Як у Підгірцях французів дивували

Закордонні експерти радили, як краще вирощувати квасолю «ясько».

Фото Олександра СІКОРИ
Фото Олександра СІКОРИ

Французькі експерти Аграрної палати регіону Іль де Франс відвідали село Підгірці Стрийського району, в якому місцеві виробники квасолі незабаром мають намір створити кооператив – за підтримки з боку французько-українського проекту «Підвищення інформованості та оцінка потенціалу валоризації високоякісних харчових продуктів у Львівській області».

Спочатку для делегації провели екскурсію і ознайомили з цікавими туристичними об’єктами, на які багате село, якому цьогоріч виповниться 550 років. Ця приваблива місцевість зі своїми культурними традиціями, розташована на віддалі

5 км від Стрия. У Підгірцях, де 900 жителів, є дерев’яна церква, Підгорецький палац, унікальний парк ХІХ століття.

Французів знайомили з традиціями вирощування квасолі на цій території. Ще старожили розповіли, що зліва при в’їзді у Підгірці є нахил, на якому завжди вирощували багато і густо квасолі. Зараз тут нічого не росте… Французи цікавилися, що таке «тичка». Їм розповіли про те, що її треба принести з лісу і не попастися ліснику, тому що її можна рубати тільки в спеціальних місцях. У французів технологія інакша, вони вирощують квасолю на сітці. Експерти ознайомили присутніх з технологією вирощування виткої квасолі у Франції. На запитання «Чому висаджуєте «ясько» тільки по периметру, тільки скраю ділянки?» відповідь була така: «Так наші баби та діди садили». Є ще питання сівозміни, в які ніхто не вникає. Якщо садити кожен раз на тому самому місці, то насіння вироджується… Ще французи не знали такої технології продажу, як «продаємо склянками». Для людей, які реалізують продукцію фасовану по 500 грамів у спеціальних сітках, це здавалося дивиною.

Французи пообідали у місцевому ресторані. У меню були страви з «яська», який вирощують у селі, – вареники з квасолею та квасолевий пиріг.

Для експерта Еліз Сімон це перший приїзд в українське село: «Мені сподобався прийом. Село гарне.  Ми зацікавлені робити проекти для підтримки малих фермерів, для їхньої коо­перації, щоб могли більше виробляти на своїй землі».

Ініціативна група у Підгірцях працює над створенням кооперативу.  Уже цього сезону кооператив запустять у роботу. На зустрічі із французькими консультантами домовилися разом із виробниками прописувати стратегію їхнього розвитку, думати, куди краще продавати свою продукцію. Консультанти розповіли, як це робиться у Франції. Зробили аналіз місцевих ґрунтів, розповіли про їхню якість ґрунтів, про те, які вносити добрива, прописали технології, коли садити, як правильно підливати, коли збирати урожай, як його правильно зберігати, відповіли на практичні запитання.

Сільський голова Підгірців Мар’ян Берник «чіпляється» за кожну можливість, аби підняти рівень життя у селі. Квасолю тут вирощують для себе і трішки, щоб продати. Є ідея зареєструвати свою марку – «підгорецький ясьок». Ідея непроста, але її хочуть реалізувати.

Травень – місяць, коли висаджують квасолю. У Підгірцях активно триває цей процес. Думають, де реалізувати врожай. «Є прислів’я: вмів приготувати, та не вмів подати. Ми хочемо вміти і приготувати, і подати, – каже сільський голова. – Важливо, щоб люди відчули, що можна, не покидаючи межі села, заробити. Є активні люди, є і скептики. Але оптимістів стає щораз більше».

У Підгірцях ставлять перед собою амбітні завдання – підняти вирощування квасолі на новий виток. Для порівняння, наша врожайність – 2−3 тонни квасолі на гектар, а у Франції до 10 тонн доходить.