Передплата 2024 ВЗ

Була «загрозою», а стала «найпопулярнішим у ЄС лідером»

Британська The Sunday Times — про прем'єр-міністерку Італії Джорджу Мелоні, уряд якої пропрацював перші сто днів

Джорджа Мелоні. Фото Цензор.НЕТ
Джорджа Мелоні. Фото Цензор.НЕТ

«Коли у жовтні Джорджа Мелоні стала прем'єр-міністеркою, її найзапекліші опоненти зображали це як загрозу для Італії і Європи», — нагадала британська The Sunday Times у статті, присвяченій першим ста дням уряду Мелоні. Але зараз, констатує видання, саме прем'єрка Італії є одним із найпопулярніших лідерів Європи. У рейтингу американської компанії Morning Consult, яка відстежує рівень схвалення глав урядів 22 держав, Джорджа Мелоні посіла у ЄС перше місце. Її діяльність підтримують нині 52% італійців.

У рамках мережевого проєкту «Нотатки Джорджі» прем’єр-міністерка Італії щотижня спілкується з виборцями, відповідаючи на їхні запитання й обговорюючи «гарячі» теми. Фото rainews.it
У рамках мережевого проєкту «Нотатки Джорджі» прем’єр-міністерка Італії щотижня спілкується з виборцями, відповідаючи на їхні запитання й обговорюючи «гарячі» теми. Фото rainews.it

Нагадаємо, теперішній італійський уряд склав присягу 22 жовтня 2022 року — через місяць після пар­ламентських виборів, на яких переміг блок правих партій, очолюваний «Бра­тами Італії» Джорджі Мелоні. Як пише The Sunday Times, багато хто побоював­ся тріумфу «Братів», мовляв, «політики з партії Fratelli d’Italia надто відверто су­мували за часами фашистського дикта­тора Беніто Муссоліні». А серед еконо­мічних прогнозів були, зокрема, «битви уряду Мелоні з Євросоюзом і фінансо­вими ринками»… «Скептики сумнівали­ся, чи зможе лідерка з невеликим досві­дом урядування утримати тристоронню коаліцію, яка включає двох її найбільших суперників із правого політичного табо­ру, — зазначає The Sunday Times. — Але несподівано 46-річна Мелоні після пер­ших 100 днів свого перебування на по­саді стала найпопулярнішим у ЄС ліде­ром».

«Ключем до її успіху, — веде далі ви­дання, — стала здатність утвердити своє лідерство у стосунках із експрем'єром, лідером партії „Уперед, Італіє!“ Сильвіо Берлусконі й лідером партії „Ліга“ Мат­тео Сальвіні», чиїм «колись потужним» політсилам «довелося задовольнити­ся тим, що в уряді Джорджі Мелоні вони перебувають у меншості - після того, як „Брати Італії“ одержали на виборах у ве­ресні аж 26% голосів». За словами Вале­ріо Альфонсо Бруно з Центру аналізу ра­дикальної правиці, він «очікував більше сварок між партнерами по коаліції», але зараз Берлусконі й Сальвіні - «у тіні Ме­лоні».

The Sunday Times вважає, що Джор­джі Мелоні додав балів прийнятий її уря­дом бюджет, «затверджений у грудні у рекордний термін». Видання також цитує радника міністра культури Італії Фран­ческо Джубілеї: «Якщо це (успіх уряду Мелоні. — А.Є.) стало несподіванкою, то це тому, що критики прем'єрки, особли­во за кордоном, неправильно зрозуміли Джорджу та її партію». На думку автора книги «Джорджа Мелоні. Революція кон­серваторів», під її керівництвом колись праворадикальні Fratelli d’Italia «пройшли шлях, який перетворив їх на консерва­тивну партію», схожу на ті, що існують в англомовному світі, — але «з латинським, католицьким присмаком».

Представниця Європейської ради міжнародних відносин Тереза Корателла розповіла The Sunday Times, що як лідер­ка опозиції Джорджа Мелоні була «агре­сивною і популістською», але як глава уряду виявилася «прагматичною, полі­тично стабільною і неагресивною». Утім, змінилося не все: Мелоні підтримує свій патріотичний і прородинний імідж, зо­крема у соцмережах прем'єрка часто з’являється разом з донькою, у сценах звичайного сімейного життя.

«Ми разом відкриємо мій робочий блокнот», — написала Джорджа Мело­ні у соцмережах, запрошуючи італійців на першу зустріч із прем'єркою — у рам­ках онлайн-проєкту Gli appunti di Giorgia, тобто «Нотатки Джорджі». Глава уряду Італії щотижня спілкується з виборцями, обговорюючи «гарячі» теми й відповіда­ючи на запитання громадян. «Мене часто запитують, чому всюди ходжу з блокно­том, — розповіла Мелоні на перших „Но­татках“. — А тому, що я все записую: що повинна зробити й про що пам’ятати, що думаю, а також відповіді на запитання, які читаю».

На «Нотатках» Джорджа Мелоні гово­рила з виборцями, зокрема про бороть­бу з мафією, високі тарифи на енергоно­сії і необхідність перерахунку пенсій. Та запевняла, що Італія і надалі підтримува­тиме Україну, яка стала жертвою росій­ської агресії (Мелоні обіцяла, що у люто­му приїде до Києва).

Популізму, до речі, їй зараз справ­ді не закинеш. Наприклад, торкнувшись теми «гарантованого загального доходу» (дехто на Заході пропонує платити його усім, працюють люди чи ні), Джорджа Мелоні зауважила: справедлива держа­ва не має однаково підтримувати тих, що можуть працювати, і тих, що не можуть (неповносправних, осіб похилого віку, багатодітних одиноких матерів тощо). На думку Мелоні, підтримка «справедливою державою» осіб, які можуть працювати, мусить полягати у «створенні умов для того, аби громадяни мали роботу» (на­приклад, у наданні відповідних пільг пра­цедавцям).

Схожі новини