Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Водоспад «Пробій» співатиме голосом Івасюка

Серед переваг гірського курорту Яремча — лікувальне повітря аж до... запаморочення, річкові «джакузі» та екстремальні види спорту

Україна переживає період ренесансу внутрішнього туризму. До цього процесу доклалося знецінення гривні, економічна нестабільність у державі. Через високий курс євро та долара літній відпочинок за кордоном вдаряє по гаманцях. Знову стали популярними Карпати, зокрема курортне Яремче Івано-Франківської області. Перевага Яремча - близькість до Буковелю. Недаремно це місто називають супутником Буковелю.

«Цього року в Яремчі очікуємо туристичний бум, - розповів “ВЗ” готельєр, ресторатор, власник броварні в Івано-Франківську Іван Гаврон (на фото). - Левова частка гостей, які приїжджають в Яремче, — українці із західного регіону нашої держави, решта — європейці. Росіян та білорусів на карпатських курортах майже немає. Їхати за кордон зараз дорого. Але навіть у складний час люди хочуть активного відпочинку, а у Карпатах є все для душі і тіла. Хтось може закинути, мовляв, а куди тут можна піти, на що подивитися, крім стежок Довбуша, сувенірного ринку та водоспаду? Але тут неймовірно гарна дика природа, природні “джакузі” у швидких річках, водоспади. Повітря тут настільки чисте та іонізоване гірськими блискавками, що гості міст-мегаполісів у перші дні можуть скаржитися на головні болі. Це нормальне явище, боятися нічого. Головні болі притаманні туристам, які рідко бувають у горах. За день-два адаптації стан здоров’я нормалізовується. У Карпатах — дивовижний клімат. Сонце нагріває річки до 25-26 градусів. Неправда, що річка Прут — холодна і непридатна для купання”.

Про перспективу збільшення туристичного потоку в Карпатах свідчить, зокрема, те, що летовище Івано-Франківська почало приймати нові авіарейси. Зі середини червня відновлять рейси до турецького Стамбула (їх відкрили наприкінці квітня і через кілька днів закрили, бо виявилося, що злітна смуга летовища Івано-Франківська не витримує навантаження, дала тріщини. - Авт.).

- Крім нових вражень та екстриму, мандрівники шукають спосіб оздоровлення…

- З давніх часів у Карпатах працює чимало оздоровчих центрів, санаторіїв, відділень мінеральних вод. До речі, мінеральні води Яремча — одні з найкращих в Україні. Це і гліцеринові, і сірководневі, і мінеральні води для лікування та профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту.

Працюю над питанням спорудження у Яремчі бюветів. Також є ще чимало планів щодо розбудови інфраструктури, це підтримує місцева влада. Щоб туристи не йшли поганою дорогою до водоспаду Пробій, до нього планують прокласти хороший тротуар-стежку. Біля самого водоспаду потрібна спеціальна огорожа, щоб відпочивальникам було безпечно насолоджуватися його красою.

У районі сувенірного ринку облаштують сучасну променадну зону. Місцевий бізнес планує покращити сервіс біля водоспаду — облаштувати його кольоровий музичний супровід. Це буде співочий Пробій, з якого лунатимуть пісні Володимира Івасюка.

- Поговорімо про сервіс. Не всі готелі, приватні садиби Яремча можуть задовольнити вибагливого туриста, який звик до європейського рівня.

- Погоджуюся, зараз найскладніше завоювати довіру. Усі звикли до старих “совкових” баз відпочинку, піонерських таборів. Сьогодні у Яремчі - понад сотня сертифікованих готелів, понад сотня ресторанів, понад шістсот сертифікованих приватних садиб. Працює чимало пристойних закладів, де можна відпочити і за помірну ціну, і на широку ногу.

Деякі чотиризіркові готелі Яремча надають чималий асортимент послуг: соляний грот із сакської солі (в кімнаті — 20 тонн), косметологічні послуги, масажі. Зокрема в Яремчі потужна апаратна косметологія, як у мережевих готелях Hilton. Басейни деяких готелів напов­нені карпатською мінеральною водою з річки Жонки. Зауважу, що у Карпатах розвивається не лише відпочинковий туризм, а й діловий (30%). Конференції в готелях Яремча активно організовують представники ділових кіл з Німеччини, Ізраїлю, Туреччини. Наприкінці травня в Яремчі відбудеться міжнародний економічний саміт, де зберуться експерти зі Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та України.

- Чи не занадто дороге проживання у деяких готелях Яремча? За добу — майже сто доларів…

- Це недорого, бо проживання в аналогічних готелях Європи, де є SPA-зона, коштує 300-400 євро. В Австрії за сто євро за добу можна мешкати у так званому придорожньому готелі. До нас їдуть відпочивати чимало європейців, які задоволені сервісом.