Передплата 2024 ВЗ

Британці почали економити

Менше ходять по пабах і беруть на роботу обіди з дому — аби мати змогу оплатити рахунки за електрику й тепло

Фото thesun.co.uk
Фото thesun.co.uk

Через високі рахунки за електрику й опалення громадяни Великої Британії усе частіше відмовляються від вечірніх посиденьок у пабах і беруть зі собою на роботу обіди з дому. Про це свідчать дані опитування компанії Barclaycard.

Попри те, що уряд Сполученого Королівства субсидує видатки домогосподарств на енергоносії, пересічна британська родина платить зараз за тепло й електрику приблизно вдвічі більше, ніж рік тому. Водночас, зростання зарплат у Британії не встигає за високою інфляцією, яка у серпні становила 9,9%, констатує AP.

За даними опитування Barclaycard, 53% британців планують скоротити свої витрати, — щоб мати змогу оплачувати рахунки за електрику й опалення. 60% таких громадян планують обмежити свої візити до ресторанів (а якщо підуть туди, то замовлятимуть менше, або дешевші страви), 47% - менше витрачати у пабах, барах і нічних клубах, а 59% - обмежити придбання нового одягу й аксесуарів. Аж 51% британців, за даними опитування Barclaycard, протягом найближчих місяців планують проводити вдома більше вечорів, ніж раніше.

29% опитаних заявили, що тепер беруть обід на роботу з дому, замість того, щоб обідати в кафе чи пабі. 28% респондентів обмежують кількість традиційних перекусів на роботі (кава й «снеки»).

Як свідчить опитування Barclaycard, 65% британців шукають способи економити електроенергію вдома. 68% таких ощадливих громадян вимикають світло, коли виходять з кімнати, 57% - тепліше одягаються, а 54% кип’ятять лише стільки води, скільки потрібно, замість повного чайника.

Цифри Barclaycard збігаються з даними дослідницької компанії Kantar, яка стверджує, що британці шукають більш економні способи приготування їжі, по можливості відмовляючись від використання духовок. Kantar відзначила зростання продажів мультиварок, фритюрниць і тостерів, які зазвичай споживають менше енергії, а також свічок і ковдр (очевидно, британці готуються до можливих відключень електроенергії взимку).

А тим часом…

Прем'єр-міністерка Великої Британії Ліз Трасс перепросила за помилки у своїй економічній програмі, однак заявила, що у відставку не піде. «Хочу взяти на себе відповідальність і вибачитися за зроблені помилки, — заявила Трасс BBC. — Я хотіла допомогти людям, аби могли оплатити рахунки за енергію, і розв’язати проблему високих податків, — але ми забігли задалеко вперед і надто швидко».

Новий міністр фінансів Сполученого Королівства Джеремі Гант уже відмовився від планів щодо зниження податків і значної частини програми енергетичної підтримки, яка тепер триватиме лише до квітня 2023 року. Утім, як пообіцяла Ліз Трасс, «найвразливіші категорії громадян будуть захищені до наступної зими».

Схожі новини