Передплата 2024 «Добра кухня»

У баварському Мюнхені буяє Октоберфест

У деяких наметах літровий кухоль пива коштує понад 15 євро… На найбільшому пивному фестивалі світу — посилені заходи безпеки

Фото Reuters
Фото Reuters

189-ий пивний фестиваль Октоберфест, що наприкінці минулого тижня стартував у німецькому Мюнхені, триватиме до 6 жовтня. Цього року найбільше на планеті свято бурштинового напою супроводжують безпрецедентні заходи безпеки: у Баварії побоюються терористів.

За традицією, Октоберфест щороку встановлює рекорди з вартості літрового кухля мюн­хенського пива (на знаменито­му фестивалі можна скуштувати тільки сім сортів, вироблених у межах столиці Баварії). Не став винятком і Октоберфест-2024. У деяких фестивальних наметах, встановлених на Theresienwiese (на Луках Терези, великому полі, де відбувається Октоберфест), за один Mass треба заплати­ти аж понад 15 євро… Чимало гостей фестивалю обурюються: чому так дорого? Утім, випад­ку, коли шанувальник пива, що прибув до Мюнхена на Октобер­фест, зрезиґнував через високу вартість улюбленого напою, іс­торія ще не зафіксувала.

Іще одна традиція Октобер­фесту — заборона на вживан­ня марихуани на Луках Тере­зи. Цьогоріч шанувальники цієї наркотичної речовини сподіва­лися, що під час Октоберфес­ту вживати її нарешті дозволять, адже частковий «леґалайз» у Ні­меччині відбувся. Але, як і на то­рішньому святі пива в Мюнхені (ще до ухвалення відповідного закону), запалити «джойнта» на Октоберфесті-2024 не вийде. За порушення цієї заборони по­ліція каратиме штрафом у роз­мірі до… 1500 євро. Краще вже пиво по 15…

Після недавніх атак ісламіс­тів організатори Октоберфес­ту-2024 вдалися до безпре­цедентних заходів безпеки, інформує «Німецька хвиля».

«Цьогорічний напад із за­стосуванням ножа в Золінґе­ні, внаслідок якого загинуло троє людей, змусив нас поси­лити контроль, — розповів ке­рівник Октоберфесту Клєменс Баумґертнер. — Наші спецслуж­би ретельно перевіряють ко­жен сигнал від громадян. Для Октоберфесту ми розробили комплексну безпекову концеп­цію: перевірки на входах, за­борона на великі сумки, ножі й скляні пляшки, і посилена при­сутність поліції. Це також спе­ціальні висувні конуси (напев­но, на кшталт „зубів дракона“, які використовують на фрон­тах російсько-української війни. — Авт.) та бетонні „клумби“ для квітів — аби запобігти те­рористичним атакам на авто­мобілях. Також уперше на вхо­дах рендомно застосовуємо 40 металодетекторів, а територію Октоберфесту, крім його охо­ронців, постійно моніторять по­ліціянти — за допомогою відео­камер».

Схожі новини