Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Справа рюкзаків»: син міністра – не «священна корова»

Обшуки  і затримання сина міністра внутрішніх справ Арсена Авакова Олександра, затримання екс-заступника міністра МВС Сергія Чеботаря для мене - хороші новини.

Ні, я не зловтішаюсь, хоча, признаюсь чесно, Аваков мені ніколи не подобався, а відколи став міністром — відверто дратує насамперед своєю зухвалістю. Але у цьому випадку, як кажуть, нічого особистого. Те, що “справа рюкзаків” (фігурантів справи підозрюють у корупційній змові та розтраті коштів під час закупівлі рюкзаків для Нацгвардії) не заглухла, не була похована під сукном на робочому столі якогось слідчого  — обнадійливий сигнал суспільству. Це свідчить, що боротьба з корупцією — найбільшим внутрішнім ворогом України — не лише на словах. Нехай повільно, але процес рухається. Зрештою, результати з огляду на його специфіку і не можуть бути блискавичними. А те, що син цілого міністра МВС є доторканним, означає, що для борців з корупцією не існує “священних корів”. Хіба не цього ми домагалися на Майдані? Хіба не цього вимагали від нової влади?

Обшуки і затримання Олександра Авакова, як на мене, не лише знакова подія, а може, навіть поворотна. Бо це приклад того, що для новостворених корупційних органів таких понять, як політична доцільність чи вибіркове правосуддя, не існує. Країна таки виривається з   зачарованого кола, коли саме ці орієнтири були визначальними у роботі правоохоронних органів.

Невиправні песимісти і скептики шукають політичного підтексту у цій справі. Мовляв, не може бути, щоб президент не втрутився. Тим паче, нещодавно Порошенко і Аваков начебто мали конфлікт щодо подій біля Верховної Ради: Порошенко нібито дорікав Авакову, що той допустив встановлення наметів. Мовляв, затримання сина - своєрідна помста незговірливому Авакову. Але тут не зростається. Якщо говорити про політичні наслідки, то для президента такий розвиток подій зовсім не бажаний. У політичних союзників тимчасові суперечки та тертя неминучі. Зрештою, навіть у  люблячих подружніх пар виникають сварки, але це не означає, що одне одному мусять за це мстити. Є стратегічні інтереси, і вони у політиці визначальні. Стратегічний інтерес президента і “Народного фронту”, представником якого є Аваков, бути у коаліції, тобто у політичному шлюбі. Не думаю, що президент заради помсти готовий жертвувати коаліцією. Точніше, політичною стабільністю в країні. Особливо на тлі активізації опозиції, яка докладає чимало зусиль, аби розхитати ситуацію. Порошенко собі не ворог. Тож версія про те, що він дав вказівку НАБУ “мочити” Авакова, нелогічна.

Ба більше. В інтересах Порошенка було “справу рюкзаків” якщо не поховати, то притримати до “кращих часів”. Це і робило відомство Матіоса,  підпорядковане кумові Порошенка — генпрокурору Луценкові.  Майже рік ця справа там припадала порохами, поки її не витребувало НАБУ. Не виключаю, що саме єдністю коаліції Аваков, як один із лідерів “Народного фронту”, міг шантажувати президента.  Той,  своєю чергою, давав відповідні рекомендації Луценкові. Те, що НАБУ поновило розслідування, красномовно свідчить про неупередженість цього органу. Дивно, що деякі експерти і політики в принципі відмовляють НАБУ у праві бути незалежними і самодостатніми. Наприклад, я у це вірю. Принаймні хочу вірити.

Чи будуть політичні наслідки цієї справи? Чи вийде “Народний фронт” з коаліції? Навряд. “Народний фронт” не має великого маневру. Розпад коаліції найбільш невигідний саме йому. Якщо будуть дострокові парламентські вибори, БПП, хоч і з бойовими втратами, але у новий парламент потрапить. А ось шанси партії Яценюка дорівнюють нулю. Саме таким є нині рейтинг цієї політичної сили. Звичайно, “НФ” може і не робити різких рухів, а шкодити пропрезидентській фракції нишком-тишком. Наприклад, не голосувати за президентські та урядові законопроекти. Тоді БПП доведеться домовлятися з іншими політичними силами, йти на болючі компроміси, непопулярні кроки. Це, звичайно, ускладнить і без того непросте життя Порошенка, але “Народний фронт”  також від цього не виграє. Репутаційні втрати неминучі, відтак про реанімацію рейтингу і мови бути не може.

Тим часом Арсен Аваков запевняє, що усі звинувачення будуть спростовані у суді. Дуже добре. Головне, щоб суд був відкритий і публічний. А ще краще, щоб до цього часу запрацював Антикорупційний суд.

Схожі новини