розважали місцеві музиканти, які обрали для відкриття конкурсу патріотичний репертуар. Після міні-концерту співаки вигукнули «Слава Україні!». Право підняти синьо-жовтий стяг надали переможцям торішніх змагань вальників лісу.

Як зазначив під час урочистого відкриття конкурсу Ростислав Замлинський, підприємства лісової галузі неабияк поповнюють обласну скарбницю. Львівщина — одна з тих областей України, де кожен охочий може перевірити, звідки деревина, побачити «карту» насаджень, планових лісорубок. Олександр Яресько додав, що 8 вересня у Польщі відбудеться Всесвітній чемпіонат вальників лісу, де візьмуть участь члени Національної збірної лісовальників Украї­ни. Змагання на Радехівщині стали своєрідною репетицією. Пан Яресько сподівається, що у Польщі українські лісоруби підтвердять свій клас.

Вальник демонструє швидкісне зрізання сучків.
Вальник демонструє швидкісне зрізання сучків.

«Вальник лісу — як хірург зі скальпелем, - розповів для «ВЗ» Анатолій Дейнека. — Це друга найнебезпечніша професія у світі після шахтаря. Засоби безпеки тут мають бути на найвищому рівні (вальники працюють у спеціальних костюмах, касках, користуються також сокирами, ланцюгами та клинами). Від майстерності вальника залежить безпека самого фахівця та усієї бригади. Вони проходять етапи навчання, складають заліки. Львівщина проводить змагання за світовими стандартами. Кожного року естафету змагань приймає інший лісгосп. Практика показує, що на Всеукраїнському рівні саме вальник лісу з Львівської області зай­має одне з призових місць». Запитую Анатолія Дейнеку, чи не варто трохи змінити формат змагань, додавши трохи шоу та імпровізацій? Адже це у рази збільшить глядацьку аудиторію. На це пан Дейнека відповів: «Переконаєтеся, що вальники з Національної збірної України настільки майстерні і вправні, що їхня робота - це і є справжнє шоу».

І ось вальники приступають до найважчого конкурсу — зрізання живих дерев. На окремій території, де цьогоріч була планова рубка, залишили кілька майже столітніх сосен для конкурсу. Обирали дерева з майже однаковим діаметром стовбура. Сосни, які пішли під бензопилу (в рамках конкурсу), розташовані далеко одна від одної, обгороджені спеціальною стрічкою. Пройти у зону конкурсу — складно. Туди впускають у касках лише суддів, експертів та учасників змагань.

Глядачі спостерігали за шоу здалеку. Група підтримки була чимала. Переважно це дружини вальників лісу з дітьми, колеги по роботі і жителі довколишніх сіл, які прийшли відпочити на природі. На лавочці здалеку вболівали дві старенькі бабці. Теревенили між собою, час від часу заглядали у сектори, де проводили конкурси. До однієї з них прийшла п’ятирічна внучка, пригощали морозивом. За їхньою спиною смажили шашлики, торгували морозивом, кавою, квасом. Там можна було посмакувати навіть лососем на грилі, бограчем та запеченими овочами. Хто трохи підкріпився на природі - гайда до фанатського сектору вболівати за улюблених фаворитів!

Пан Віталій — вальник зі стажем, представник Національної збірної України. Каже, вперше бере участь у змаганнях на Львівщині. «Не дуже хвилювався, тримав емоції в собі», - поділився з журналістом «ВЗ». Зауважила, Віталій трохи нервував, коли судді вимірювали пеньок сосни, яку він зрубав. Судді сказали, що можна було б і краще зрізати сосну, але приз Віталій все одно матиме... Найвищі бали вальник отримує не лише за швидкість зрізання дерева, а й за те, чи стовбур впаде поміж двома забитими кілками. Такого ефекту можуть добитися лише професійні вальники. Справжні емоції переповнювали глядачів, коли зрубане дерево падало на землю, створюючи шум та піднімаючи в повітря пил... Згодом до дерева підходив інший вальник, зрізав гілки, а стовбур тягнув з конкурсного майданчика в безпечне місце.

Тим часом в інших зонах тривали випробування на вправність зрізання сучків з крони, точного розкрижування. Поруч — група вальників розбирала на швидкість бензопили, натягували ланцюги. Не бракувало на конкурсі новинок техніки: презентували нову пилораму та сучасне оснащення для вальників.

Перше місце зайняла команда вальників з Бродівського лісгоспу. А переможцем в індивідуальному заліку став член Національної збірної України вальників, майстер Радехівського лісгоспу Володимир Кухта. Призи за «золото» конкурсу — три тисячі гривень, за «срібло» - 2,5 тисячі, за «бронзу» - дві тисячі. Володар останнього місця отримав заохочувальний приз — 350 гривень. Окремі нагороди отримали юні вальники (віком до 23 років). За перше місце — півтори тисячі гривень, за друге — 1,3 тисячі, за третє — тисячу. Загалом, без нагород не залишився ніхто. Вальники отримали почесні грамоти та приємні дрібнички для своєї роботи.

Фото автора