Передплата 2024 ВЗ

Пів року легального перебування з правом працювати

Спецзакон, який розробив уряд Польщі, «запропонує українцям своєрідний замінник нормального життя»

Уряд братньої Польщі ухвалив законопроєкт про допомогу громадянам України у зв’язку з воєнними діями на її території. За словами прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, до Польщі вже прибув понад мільйон біженців із України. І їх, каже глава польського уряду, буде ще більше, адже “бомбардування міст, сіл, шкіл і лікарень в Україні російськими військами, цим варварським режимом Путіна, цілий час триває”.

“Наші сусіди потребують нашої допомоги, і вона має бути не лише сти­хійною, а й організованою, – на­голосив Матеуш Моравецький. – Саме тому ми на засіданні Ради міністрів ухвалили спеціальний законопроєкт, який останніми днями терміново розробляли під керівництвом глави МВС. Цей до­кумент має насамперед запропо­нувати усім українцям, які приїха­ли зараз до Польщі, своєрідний замінник нормального життя”.

Прем’єр-міністр Польщі та­кож повідомив, що цей спеці­альний закон також гарантує підтримку полякам, які зараз приймають під свій дах сім’ї з України. “Сьогодні поляки про­ходять тест на солідарність, тисячі польських родин дали притулок нашим сусідам із-за східного кордону, – відзначив Матеуш Моравецький. – Дякую усім польським родинам, які це зробили. Саме через це у Поль­щі наразі немає необхідності створювати великі табори для біженців”. Глава уряду Польщі також подякував органам місце­вого самоврядування й неуря­довим організаціям – за плідну співпрацю з Радою міністрів РП.

Дещо детальніше про новий польський закон щодо підтрим­ки українських біженців розпові­ла напередодні міністр родини й соціальної політики РП Марлєна Мальонґ.

“Найважливіше: закон пе­редбачає, що громадяни України, які від 24 лютого знайшли притулок у Польщі, зможуть легально перебувати в РП – із правом на роботу”, – розпові­ла Марлєна Мальонґ в інтерв’ю Polsat News. А у розмові з пор­талом Do Rzeczy міністр уточни­ла: йдеться про 180 днів легаль­ного перебування у Польщі.

Як наголосила Марлєна Ма­льонґ в інтерв’ю Polsat News, нині головну увагу слід приділи­ти розміщенню українців та їх­ньому харчуванню. Але оскільки “українські громадяни напевно залишаться з нами довше”, то Польща, каже міністр, хоче від­крити свій ринок праці для укра­їнців. Мальонґ пояснила, що після працевлаштування укра­їнського працівника польські підприємці матимуть сім днів, аби повідомити про це відпо­відні повітові служби на порта­лі praca.gov.pl. Міністр родини й соціальної політики РП також запевнила, що цей спеціаль­ний закон передбачає чимало рішень, які нададуть підтримку польським органам місцевого самоврядування.

За словами пані Мальонґ, но­вий закон передбачає однора­зову допомогу для українських біженців (такі собі підйомні) – у розмірі 300 злотих на особу. За словами міністерки, її відомство запропонує рішення, пов’язані з опікунами для дітей (удень), – аби бодай частина українських матерів, які знайшли притулок у Польщі, змогла працювати.

Нарешті, міністр розповіла, що цей спеціальний закон також передбачає фінансову підтрим­ку поляків, які прийняли біженців із України у своїх домівках. (За попередніми даними, йдеться про 1200 злотих на місяць). Таку підтримку надаватимуть орга­ни місцевого самоврядування, а “польська держава також бра­тиме участь у цих витратах про­тягом певного часу. Пропозиція – щодо 60 днів”.

Читайте також: Якщо ми залишимося єдиними в підтримці героїчного опору українців, то Путін остаточно програє, - Джонсон

Схожі новини