Передплата 2024 «Добрий господар»

Пораненого Героя України Петраківського помістили у «фартову» палату 

За дорученням президента, його лікування особисто контролює міністр оборони.

Лише тепер, через два роки з часу важкого поранення, яке прикувало до ліжка майора Збройних сил, Героя України Олександра Петраківського, він нарешті отримує належну допомогу вітчизняних медиків. Сталося це після прямого втручання глави держави Петра Порошенка, який дав відповідне президентське “цеу”, дізнавшись, що доведені до відчаю родичі відважного офіцера змушені були виставити на продаж Золоту Зірку свого сина, аби назбирати коштів для його лікування за кордоном. Після розголосу у пресі (“ВЗ” не раз писав про цього спецназівця, який своїми вмілими діями у зоні АТО врятував не одну сотню бойових побратимів) все кардинально змінилося...

Попри складну погоду, реанімаційно-операційний літак Повітряних сил ЗС України Ан-26 «Віта» доправив до Києва 28-річного Олександра Петраківського. Останні майже півтора року перебував у воєводському реабілітаційному госпіталі Республіки Польща, куди його після кількамісячного лікування в Ізраїлі перевезла рідня. У Головному військовому клінічному госпіталі Міноборони Олександра помістили у спеціально підготовлену палату, проводять всі необхідні обстеження на найсучаснішій апаратурі, беруть аналізи. «Ми не втрачаємо жодного дня, жодної хвилини часу для лікування пораненого Героя України», — заявив генерал-майор медичної служби Анатолій Казмірчук. Пораненого провідав міністр оборони Степан Полторак, дав відповідні доручення. Департамент міжнародної співпраці МО звернувся до посольств Німеччини, США, Японії, Італії, Франції та Естонії щодо залучення фахівців цих країн для проведення комплексного огляду Олександра Петраківського і вироблення методики його лікування та реабілітації. Одна відеоконференція з японськими нейрохірургами вже відбулася, на черзі консультації з іншими зарубіжними світилами.

Останні новини у справі лікування свого сина кореспондентові “Високого Замку” повідомив батько Героя, полковник спецназу у відставці Петро Петраківський:

- Коли ми з вами розмовляємо, Сашка обстежують з допомогою “мета-бета” і ще бозна-яких променів. Перевіряють, що працює в його організмі, а де — проблеми. За попереднім планом, протягом найближчих 7-10 днів син пройде яке тільки можна обстеження в Україні. Кожного дня, починаючи з шостої ранку, проводять медичні процедури. Увага відчувається — за процесом стежать два генерали медичної служби. Навідувався міністр оборони Степан Полторак. Дав мені свій мобільний телефон. Сказав: “Пане полковнику, покараю вас особисто, якщо будете прикривати, не дай Боже, нерадивих лікарів і введете мене в оману. За потреби — негайно дзвоніть! Звільню весь госпіталь, якщо щось не буде виконано!”. Нарікати зараз нема на що — ставленням медиків до мого сина я задоволений.

Мого Сашка помістили у палату №7, яку називають “фартовою”. Свого часу у ній поставили на ноги Героя України Гордійчука (у серпні 2014-го полковник Ігор Гордійчук був важко поранений під час 12-денної оборони Савур-могили. — І. Ф.). По завершенні обстежень до Києва запросять найкращих фахівців нейрохірургії з 9 країн, щоб вони дійшли спільного висновку, як і де далі лікувати мого сина. Я готовий їхати хоч на край світу, бо як колишній спецназівець звик до тягот — лиш би повернули здоров’я Сашкові. Дуже сподіваюся, що у черговий раз мене не обмануть...

Фото з домашнього архіву Петраківських

Героя України воїна Петраковського евакуювали з лікарні Польщі

Найперші рятівники майора Олександра Петраківського — його рідні...
Найперші рятівники майора Олександра Петраківського — його рідні...

Героя України Олександра Петраковського, який після поранення в зоні АТО лікувався в Польщі, перевезли до Києва.

Як кажуть у Міноборони такий крок пояснюється недостатньою спеціалізованістю польського реабілітаційного центру, повідомляють "Українські Новини".

"Протягом півтора року пацієнт знаходився в одному з реабілітаційних центрів Польської Республіки... У зв'язку з тим, що цей центр є недостатньо спеціалізованим, півтора року не проводилася більшість необхідних дій в діагностиці пацієнта. Також не міг відбуватися моніторинг стану здоров'я пацієнта", - заявив начальник Військово-медичного департаменту Міноборони Андрій Верба.

За словами Верби, 28 червня літаком Повітряних сил Збройних сил Петраковського евакуювали з Польщі.

Головний невропатолог Міноборони Анатолій Ткачов зазначив, що наразі Петраковського доставлено до Київського військового госпіталю, у нього взято аналізи і проведено обстеження.

"Зараз пацієнт проходить магнітно-резонансну томографію головного мозку... У нього виявлено синдром мінімальної свідомості... Це є позитивним моментом", - сказав Ткачов.

За словами Верби, Міноборони направило звернення до посольства Німеччини, США, Японії, Італії, Франції та Естонії з приводу залучення фахівців цих країн до діагностики та складання плану лікування Петраковського.

Героя України готові лікувати у США та Японії

Зворушені історією про хороброго воїна, читачі «Високого Замку» збирають пожертви, щоб зарубіжні медики поставили важкопораненого на ноги.

Вранці 22 червня у військово-медичному департаменті вітчизняного Міноборони провели відеоконференцію з відомим японським професором-нейрохірургом. Під час цієї розмови йшлося про перспективи лікування у Токіо майора Збройних сил, колишнього командира роти 8-го окремого полку спеціального призначення оперативного командування “Північ”, Героя України Олександра Петраківського, який після поранення у ході АТО два роки перебуває у коматозному стані. Рішення про клініку для українського офіцера приймуть після додаткових консультацій, на які запрошено медичні світила зі США, Канади, Франції, країн Балтії.

А напередодні, 20 червня, за дорученням президента Петра Порошенка, у реабілітаційний госпіталь містечка Гурово-Іловецька (Вармінсько-Мазурське воєводство Республіки Польща), де зараз підтримують життєві сили Олександра, спецлітаком ЗСУ прибула міжвідомча комісія у складі головних медичних фахівців Міністерства оборони та Міністерства охорони здоров’я України. Автобусом у Польщу цього дня мали намір прибути і рідні Сашка. Але міністр оборони Степан Полторак і начальник Генштабу Віктор Муженко, з якими у батька Героя була зустріч, запропонували полетіти до сина цим же чартером…

У польському шпиталі віт­чизняні спеціалісти визначали стан хворого, щоб згодом ухвалити експертне рішення щодо подальшого його скерування у зарубіжні клініки. Українські медики відзначили успіхи у лікуванні 28-річного Олександра Петраківського, яких домоглися польські колеги на чолі з професором Яном Таларом. За словами головного невролога Міноборони полковника Анатолія Ткачова, зараз Олександр перебуває “на старті виходу з більш тяжкого стану у більш легкий”. За певними ознаками (а у нашого спецназівця діагностовано енцефалопатію складного генезу, посттравматичну і постгіпоксичну) можна судити, що у пацієнта іде процес відновлення його нервової системи.

Утім, рано говорити, що найстрашніше уже позаду. Для ефективнішого лікування воїна потрібні спеціалізовані медичні центри, яких ні в Україні, ні у Польщі немає. Про готовність узяти на лікування Олександра Петраківського раніше повідомляли у відомій клініці Memorial Hermann (Х’юстон, США). Щоб потрапити туди, за попередніми даними, потрібно 700 тисяч доларів.

Схоже, урядовці у Києві під тиском громадськості, яка пройнялася історією Героя, вже готові знайти цю суму. Досі родина Петраківських лікувала свого сина-брата в Ізраїлі, Польщі за пожертви добродійників. Якби чиновники швидше взялися допомагати пораненому офіцерові, нині ситуація з його здоров’ям не була би такою складною…

Тяжке поранення Олександр Петраківський отримав 20 липня 2014 року на Донбасі, неподалік селища Щастя. У ті дні до оточеного бойовиками Луганського аеропорту готувалася пробитися велика колона українських військових і бійців добровольчого батальйону “Айдар” з 80 бойовими машинами і двома тисячами вої­нів. Розвідники доповідали у штаб, що дорога до місця призначення — вільна. І все ж командир полку спецназу попросив свого підлеглого, капітана Олександра Петраківського, і його бійців ще раз перевірити місцевість — щоб уникнути пастки. Командир групи таки знайшов її, дав знати командуванню про добре замасковану засаду ворога з потужним озброєнням. Дякуючи цій інформації, українська колона пішла за іншим маршрутом, успішно виконала своє завдання. А 14 спецназівців аж до підходу підкріплення вступили у нерівний бій з переважаючими силами противника. Бій був таким запеклим, що заклинювали від перегріву автомати. Під час мінометного обстрілу у когось із воїнів зірвало каску — командир Петраківський підповз до нього, віддав свій кевларовий шолом і наказав одягнути його. Згодом у цей “кевлар” влучило сім осколків — воїна контузило, але залишився живим. А от командирові, який нарівні з іншими бійцями, але без каски, стримував ворога, не пощастило - у його незахищену голову потрапило кілька шматків розпеченого заліза. Стікаючи кров’ю, Олександр Петраківський продовжував керувати боєм, виносив у безпечне місце поранених. Коли згодом потрапив у руки медиків, дав себе перев’язати лише тоді, коли переконався, що допомогу отримали всі його підлеглі…

Під час лікування в Олександра зупинялося серце, він переніс два мікроінсульти, набряк мозку, відмовляли ноги, замучували пролежні. Незважаючи на всі зусилля медиків, бойовий офіцер ніяк не може повернутися до реальності. Восени 2014-го німецькі медики відмовилися брати його на лікування, давали йому від сили день-два. А воїн два роки продовжує боротися за своє життя…

“Високий Замок” кілька разів писав про відважного воїна Олександра Петраківського, якому президент у грудні 2014 року присвоїв звання Героя України. Остання наша публікація на цю тему була у недавній четвер, 16 червня. Приводом для матеріалу став крок відчаю батька воїна, полковника у відставці Петра Петраківського — щоб знайти кошти на лікування сина, він вирішив продати його Золоту Зірку. У ломбарді оцінили її як брухт, давали лише 12 тисяч гривень…

Наші читачі щиро відгукнулися на цю історію. Звертаються у редакцію, щоб переказати кошти на лікування Героя. Особливо мене схвилював дзвінок від пані Олі, яка не захотіла називати свого прізвища. Каже, що працює прибиральницею. У неї самої син три рази був у зоні АТО, на початку липня знову їде туди. Пані Оля зі своїми скромними заробками має кому допомагати, але вважає своїм обов’язком допомогти і чужій дитині. Бо вона — теж захисник України.

Допоможімо на лікування Героєві України, майору Олександру Петраківському!

Рахунок гривневої картки його батька, Петра Станіславовича Петраківського, у ПриватБанку: 4731 2171 0824 5547.

Фото Міністерства оборони України

Схожі новини