Передплата 2024 ВЗ

Буковель – український Куршевель

Ціни зашкалюють, але не сервіс: шоколадний батончик – 75 гривень, порція вареників – 200, денний абонемент на катання – 700-900 гривень...

Взимку любителі покататися з вітерцем гострять лижі до гірськолижного курорту Буковель в Івано-Франківській області. Але далеко не всім це задоволення по кишені. Ціни на послуги українського курорту “перевалили” за європейські, а сервіс застиг на рівні радянського. Хоча траси для катання — нові, але до зовнішнього вигляду підйомників є питання.

На Різдвяні свята відпочивала у курортному Яремчі. У високий туристичний сезон там був аншлаг. Левова частка туристів, які оселилися у Яремчі, — ті, які вдень відвідують Буковель (бо там житло — на вагу золота), а вночі повертаються у Яремче. Та й ціни в “українському Куршевелі” зашкалюють. Почула, як поціновувачі адреналіну обговорюють цінову політику в Буковелі. “Вони офігіли! У кафе батончик “Снікерс” кош­тує 75 гривень, а порція вареників — 200...

Глінтвейн — до ста гривень”, - обурювався турист з Харкова Олесь... Катання на лижах у Буковелі перетворилося з відпочинку на звичайні “понти”. Денний абонемент на катання на звичайних трасах витягне з гаманця майже 700 гривень, а на трасі вищої категорії — 900.

35-річна киянка, громадська активістка Олександра Свєтлова, приїхала у Яремче, щоб відзначити Різдвяні свята. Жінка оселилася з сім’єю у тризірковому готелі. У програмі — відвідини Буковелю. Добиралася до гірськолижного курорту маршруткою, вартість проїзду в один бік — 30 гривень. Пані Олександра ще не вміє кататися на лижах, а ось помилуватися краєвидами Карпат з висоти пташиного польоту їй до снаги. Жінка купила у Буковелі разовий абонемент на підйомник, заплатила 95 гривень. Сподобалося все, крім ціни. Каже, на європейських гірськолижних курортах це обійшлося би дешевше.

“Ціни на проживання і харчування у Буковелі — надто завищені, - нарікає пані Олександра. - Торік порція вареників коштувала 25 гривень, а цього року — 200 гривень! Тому усі хочуть жити подалі від Буковелю, бо так дешевше. Наприклад, у Яремчі ціни нижчі: кава — 15 гривень, чебуреки — теж 15. Поцікавилася цінами на житло у Яремчі. Хорошу однокімнатну квартиру можна придбати за 15-20 тисяч доларів”.

Ціни на сувеніри у Буковелі на 20-25 гривень вищі, ніж у Яремчі. “Наприклад, у Яремчі купувала фітобальзам по 45 гривень, а у Буковелі - 80-95, - продовжує розмову Олександра. - Мило на травах у Яремчі коштує 15 гривень, у Буковелі — 25”.

“Спілкувалася з відпочивальниками у Буковелі, зокрема з Туркменистану, - наголошує пані Олександра. - Вони нарікають, що доба проживання у тризірковому готелі Буковелю, який “у чорта на кулічках”, - 800 гривень. І то було складно знайти житло, бо його бронювали за два місяці до лижного сезону. У Буковелі мешкають люди, які неграмотно розпоряджаються своїми доходами. У таких туристів багато грошей, але мало розуму. Можна, наприклад, мешкати у Ворохті (до Буковелю звідти їхати 20 хвилин), там житло удвічі дешевше. Як можна жити у маленьких будиночках Буковелю, що поруч з трасами? Там постійно гамірно, ніде яблуку впасти. Як там можна нормально заснути, відпочити? Припускаю, в цих будиночках мешкають або божевільні лижники, які катаються з ранку до ночі, або ті, у кого грошей кури не клюють. Запитала кількох туристів, чому не оселилися у Яремчі, Татарові? Усі відповіли: “А ми не знали, що так можна”.

Чимало туристів нарікають, що у Буковелі немає експрес-кафе а-ля бабусі з чебуреками чи біляшами. Їх давно витіснили. Кафешок у Буковелі - на кожному кроці, але ціни там захмарні. “Бабусям ніде торгувати біляшами чи домашнім печивом, - каже пані Олександра. - Кожен міліметр землі забитий, аж кишить від люду. На підйомник — кілометрові черги. Курорт Буковель - справжній мурашник. Тому не порівнюйте Буковель з Куршевелем! Деякі українські відпочивальники розповіли мені, що їдуть у Буковель заради трас, мовляв, там вони непогані. Особисто я рекомендую обрати інший варіант: кататися — у Буковелі, жити — у сусідніх селах”.

А тим часом...

Альтернатива Буковелю — «Буковиця»: дешево і сердито!

У м. Бориславі Дрогобицького району Львівщини відкрили гірськолижний курорт «Буковиця». Протяжність спуску з гори Буковиці — один кілометр. Дитячий схил — 250 метрів. Працюють два бугельні підйомники, пологий спуск (для лижників-початківців). Є також послуга прокату лиж типу сноубордів. Ціни на катання на лижах - “смішні”. Разовий витяг - 20 гривень. Є абонементи по 10-12 гривень. Десятиденний абонемент на катання (45 спусків) — 570 гривень.

Фото з приватного архіву Ольги Сумської

Схожі новини