Передплата 2024 ВЗ

Українські скарби - у Британському музеї

Середньовічні ювелірні прикраси митники Сполученого Королівства вилучили в лондонському аеропорту "Ґетвік"

У Британському музеї в Лондоні відкрилася виставка середньовічних ювелірних прикрас, вилучених митницею Сполученого Королівства під час спроби їх незаконного вивезення з України. Скарб, який торік виявили у поштовому відправленні, експонуватимуть у Британському музеї, а згодом повернуть до Києва.

За даними видання The Art Newspaper, експонати виставки у Британсьому музех - 86 прикрас, зокрема, хрестоподібні й круглі підвіски, датовані XI-XIV століттями, а також персні з мідного сплаву.

Поштове відправлення з цінностями з України перехопили у липні минулого року в лондонському аеропорту "Ґетвік". Невідомо, чи митники виявили скарб випадково, чи мали попередню інформацію про такий вантаж. Якщо є підозра щодо контрабанди історичних цінностей, британська митниця зазвичай звертається до експертів Британського музею. Саме так було цього разу. Крім того, про конфіскацію антикваріату, що походить з України, митники повідомили нашого посла у Великій Британії Вадима Пристайка.

Хто саме переправляв до Сполученого Королівства історичний скарб, наразі не відомо. Як повідомив директор Британського музею Гартвіг Фішер, через деякий час цінності передадуть Національному музею історії України в Києві.

"Останніми роками чимало артефактів, знайдених в Україні "чорними" археологами за допомогою металошукачів, були продані приватним колекціонерам із рф, Німеччини й Британії, - розповів директор Національного музею історії України Федір Андрощук. - Серед цих артефактів - флюгер із корабля епохи вікінгів, знайдений в Україні 2015-го. Наступного року флюгер за підробленими документами продали в Англії".

Найімовірніше, цей артефакт реалізував із молотка один із невеликих аукціонних домів Лондона.

Як каже пан Андрощук, після російського вторгенння в Україну крадіжок історичних цінностей побільшало.

"Ця війна є величезною загрозою для української культури, - розповів музейник. - Маємо справу з гігантським пограбуванням нашої історичної спадщини, яке мусимо спільними зусиллями зупинити". За словами Федора Андрощука, внесок Сполученого Королівства й Британського музею у цю справу - неоціненний.

Фото: http://theartnewspaper.com/
Фото: http://theartnewspaper.com/

Український скарб буде виставлено в Британському музеї у Лондоні, а невдовзі повернеться до Києва.

Схожі новини