Передплата 2024 «Добра кухня»

День народження королеви: скромно, але зі смаком

Офіційні урочистості з нагоди 96-річчя Єлизавети ІІ відбудуться у Великій Британії на початку червня

21 квітня королева Великої Британії Єлизавета II відзначає свій 96-й день народження. Монархиня святкує його у своєму заміському маєтку Сендрінґем у східній Англії. Єдиний публічний святковий захід протягом четверга - гарматний салют

. Скромний характер святкування дня народження монархині не пов’язаний з її станом здоров'я (уже кілька тижнів Єлизавета ІІ має певні проблеми з пересуванням). 21 квітня королева щороку відзначає приватно, без гучних урочистостей, які, за традицією, відбуваються у Сполученому Королівстві на початку червня. Цього року літні торжества відбудуться із особливим розмахом, адже, крім 96-річччя Єлизавети ІІ, її піддані відзначать також 70-ту річницю її перебування на троні.

Зупинилася у будинку, який любив принц Філіп...

До свого обійстя у Сендрінґемі Єлихавета ІІ приїхала напередодні, у середу. Королева зупинилася на теренах маєтку у Wood Farm — будиночку, який дуже любив її померлий минулого року чоловік, принц Філіп.

Із нагоди дня народження монархині Букінґемський палац поширив напередодні офіційну фотографію: королева стоїть між двома білими поні. Знимка, що символізує любов королеви до коней, зроблена нещодавно у Віндзорському замку, де Єлизавета II перебуває найбільше.

Обидва поні у середині травня візьмуть участь у виставці Royal Windsor Horse Show. Єлизавета II є найстаршим монархом за всю історію Сполученого Королівства. Крім неї, лише двоє з британських монархів прожили понад 80 років - король Джордж III і королева Вікторія (обидва померли у віці 81 року). Єлизавета II також є першим британським монархом, який відзначить 70-річчя свого правління.

Тиждень тому Єлизавету відвідали Меґан і Гаррі

14 квітня, повідомила газета The Sun, королева Єлизавета ІІ прийняла у Віндзорі свого внука, принца Гаррі, та його дружину-американку, герцогиню Меґан. Подружжя зустрілося також із батьком Гаррі, спадкоємцем британського престолу принцом Чарльзом. Візит до Віндзорського замку Меґан і Гаррі здійснили дорогою до нідерландської Гааги - на Ігри Нескорених, змагання для ветеранів бойових дій, заснованих за ініціативою Гаррі.

Після того, як про їхню зустріч із Єлизаветою ІІ написало The Sun, факт аудієнції підтвердив також офіційний речник Меґан і Гаррі. Це був перший спільний візит Гаррі й Меґан до Великої Британії з березня 2020 року, коли вони відмовилися від виконання офіційних обов'язків членів королівської родини й переїхали до США. Гаррі приїжджав рік тому на похорон свого діда, принца Філіпа, - але без Меґан. Принц Гаррі не був присутній на нещодавній Службі Божій з нагоди роковин смерті принца Філіпа, але пообіцяв, що незабаром зустрінеться зі своєю бабусею, королевою Єлизаветою.

The Sun не повідомила, чи взяли Гаррі й Меґан до Віндзора своїх дітей — дворічного Арчі й 11-місячну Лілібет. Цих своїх онуків Єлизавета ІІ ще не бачила.

Нагадаємо, після переїзду Гаррі й Меґан до США їхні стосунки з рештою членів королівської родини різко погіршилися. Пара заявляла, що монарша родина ставилася до Меґан погано. Від герцогині навіть звучали звинувачення у расизмі (батько американської кіноакторки Меґан Маркл - афроамериканець), які Букінґемський палац категорично заперечував.

Читайте також: Королеві - 96! (ФОТО)

Схожі новини