Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Літак Елвіса Преслі піде з молотка

«Король рок-н-ролу» купив його 1976 року за 840 тисяч доларів

Літак Елвіса Преслі добряче пошарпаний часом... Однак салон усе ще нагадує про “королівський” статус колишнього господаря. Фото Mecum Auctions
Літак Елвіса Преслі добряче пошарпаний часом... Однак салон усе ще нагадує про “королівський” статус колишнього господаря. Фото Mecum Auctions

Червоно-сріблястий Lockheed 1329 Jet Star, що належав колись зірці, уже багато років «відпочиває» у пустелі в штаті Нью-Мексико (США). Стан техніки далеко не зразковий… Утім, організатори аукціону не мають сумніву, що на літак самого Елвіса Преслі покупець обов’язково знайдеться. Компанія Mecum Auctions продаватиме цей Jet Star 15 січня.

Далекого 1976 року «ко­роль рок-н-ролу» при­дбав цей літак за 840 ти­сяч доларів. Скільки вдасться виручити за нього на аукціоні? Стартову ціну ще не оголоси­ли… Можливо, вона буде наба­гато меншою, адже літак роз­комплектовано: з нього знято всі чотири двигуни й деякі при­лади, необхідні для пілотуван­ня.

Утім, інтер'єр приватного лі­така Елвіса Преслі все ще на­гадує про його «королівський» статус. Панелі з натурально­го дерева, оббивка з червоно­го оксамиту, оздоблена золо­том… Також є червоний килим, зручний диван і шість м’яких крісел, що обертаються. Люби­телів ретро мала би також заці­кавити «мультимедійна» шафа, що містить телевізор із кінеско­пом, касетний програвач і на­віть відеомагнітофон… На бор­товій кухні - мікрохвильова піч і пристрій для розливання напо­їв Kenmore.

Як інформує сайт компанії Mecum Auctions, червоно-срі­блястий Lockheed 1329 Jet Star був не єдиним приватним ре­активним літаком Елвіса Пре­слі. Два інші, Convair 880 під назвою Lisa Marie і ще один Jet Star, можна побачити у маєтку Ґрейсленд у Мемфісі, що нале­жав «королю рок-н-ролу».

За даними мecum.com, 1977 року літак Преслі, який у січ­ні спробують продати з молот­ка, придбала компанія зі Са­удівської Аравії. Пізніше його перемістили на базу Міжна­родного авіацентру у Розвелі (Нью-Мексико), «де він збері­гався десятиліттями й перебу­ває досі».

А тим часом…

На зеленому “Яґуарі” королева Єлизавета ІІ пересувалася територією Віндзорського замку.
На зеленому “Яґуарі” королева Єлизавета ІІ пересувалася територією Віндзорського замку.

13-річне авто марки Jaguar, яким покійна ко­ролева Великої Британії Єлизавета II користува­лася на території Він­дзорського замку, про­дали на аукціоні за 43 тисячі фунтів. За оцін­кою Daily Mail, це у понад вісім разів перевищує ринкову вартість звичай­ного авто цієї марки тако­го віку, яка становить при­близно 5 тисяч фунтів.

Крім цього «Яґуара», у приватній власності Єлизавети II був та­кож позашляховик Land Rover Defender. Зелений «Яґуар», прода­ний на торгах Historicks Auctioneers, має трилітровий двигун по­тужністю 230 кінських сил, автоматичну коробку передач, повний привід і скляний люк. Пробіг — понад 116 тисяч км, салон оздобле­ний натуральними деревом і шкірою.

Схожі новини