Передплата 2024 «Добрий господар»

Салман Рушді, якого атакували ножем, живий

Може втратити одне око… Імовірно, нападник помстився письменнику за його знамениту книгу «Сатанинські вірші»

24-річний американець ліванського походження Хаді Матар, що напав із ножем на знаменитого британського письменника Салмана Рушді, наразі не визнає своєї провини. 75-річний Рушді зазнав нападу перед своїм виступом у містечку Шутакуа (США, штат Нью-Йорк). У розташованій там Chautauqua Institution Салман Рушді мав прочитати лекцію про свободу творчості.

Як повідомляє агенція AP, зловмисник увірвався на сцену й атакував Рушді ножем. Репортер AP, який перебував на місці, повідомив, що внаслідок нападу письменник отримав кілька поранень і упав на підлогу. Нападника відразу затримали, а Салмана Рушді гелікоптером доправили до шпиталю.

«Салман Рушді втратить одне око»

Через деякий час стан здоров’я британського письменника дещо покращився. Лікарі навіть відключили потерпілого від апарату штучної вентиляції легень, пацієнт може говорити. Утім, говорити про повне одужання Рушді не доводиться.
«Найімовірніше, Салман втратить одне око, — розповів виданню The New York Times агент письменника Ендрю Вайлі. — Нерви на його плечі перерізані, також пошкоджено печінку».

За попередніми даними, Хаді Матар діяв самостійно, але поліція «хоче переконатися, що це було саме так».

Нападник — фанат іранського режиму

Як повідомляє NBC, Матар народився у Каліфорнії, а нещодавно переїхав до Нью-Джерсі (співробітники ФБР уже побували у його помешканні у Ферв’ю).

За даними джерел у поліції, нападник пов’язаний з екстремістськими рухами.

У соцмережах Матар підтримував іранський режим і його Корпус вартових Ісламської революції, який у багатьох країнах визнаний терористичною організацією. Хаді Матар також висловив захоплення аятолою Хомейні.

Свою знамениту книгу "Сатанинські вірші" Салман Рушді написав 1988 року. Фото washingtonpost.com.
Свою знамениту книгу "Сатанинські вірші" Салман Рушді написав 1988 року. Фото washingtonpost.com.

Рушді потерпає через свої «Сатанинські вірші»

Книга «Сатанинські вірші», яку Салман Рушді видав 1988-го, того ж року була заборонена в Ірані (а також у деяких інших державах зі значним мусульманським населенням). Мовляв, те, що написав Рушді, є неповагою до Аллаха… Письменнику у неодноразово погрожували розправою, а Тегеран закликав мусульман його вбити. Протягом тривалого часу Салман Рушді був змушений переховуватися.

«1989 року аятолла Рухолла Хомейні, тодішній верховний правитель Ірану, оголосив фетву, або ж релігійну настанову. Вона закликає мусульман убити за богохульство Салмана Рушді та всіх, хто причетний до публікації його книги «Сатанинські вірші», — нагадує агенція Reuters. Через 33 роки фетву аятолли Хомейні вирішив виконати Хаді Матар…

Схожі новини